Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
11+1 ιστορίες καλών ειδήσεων που μάλλον δεν ακούσατε για το 2022

11+1 ιστορίες καλών ειδήσεων που μάλλον δεν ακούσατε για το 2022

Μετά από τις αμέτρητες ώρες που περάσαμε όλοι μας συλλογικά επικεντρωμένοι σε ό,τι κακό, τρελό και λυπηρό συνέβη το 2022, ίσως αξίζει να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να μάθουμε τι κατάφερε η ανθρωπότητα; Μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα.

Ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από μια παρατεταμένη πανδημία, ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ασταθείς οικονομίες, πολλαπλές ανθρωπιστικές κρίσεις, ένα καλοκαίρι κλιματικής κόλασης σε πολλά μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και, κυρίως, το ξέσπασμα ενός καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία. Όπου κι αν γύριζες, ήταν δύσκολο να ξεφύγεις από την αίσθηση ότι τα πράγματα καταρρέουν.

Μετά από τις αμέτρητες ώρες που περάσαμε όλοι μας συλλογικά επικεντρωμένοι σε ό,τι κακό, τρελό και λυπηρό συνέβη το 2022, ίσως αξίζει να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να μάθουμε τι κατάφερε η ανθρωπότητα; Μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα.

Αφγανιστάν: Γυναίκες διαδηλώνουν ενάντια στην απαγόρευση φοίτησης στα Πανεπιστήμια – Άνδρες φοιτητές αρνούνται να εξεταστούν

1. Ήταν μια σπουδαία χρονιά για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον τερματισμό της θανατικής ποινής. Η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Μαλαισία, τη Ζάμπια, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Ισημερινή Γουινέα, μια από τις πιο αυταρχικές χώρες του κόσμου. Πάνω από το 70% των χωρών του κόσμου έχουν πλέον καταργήσει τη θανατική ποινή στο νόμο ή στην πράξη.

2. Οι χώρες αντιμετώπισαν τις διακρίσεις κατά των γυναικών σε διάφορα μέτωπα. Το Πακιστάν ψήφισε έναν νέο νόμο που ενισχύει σημαντικά την προστασία των γυναικών στον εργασιακό χώρο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να λαμβάνει ποινικά μέτρα κατά των εργαζομένων στο σεξ και τους έδωσε πρόσβαση σε κοινωνική πρόνοια, τραπεζικούς λογαριασμούς και δικαίωμα ψήφου, ενώ οι έφηβες μητέρες στην Τανζανία επέτρεψαν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά την ανατροπή μιας απαγόρευσης 20 ετών.

3. Η Φινλανδία και ο Άγιος Μαρίνος απελευθέρωσαν τους νόμους τους περί αμβλώσεων, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ψήφισε νομοσχέδιο που κατοχυρώνει το δικαίωμα επιλογής και η Ισπανία ενέκρινε σχέδιο νόμου που καταργεί την απαίτηση για τα κορίτσια 16 και 17 ετών να έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους πριν από τη διακοπή της εγκυμοσύνης. Η Ισπανία κατέστησε επίσης ποινικό αδίκημα την παρενόχληση γυναικών που προσέρχονται σε κλινικές αναπαραγωγικής υγείας και ψήφισε έναν ιστορικό νόμο «μόνο το ναι σημαίνει ναι» για τη σεξουαλική συναίνεση.

4. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν την αναγκαστική «διαμάχη» για τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων στο χώρο εργασίας – μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της χώρας στο χώρο εργασίας εδώ και δεκαετίες – και πέντε χρόνια μετά την εξάπλωση του #MeToo, επτά στους δέκα ενήλικες δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι πλέον πιθανό να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

Photo: Mélodie Descoubes / Unsplash

5. Το Πακιστάν ψήφισε τέσσερα νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που για πρώτη φορά θέτει εκτός νόμου τα βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία, και τόσο η Δομινικανή Δημοκρατία όσο και η Ισπανία ψήφισαν νομοθεσία που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των οικιακών εργαζομένων, δίνοντάς τους δικαιώματα σε ελάχιστους μισθούς, επιδόματα επιβίωσης και αναπηρίας, προσφυγή κατά της άδικης απόλυσης και ένταξη σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.

6. Η Πολωνία υποδέχθηκε φέτος με ανοιχτές αγκάλες πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι ιδιώτες ξόδεψαν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια, η κυβέρνηση ξόδεψε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια και 1,2 εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και κοινωνικές παροχές. Οι συμπεριφορές άλλαξαν επίσης. Το 80% των Πολωνών υποστηρίζει πλέον την υποδοχή προσφύγων που διαφεύγουν από τη βία και τον πόλεμο, από 49% το 2018.

7. Το 2022, το Μεξικό συμφώνησε να επεκτείνει το αποθεματικό της βιόσφαιρας Calakmul από 726.000 σε 1,3 εκατομμύρια εκτάρια, καθιστώντας το μία από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές στους τροπικούς του κόσμου, η Χιλή δημιούργησε ένα νέο εθνικό πάρκο, που καλύπτει 75.000 εκτάρια των Άνδεων, και μετά από επτά χρόνια πίεσης, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος στη Νότια Αμερική, το Εθνικό Πάρκο Ansenuza στην Αργεντινή, ανακηρύχθηκε ως νέα προστατευόμενη περιοχή.

Photo: Andrea Ferrario / Unsplash

8. Η Νορβηγία παρουσίασε ένα σχέδιο για τη δημιουργία δέκα νέων εθνικών πάρκων, η Rainforest Trust προστάτευσε πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους στο Μπελίζ, τον Ισημερινό, τη Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές και τη Μιανμάρ, και η Κολομβία δημιούργησε τη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Isla Ají, που εκτείνεται σε 24.600 εκτάρια παρθένων τροπικών δασών και παλιρροιακών οικοσυστημάτων, και δρομολόγησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία τριών εκατομμυρίων εκταρίων νέων προστατευόμενων περιοχών και 15 εκατομμυρίων εκταρίων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών την επόμενη δεκαετία.

9. Ήταν αρκετά εκπληκτικό να μάθουμε φέτος ότι τα εμβόλια COVID-19 απέτρεψαν 19,8 εκατομμύρια θανάτους κατά τη διάρκεια του 2021. Η Ινδία απέτρεψε τους περισσότερους θανάτους με 4,2 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 1,9 εκατομμύρια και τη Βραζιλία με λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο.

10. Εκατομμύρια ασθενείς με Αλτσχάιμερ γέμισαν ελπίδες φέτος, αφού ένα νέο φάρμακο έδειξε ότι επιβραδύνει την απώλεια της μνήμης κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εδώ και μια γενιά, προσφέροντας πραγματική αισιοδοξία ότι η άνοια μπορεί να νικηθεί και μια μέρα, ίσως και να θεραπευτεί.

Photo: Unsplash

11. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια το 2022, από 6,6 εκατομμύρια πέρυσι, και οι συνολικές δαπάνες για καθαρές μεταφορές παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπήρξε 38% αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας μπαταριών, διαπιστώθηκε ότι οι μπαταρίες διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, και τέθηκε σε λειτουργία ισχυρότερη ικανότητα ανακύκλωσης μειώνοντας το διαθέσιμο παλιοσίδερο μπαταριών.

+

12. Καλά νέα για τους σκύλους στην Αμερική φέτος. Πριν από μια δεκαετία, 2,6 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και γάτες κατέληγαν στην ευθανασία κάθε χρόνο. Ωστόσο, χάρη στα δίκτυα μετεγκατάστασης σκύλων, τη διάσωση ζώων και την αυξημένη ζήτηση για κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των σκύλων που υποβάλλονται σε ευθανασία έχει πλέον μειωθεί στο ιστορικό χαμηλό των 390.000.

*Με στοιχεία από futurecrunch.com

Must in

Κύριε Λανουά πως το λένε στα γαλλικά; Ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό, Παπαπέτρου και Τσέτσιλας (vid)

Όσα συνέβησαν απόψε στο Φάληρο με VAR (Παπαπέτρου) και AVAR (Τσέτσιλας) δημιουργούν δεδικασμένο. Και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο