Qatargate: Ο «παντοδύναμος» ανακριτής στην υπόθεση Καϊλή – Τι θα κρίνει την προφυλάκισή της ή μη μέχρι τη δίκη
Η μη αλλοίωση στοιχείων είναι επιχείρημα για να μην υπάρξει αποφυλάκιση σύμφωνα με τον κ. Ντάλτα
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες παρουσιάζεται η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με ή χωρίς όρους.
Πλήθος δημοσιογράφων βρίσκεται από το πρωί έξω από την αίθουσα. Η διαδικασία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τις βελγικές αρχές.
«Οικογενειακή υπόθεση» – Πώς οι αδελφές Καϊλή έπαιρναν δουλειές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
Ο ρόλος του «παντοδύναμου» ανακριτή και η υπεράσπιση
Στην υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή και σε ενδεχόμενη προδικαστική «αντιδικία με τον παντοδύναμο στο Βέλγιο ανακριτή – σερίφη» που είτε θα επιμείνει είτε όχι στην κράτηση της, αναφέρθηκε ο ποινικολόγος Κώστας Ντάλτας.
«Ο σύζυγός της Εύας Καϊλή το πήρε όλο πάνω του ζητώντας να την αφήσουν να μεγαλώσει το παιδί του» τόνισε (ΕΡΤ) ο ποινικολόγος και σε ερώτηση για το τι θα προσμετρηθεί ώστε να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους, απάντησε: «Υπάρχει πλήρης άρνηση ευθύνης αφού η κ. Καϊλή υποστήριξε ότι δεν έλαβε χρήματα αλλά είχε γνώση για την ύπαρξή τους εντός του σπιτιού χωρίς αυτό να συνιστά αδίκημα. Υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας κι εκείνο που θα τεθεί είναι το θέμα της κράτησης».
Ο ανακριτής, ίσως, πει «ας το ξαναδούμε τον επόμενο μήνα κι’ αυτό θα είναι δυσμενές» είπε ο ποινικολόγος, επισημαίνοντας ότι το Βέλγιο είναι αυστηρό όχι μόνο στην έρευνα αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ισως το γεγονός ότι η κ. Καϊλή είναι μητέρα ή ότι έρχονται Χριστούγεννα να προσμετρηθούν» επεσήμανε.
Το βασικό είναι τι σχέση έχει ο ανακριτής με το δικαστικό Συμβούλιο όπου εισάγονται οι ενέργειες του, τόνισε ο ποινικολόγος. «Βγάζει ένταλμα συλλήψεως το οποίο εξετάζεται εντός πέντε ημερών στο δικαστικό συμβούλιο υποχρεωτικά, είτε προσφύγει είτε δεν προσφύγει ο κατηγορούμενος, ακριβώς για να υπάρχει ένα φρένο στην παντοδυναμία του ανακριτή. Επομένως, εντός πέντε ημερών πήγαν οι άλλοι κατηγορούμενοι, ενώ η κυρία Καϊλή πήρε μια αναβολή» εξήγησε ο ποινικολόγος.
Η μη αλλοίωση στοιχείων είναι επιχείρημα για να μην υπάρξει αποφυλάκιση σύμφωνα με τον κ. Ντάλτα, ο οποίος εξηγεί ότι τόσο στο Βέλγιο όσο και στη Γαλλία όπου σπούδασε, η δικονομία είναι μετάφραση ναπολεόντιων κωδικών ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάλογο θεσμό ανακριτή.
Τι θα βαρύνει στην απόφαση των δικαστών
Το διακύβευμα για την υπεράσπισή της Εύας Καϊλή είναι διπλό: αφενός να πείσει τους δικαστές ότι δεν είναι ύποπτη φυγής και αφετέρου ότι δεν είναι ικανή να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία, ενώ στην κρίση των δικαστών εκτιμάται ότι θα βαρύνει και η ύπαρξη ενός ανήλικου παιδιού, σχεδόν δύο ετών, που στερείται ήδη την παρουσία των γονέων του, τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, στις περισσότερες από τέσσερις ώρες που βρέθηκε στις φυλακές του Χάρεν η κ. Καϊλή με τους συνηγόρους της Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Αντρέ Ριζόπουλο, εμφανίστηκε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, προσπαθώντας να καθοριστεί η υπερασπιστική της γραμμή αναφορικά με τις κατηγορίες.
Μεταφέροντας την κατάστασή της, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η Εύα Καϊλή είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και προβληματισμένη, ενώ αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. «Ήμασταν πολλές ώρες με την κυρία Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία» ανέφερε ο συνήγορός της, προσθέτοντας πως «δεν θα κάνω καμία δήλωση για την ουσία της υπόθεσης. Αύριο, δεν θα εξεταστεί αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά αν θα πρέπει αν αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές» σχολίασε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις