Ρωσία: Η επιλεκτική σιωπή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Γιατί ο Ρώσος πρόεδρος αποφεύγει σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις, που αποτελούν μέρος του επίσημου προγράμματός του
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Πέραν από τις επισκέψεις σε εναπομείναντες στενούς συμμάχους του, συσκέψεις με επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και το πρόσφατο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς μέλη των εγχώριων υπηρεσιών πληροφοριών επ’ αφορμής της ημέρας προς τιμήν τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει να αποφεύγει μια εφ΄όλης της ύλης δημόσια τοποθέτηση για το πού ακριβώς οδεύει η χώρα του και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Δέκα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Πούτιν δεν θα απευθύνει εντός του 2022 την καθιερωμένη ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Σύμφωνα με το Άρθρο 84 του ισχύοντος Συντάγματος της χώρας, ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να απευθύνει μια ομιλία ενώπιον των δύο νομοθετικών σωμάτων κάθε χρόνο, παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική.
Η τελευταία φορά ωστόσο που ο Πούτιν εκφώνησε αυτή την ομιλία ήταν τον Απρίλιο του 2021. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαίωνε πως αυτή θα γινόταν έως τα τέλη του 2022. Εκ του αποτελέσματος, ματαίως…
Στο μεσοδιάστημα, ανακοινώθηκε και η -πρώτη εδώ και δέκα χρόνια- αναβολή μέχρι νεοτέρας και ίσως σε κάποια αδιευκρίνιστη στιγμή εντός του 2023 η επίσης καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου.
Παραδοσιακά, λαμβάνει χώρα στη Μόσχα τον Δεκέμβριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων δημοσιογράφων εγχώριων και ξένων ΜΜΕ, με καταιγισμό ερωτήσεων και πολύωρη διάρκεια.
Κάτι τέτοιο κρίθηκε φέτος προφανώς ασύμφορο και άβολο για την αναθεωρητική ηγεσία της Ρωσίας, καθώς τα πολεμικά της σχέδια στην Ουκρανία καρκινοβατούν.
Κατά παραδοχή άλλωστε του ίδιου του προέδρου Πούτιν, η κατάσταση στις τέσσερις νέες -μετά την Κριμαία και εξίσου παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου- προσαρτημένες ουκρανικές περιφέρειες από τη Ρωσική Ομοσπονδία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη»…
«Κινούμενη άμμος»
Εν μέσω έλλειψης προόδου στα πολεμικά μέτωπα και κριτικής στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας, στο φόντο της αβεβαιότητας για την εφεξής πορεία της οικονομίας της υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων, μια δημόσια αποτίμηση και αξιολόγηση των στόχων της ρωσικής ηγεσίας φαντάζει περισσότερο πλέον με παγίδα.
Η αναβολή της σημαντικής ετήσιας ομιλίας του Πούτιν στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο υποδηλώνει ότι «παραμένει αβέβαιος για την ικανότητά του να διαμορφώσει τον ρωσικό χώρο πληροφοριών», επεσήμανε πριν καν την επίσημη ανακοίνωση της Τετάρτης από το Κρεμλίνο η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Τα σχέδια της Μόσχας για κήρυξη νίκης αποδείχθηκαν φενάκη. Τώρα, «ο Πούτιν μπορεί να μην είναι σίγουρος για την ικανότητά του, απευθυνόμενος στο ρωσικό κοινό και στις ελίτ, να δικαιολογήσει το κόστος που έχει ο πόλεμός του σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο», σχολιάζει.
Ενόψει μιας νέας ευρείας επίθεσης «πιθανόν να εξακολουθεί να αναμένει και να ελπίζει ότι θα εκφωνήσει μια μεγαλειώδη ομιλία νίκης το 2023», παρατηρεί, όπως είχε κάνει το 2014 με την Κριμαία.
Ή μπορεί αντίθετα «να αναβάλει τη στιγμή που θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιτύχει τους συχνά επαναδιατυπωμένους μαξιμαλιστικούς στόχους της στην Ουκρανία»…
Το μόνο σίγουρο είναι οι ακυρώσεις καθιερωμένων δημόσιων εμφανίσεων-παρεμβάσεων του Πούτιν συνδέονται πλέον με το πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας RBC: από τους πρώτους που είχε αναφέρει ότι θα αναβαλόταν η καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου του Πούτιν.
Το ίδιο είχε άλλωστε συμβεί, υπενθυμίζει, αυτό το καλοκαίρι με την καθιερωμένη ετήσια «Απευθείας γραμμή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν»: τη μαραθώνια επικοινωνία του προέδρου της Ρωσίας με απλούς πολίτες, που εγκαινιάστηκε το 2011 ως μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, με απαντήσεις σε ερωτήσεις για την πολιτική και τις τρέχουσες εξελίξεις.
Στενεύουν τα περιθώρια
Ενόσω ο Ρώσος πρόεδρος ακυρώνει το τελευταίο διάστημα σημαντικές δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις, έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις σε εθνικιστικού τόνου τελετές με τις ένθεν κακείθεν απονομές βραβείων, τις επισκέψεις σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ -στο πλαίσιο και περιφερειακών διασκέψεων- καθώς και τις συσκέψεις με τους στρατιωτικούς επιτελείς του.
Προφανής στόχος του Κρεμλίνου είναι να τονίσει ότι η δυτική απομόνωση της Ρωσίας αποτυγχάνει, να ενδυναμώσει αντίβαρες συμμαχίες, να τονώσει το εθνικό φρόνημα και να δείξει ότι ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει «κυρίαρχος του παιχνιδιού».
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το μεγάλο στοίχημα ήταν και παραμένει να διατηρήσει τον έλεγχο του κύκλου εξουσίας, εν μέσω σεναρίων για ίντριγκες και εθνικιστικές γκρίνιες, απουσία ενός σαφούς σχεδίου και οράματος για το εγγύς μέλλον.
Τούτων λεχθέντων, ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει πλέον λίγο πολύ να επαναλαμβάνεται, ελλείψει απτών αποτελεσμάτων στα μέτωπα του πολέμου -τουλάχιστον προσώρας- και στο φόντο των αντικρουόμενων μηνυμάτων από τη διχασμένη Δύση ως προς την προοπτική ενός επί της ουσίας διαλόγου.
Στο μεσοδιάστημα, η υποστήριξη στον πόλεμο φθίνει. Τελευταία από κοινού έρευνα της δεξαμενής σκέψης Chicago Council of Global Affairs με έδρα το Σικάγο και του ρωσικού ανεξάρτητου ινστιτούτου Levada Center, τα τρία τέταρτα (74%) των Ρώσων υποστηρίζουν μεν ενεργά ή παθητικά τη ρωσική εισβολή στην στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ένα αυξανόμενο ποσοστό (15%, έναντι 9% τον περασμένο Μάρτιο) αμφισβητεί τους λόγους και τα οφέλη. Οριακά πια η πλειοψηφία (53%) θεωρεί ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι επιτυχής, έναντι 31% που τη χαρακτηρίζει αποτυχημένη.
Σε αναλογία δε 5 προς 4, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (53% έναντι 41%), εκτιμώντας ότι η συνέχιση του πολέμου θα σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες Ρώσων στρατιωτών (62%) και περισσότερα οικονομικά δεινά για τα ρωσικά νοικοκυριά (53%).
Καταδεικνύοντας πάντως το αδιέξοδο, το 78% χαρακτηρίζει απαράδεκτο να απωλέσει η Ρωσία την χερσόνησο της Κριμαίας. Το ίδιο υποστηρίζει το 66% για την περιοχή του Ντονμπάς, την κυρίως ρωσόφωνου πληθυσμού -και προσαρτημένη κατά την εκδοχή της Μόσχας- βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας στα ανατολικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις