Meta: Θα καταβάλει 725 εκατ. δολάρια για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica
Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο διακανονισμός ήταν «προς το συμφέρον της κοινότητας και των μετόχων μας»
Σε διακανονισμό προχώρησε η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, συμφωνώντας να καταβάλλει 725 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει την υπόθεση του σκανδάλου Cambridge Analytica.
Ο προτεινόμενος διακανονισμός, θα επιλύσει μια μακροχρόνια αγωγή που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις το 2018 ότι το Facebook επέτρεψε στη βρετανική εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών.
H Meta προειδοποιεί: Εταιρείες spyware οργιάζουν σε Facebook και Instagram
«Ιστορικός διακανονισμός»
Οι δικηγόροι των εναγόντων χαρακτήρισαν τον προτεινόμενο διακανονισμό ως τον μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ομαδική αγωγή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβάλει ποτέ η Meta για παρόμοια υπόθεση.
«Αυτός ο ιστορικός διακανονισμός θα παράσχει ουσιαστική ανακούφιση σε αυτή την πολύπλοκη και καινοτόμο υπόθεση προστασίας της ιδιωτικής ζωής», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι επικεφαλής δικηγόροι των εναγόντων, Derek Loeser και Lesley Weaver.
Αναθεωρημένο πρόγραμμα προστασίας προσωπικών δεδομένων
Η Meta δεν παραδέχθηκε αδικήματα στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο οποίος υπόκειται στην έγκριση ομοσπονδιακού δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο διακανονισμός ήταν «προς το συμφέρον της κοινότητας και των μετόχων μας».
«Τα τελευταία τρία χρόνια αναθεωρήσαμε την προσέγγισή μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προστασία της», ανέφερε η Meta.
Ο ρόλος της Cambridge Analytica
Η Cambridge Analytica, η οποία πλέον δεν υφίσταται, εργάστηκε για την επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και απέκτησε πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες από εκατομμύρια λογαριασμούς στο Facebook με σκοπό την κατάρτιση προφίλ και τη στόχευση ψηφοφόρων.
Η εταιρεία απέκτησε αυτές τις πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών από έναν ερευνητή στον οποίο είχε επιτραπεί από το Facebook να αναπτύξει μια εφαρμογή που συγκέντρωνε δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες.
Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica τροφοδότησε κυβερνητικές έρευνες σχετικά με τις πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής, αγωγές και μια ακρόαση στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κλήθηκε σε απολογία από τους νομοθέτες.
Το 2019, το Facebook συμφώνησε να καταβάλει 5 δισ. δολάρια για να επιλύσει μια υπόθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου σχετικά με τις πρακτικές του για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την κατηγορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με την κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών.
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία