Νέοι μπλε φάκελοι για τα υπουργεία με 19 σχέδια δράσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να επικοινωνούν αποτελεσματικά προς τους πολίτες τα πεπραγμένα της γαλάζιας διακυβέρνησης.
Με ανοιχτή την κάμερα στην αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στα στελέχη του – ως επισήμανση για να μην κατεβάσουν τα μολύβια αγωνιώντας μόνο για την προετοιμασία τους εν όψει κάλπης – ότι «η δουλειά μας συνεχίζεται, έχουμε ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023».
Μόλις έκλεισαν οι πόρτες ο ίδιος έκανε ένα βήμα παραπέρα: ζήτησε από τους υπουργούς να επικοινωνούν αποτελεσματικά προς τους πολίτες τα πεπραγμένα της γαλάζιας διακυβέρνησης στο πλαίσιο του γνωστού γαλάζιου μότο «το είπαμε, το κάναμε» και του… αναπροσαρμοσμένου σλόγκαν «το κάναμε και θα το κάνουμε».
«Έχουμε παραγάγει έργο, δείξτε το»
Οπως σύμφωνα με πληροφορίες είπε ο Πρωθυπουργός, «έχουμε παραγάγει έργο, δείξτε το. Πέρα από τα πολλά που κάναμε, έχουμε κι άλλα…». Η παρέμβαση Μητσοτάκη έγινε την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος είχε φέρει στο τραπέζι τους υπουργικούς «μπλε φακέλους» για όλο το 2023. Με την προσδοκία, προφανώς, ότι τα ορόσημα και οι στόχοι ανά τομέα για το επόμενο έτος θα εφαρμοστούν ως το τέλος με κυβέρνηση ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, το λεγόμενο «ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής» με 19 ξεχωριστά σχέδια δράσης που ενεργοποιούν κάθε υπουργείο, θα λειτουργήσει και ως προεκλογική «ύλη» ώστε να ενισχυθεί ο πολιτικός λόγος της ΝΔ καθ’ οδόν προς τις εθνικές εκλογές – στο τέλος της τετραετίας, κατά τις επίμονες αναφορές του Μητσοτάκη.
Ο ανανεωμένος μπούσουλας για το νέο έτος, όπως συντασσόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο με επαφές μεταξύ Μαξίμου, γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης και υπουργικών γραφείων, περιλαμβάνει συνολικά 111 νομοθετικές παρεμβάσεις, 121 στόχους, 486 δράσεις και 2.399 έργα και δράσεις έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τους πρώτους μήνες του 2023, το Μαξίμου ρίχνει το βάρος πρωτίστως σε ορόσημα-στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να τρέξουν αυστηρά εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως μεταξύ άλλων ο νέος δικαστικός χάρτης αλλά και η ολοκλήρωση της αποκαλούμενης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης (διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης).
Τρία χρόνια ψηφιακού κράτους
Στο μεταξύ, η τελευταία για φέτος συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Κυριάκου Πιερρακάκη για τα «τρία χρόνια ψηφιακού κράτους», τομέα τον οποίο πρόταξε στις δηλώσεις του και ο Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πεδίο με ισχυρή αποδοχή από τους πολίτες.
«Οταν το καλοκαίρι του 2019 ρώτησα «πόσες είναι τελικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου;», κανείς πρακτικά δεν ήξερε να μας απαντήσει», είπε ο Πρωθυπουργός, «τελικά βρήκαμε 500, οι οποίες υπολειτουργούσαν, και σήμερα είναι σχεδόν 1.500». Επιπλέον συζητήθηκαν το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις – δωρεά οργάνων (Θάνος Πλεύρης, Μίνα Γκάγκα), το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής (Λίνα Μενδώνη, Πιερρακάκης), το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ψυχική Υγεία (Πλεύρης, Ζωή Ράπτη), ένα ζήτημα το οποίο πρέπει, κατά τον Μητσοτάκη, «να μπαίνει πολύ περισσότερο και στον δικό μας δημόσιο διάλογο, ώστε να αφήσουμε πίσω μας στίγματα και προκαταλήψεις», καθώς και ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης (Νότης Μηταράκης), που προκάλεσε συζητήσεις, δεδομένου ότι απαιτείται συνεργασία υπουργείων.
Ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας έναν φευγαλέο απολογισμό για τα νομοθετήματα, επισήμανε ότι το 2022 «αποτελεί μια χρονιά ρεκόρ», καθώς ψηφίστηκαν 131 νόμοι.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις