Ρωμαϊκό ψηφιδωτό ηλικίας 2.000 ετών αποκαλύφθηκε σε πολυτελή παραθαλάσσια βίλα στη Νάπολη
Ένα αρχαίο ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε σε μια παραθαλάσσια βίλα στη Νάπολη της Ιταλίας. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος κάλυψε τον χώρο σε μια κίνηση που «καταδίκασε» τη μνήμη του αρχικού ιδιοκτήτη.
Το Posillipo, στο οποίο δόθηκε για πρώτη φορά το αρχαίο ελληνικό όνομα Pausílypon, που σήμαινε «ανάπαυλα από την ανησυχία», ήταν ένα προάστιο της ελίτ στη Νάπολης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Επειδή τα σύνορα της πόλης έχουν έκτοτε αλλάξει, βρίσκεται πλέον εντός της σημερινής Νάπολης. Η ακτογραμμή κατά μήκος του κόλπου της Νάπολης ήταν μια ελκυστική τοποθεσία για τους πλούσιους Ρωμαίους ώστε να χτίσουν περίτεχνα καταφύγια.
Μεταξύ αυτών ήταν η βίλα του Vedius Pollio, που ονομάζεται επίσης αυτοκρατορική βίλα, η οποία κατασκευάστηκε από τον ανώτερο Ρωμαίο πολιτικό και έμπορο κρασιού Publius Vedius Pollio κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα π.Χ.. Η κατοικία ήταν πλήρης, με ωδείο και θέατρο ελληνικού τύπου 2.000 θέσεων που βρισκόταν σε ένα βραχώδες ακρωτήριο με θέα τον κόλπο.
Όταν ο σκλάβος αφέθηκε ελεύθερος
Ένα ψηφιδωτό δάπεδο από την πρώτη φάση κατασκευής της βίλας αποκαλύφθηκε από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Νάπολης L’Orientale. Κάτω από τα έργα ανακαίνισης που ανέθεσε ο Αύγουστος, βρέθηκε εντός μεγάλου δωματίου που έβλεπε στον κόλπο τμήμα ενός τάπητα από μικροσκοπικά λευκά ψηφιδωτά εγκιβωτισμένα σε διπλό μαύρο πλαίσιο ψηφίδων, το οποίο μοιάζει να οριοθετεί δύο χώρους.
«Μια στρωματογραφική χρονολόγηση εξακολουθεί να λείπει, αλλά με βάση την τεχνοτροπία, η αίθουσα θα μπορούσε να χρονολογηθεί στα τέλη της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας (509-27 π.Χ.)» δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Μάρκο Τζίγκλιο σε μια ανακοίνωση.
Ιστορική αποκάλυψη: To πρόσωπο του Τουταγχαμών για πρώτη φορά
Ο γιος ενός ελεύθερου πολίτη, ο Πόλιος, είχε αποκτήσει φήμη για το πλούσιο γούστο του και την απαράμιλλη σκληρότητά του, ιδίως απέναντι στους σκλάβους του. Κάποια στιγμή ο Αύγουστος δείπνησε στο κτήμα του Πόλιου και, όταν ένας ποτηροφόρος έσπασε ένα κρυστάλλινο ποτήρι, ο Πόλιος διέταξε να τον ταΐσουν σε μια λίμνη με χέλια. Ο σκλάβος έπεσε στα γόνατα και ικέτευσε ενώπιον του αυτοκράτορα, ο οποίος διέταξε να αδειάσει η λίμνη, να σπάσουν όλα τα κρυστάλλινα πιάτα και ποτήρια του Πόλιου και να απελευθερωθεί ο σκλάβος.
Αυτοκρατορική ιδιοκτησία
Όταν ο Πόλιος πέθανε το 15 π.Χ., κληροδότησε την περιουσία του στον Αύγουστο με την εντολή να ανεγερθεί μνημείο στο σημείο. Ο Αύγουστος ύψωσε μια κιονοστοιχία, γνωστή ως Porticus της Livia, την οποία αφιέρωσε στη σύζυγό του – ένα είδος damnatio memoriae ή καταδίκης της μνήμης που επιχειρεί να διαγράψει επίσημα την ύπαρξη ενός προσώπου από τα γνωστά αρχεία. Η βίλα πέρασε στη συνέχεια σε κάθε αυτοκράτορα μέχρι τη βασιλεία του Αδριανού, ο οποίος πέθανε το 138 μ.Χ.
Δείτε το βίντεο
*Mε στοιχεία από artnews.com
- Αμαλιάδα: Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)
- Επίκειται επέλαση της ρωσικής ελίτ των χάκερ – Σήμανε συναγερμό η Google
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ