Άδεια από τη σημαία
Σχηματίζεται μπροστά σου ένα πολλά υποσχόμενο τριήμερο και μέσα σου ένα πολύ μεγάλο τρίλημμα.
Disclaimer / Aποποίηση ευθυνών:
Το παρόν κείμενο, αν και ενταγμένο στην στήλη Άποψη, σε κανένα σημείο του δεν απηχεί τις απόψεις του υπογράφοντος, ο οποίος σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου βρίσκεται κανονικά στον χώρο εργασίας του τιμώντας τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του.
Είναι σήμερα μία από τις δύσκολες Παρασκευές.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, αύριο είναι Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων και τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου, είναι η αργία της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων.
Σχηματίζεται λοιπόν μπροστά σου ένα πολλά υποσχόμενο τριήμερο και μέσα σου ένα πολύ μεγάλο τρίλημμα.
Τι κάνεις σήμερα;
α) Εμφανίζεσαι κανονικά στην εργασία σου (Αυτά έχει η ζωή).
β) Εμφανίζεσαι κανονικά, αλλά μυστηριωδώς εξαφανίζεσαι λίγες ώρες αργότερα (Ποιος θα το πάρει χαμπάρι;)
γ) Δεν εμφανίζεσαι καν (Τόσες ιώσεις σέρνονται).
Όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος «έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις, με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις».
Αν επιλέξετε το β) ή το γ) σας αξίζουν συγχαρητήρια.
Και για την ειλικρίνειά σας και κυρίως για το ότι, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονοι οδηγοί αυτοβελτίωσης, «αφουγκράζεστε τις πραγματικές ανάγκες σας».
Καμία βέβαια επιλογή δεν είναι χωρίς κόστος. Είναι σίγουρο ότι όσοι αφέθηκαν πίσω, φθονώντας σας για το θάρρος σας, θα σας ψέξουν, θα σας σχολιάσουν ως αντιεπαγγελματίες, φυγόπονους και καλοπερασάκηδες και φυσικά θα σας κατηγορήσουν ότι πήρατε «άδεια από τη σημαία».
Δικαίωση
Αυτό το τελευταίο όμως δεν είναι κατηγορία, είναι ο δρόμος προς τη δικαίωσή μας σας.
Όπως αναφέρει το πάντα πολύ καλά ενημερωμένο ηλεκτρονικό λεξικό της αργκό, slang.gr, το «άδεια από τη σημαία» αποτελεί «φράση της στρατιωτικής ορολογίας που υποδηλώνει την παράνομη έξοδο από το στρατόπεδο (σκασιαρχείο) ή την παράνομη παράταση αδείας. Αυτό συμβαίνει όταν η έξοδος ή η άδεια γίνεται αυθαίρετα, χωρίς δηλαδή την έγκριση των ιεραρχικά αρμόδιων προσώπων».
Σύμφωνοι. Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως αυθαίρετη την απόφαση σου να μην εμφανιστείς σήμερα στη δουλειά ή να αποχωρήσεις λίγη ώρα μετά την άφιξή σου, πατώντας στις μύτες των ποδιών σου.
Όμως, πόσο αυθαίρετη μπορεί να είναι μια τέτοια απόφαση όταν εδώ και δεκαετίες έχει θεσπιστεί, ως εθιμικό δίκαιο, ο κανόνας ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται μια εργάσιμη σε μια αργία όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά αργίας αποκτά.
Μπορεί επισήμως να μην είναι αργία, όμως όλα γύρω σου, θυμίζουν αργία. Περισσότερα χαμόγελα, χαλαρότεροι ρυθμοί, πιο γεμάτα μπαρ και καφετέριες. Συνεπώς, δεν θέλει και πολύ να αποφασίσεις ότι «Μια μέρα είναι, δεν χάθηκε και ο κόσμος».
Και ακριβώς επειδή, τέτοιες μέρες, δεν θες να χαλάσεις το mood των ανωτέρων σου με πεζά διαδικαστικά ζητήματα περί της παρουσίας σου ή μη στον χώρο εργασίας σου, ζητάς την άδεια από τον ανώτερο όλων, δηλαδή τη σημαία.
Όπως πολύ σωστά αναφέρει το slang.gr, «Η λογική που διέπει το λήμμα [άδεια από τη σημαία] σχετίζεται με το γεγονός πως η σημαία βρίσκεται ιεραρχικά πάνω από κάθε στρατιωτικό, οπότε θεωρητικά κάποιος φαντάρος θα μπορούσε να πάρει άδεια από τη σημαία».
Όπου «στρατιωτικός» και «φαντάρος», βάλτε «διευθυντής» και «υπάλληλος».
Όσοι λοιπόν στο παραπάνω τρίλημμα επιλέξατε το α), αν αυτές τις μέρες δείτε, έξω από την κεντρική είσοδο της εργασίας σας, συναδέλφους σας σε στάση προσοχής να κοιτάζουν μουρμουρίζοντας την γκρίζα από τα καυσαέρια σημαία της εταιρείας σας, θα ξέρετε τι πρόκειται να ακολουθήσει.
- Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να μείνετε «ταπί»
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης – Στο μικροσκόπιο οι συνωμοσιολογικές του θεωρίες