Ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις τους και το 2023
Η ποσοτική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει την άνοδο
Πιθανόν να κινούνται ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων και το 2023 αλλά για τους «λάθος λόγους» εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων της Embark Group, Πήτερ Τουγκούντ, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση του ισολογισμού τους.
Οι αγορές ομολόγων και μετοχών τους τελευταίους μήνες είχαν εστιάσει στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, ελπίζοντας ότι θα εγκαταλείψουν τους επιθετικούς ρυθμούς σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό πολλές φορές οι χρηματιστηριακές αγορές έκαναν ένα μίνι ράλι, καθώς η αγορά θεωρούσε ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του.
Αναταραχή στην αγορά ομολόγων: Oδεύουμε προς μια παγκόσμια κρίση ρευστότητας;
Εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι σημαντικά, η κύρια ανησυχία μου για το επόμενο έτος παραμένει η ίδια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μετατοπιστούν υψηλότερα για τους λάθος λόγους … Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Σεπτέμβριος φέτος ήταν μια ωραία προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί αν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να ξοδεύουν» εξήγησε ο Τουγκούντ, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το 4%, αντιδρώντας στις αλλεπάλληλες και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Μεγ. Βρετανία, οι αποδόσεις των ομολόγων έφθασαν σε τόσο υψηλά επίπεδα, που ανάγκασαν την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει στην αγορά για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση των βρετανικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
Η BoE ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους για όσο χρειαστεί για να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συνάμα με τη στροφή της στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων. Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ακόμη πιο δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και της μείωσης της ροής χρήματος στην πραγματική οικονομία.
Ποσοτική σύσφιγξη
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια τους να τιθασεύσουν τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις έχουν εγκαταλείψει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων αγόραζαν ομόλογα για να ανεβάσουν τις τιμές των τίτλων και να διατηρήσουν τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας θεωρητικά το κόστος δανεισμού και στηρίζοντας τις δαπάνες στην οικονομία. Τώρα όμως θα κινηθούν αντίστροφα, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, ένα ακόμα όπλο στη νομισματική φαρέτρα που μαζί με τις αυξήσεις επιτοκίων στοχεύουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Γι αυτό το λόγο ο Τουγκούντ εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, καθώς οι κυβερνήσεις θα εκδίδουν χρέος αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν θα το αγοράζουν. «Η ΕΚΤ» είπε χαρακτηριστικά «έχει αγοράσει κάθε ευρωπαϊκό ομόλογο τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2023 όμως απλά δεν θα το κάνει πιά.»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα πουλήσει ομόλογα αξίας 5 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2023. Η Τράπεζα της Αγγλίας, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει τον ρυθμό πώλησης περιουσιακών στοιχείων της και έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει και το 2023, πουλώντας ότι gilts (βρετανικά κρατικά ομόλογα) αξίας 9,75 δισ. λιρών.
Αλλά οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εκδίδουν κρατικά ομόλογα. «Όλα αυτά θα μεταφερθούν σε μια αγορά όπου οι κεντρικές τράπεζες δεν θα τα αγοράζουν πλέον θεωρητικά», πρόσθεσε.
H σύνδεση ομολόγων και μετοχών
Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η αλλαγή στη δυναμική των εκδόσεων θα είναι εξίσου σημαντική για τους επενδυτές με μια «στροφή» της Fed το επόμενο έτος. Επιπλέον εστίασε στη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στις αγορές ομολόγων και μετοχών και προειδοποίησε του επενδυτές να είναι προσεκτικοί.
Το υψηλό κόστος χρήματος θα επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις των μη κερδοφόρες μετοχές ανάπτυξης, με τους επενδυτές να στρέφονται στις επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως value.
Αν και αναλυτές εκτιμούν ότι, με τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες να έχουν φτάσει στο ανώτατο όριο στενότητας, η ποσότητα ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να βελτιωθεί το επόμενο έτος, γεγονός που θα μπορούσε να ωφελήσει τα ομόλογα. Ο Τουγκούντ όμως διαφωνεί καθώς μετά από πάρα πολλές επαφές του διαχειριστές ομολόγων, η εικόνα που έχει σχηματίσει είναι ότι όλοι σχεδόν μπήκαν στο πάρτι -όταν οι τιμές πέφταν- τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αφήνοντας μικρό περιθώριο να ανέβουν οι τιμές το 2023.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις