Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα καθορίσει και την ημερομηνία ενθρόνισης του, η οποία λόγω και των εορτών προσδιορίζεται μετά τα Θεοφάνια
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Χωρίς εκπλήξεις εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Κύπρος: Με «απαξίωση» του κόσμου αναδείχτηκε το τριπρόσωπο
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είχε έλθει δεύτερος στις ψήφους του λαού, για την ανάδειξη του Τριπρόσωπου, αλλά συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στην 16μελη Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πάφου Γεώργιος έλαβε 11 ψήφους, ο Λεμεσού Αθανάσιος 4 και μία λευκή ψήφος.
Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου, ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες του παλαιού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη, ενώ εντός ολίγου αναμένεται η ανάγνωση της κανονιστικής πράξης για την επικύρωση του αποτελέσματος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών. Η κανονιστική πράξη υπογράφεται στην Αγία Τράπεζα του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη από όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα καθορίσει και την ημερομηνία ενθρόνισης του, η οποία λόγω και των εορτών προσδιορίζεται μετά τα Θεοφάνια. Η ενθρόνιση θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης και με άλλες ορθόδοξες εκκλησίες ανάμεσα στις οποίες και της εκκλησίας της Ελλάδος.
Τρία αυτοκρατορικά προνόμια
Η Εκκλησία της Κύπρου, είναι η πρώτη από τις 15 Αυτοκέφαλες εκκλησίες που συναποτελούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι η μοναδική αρχαία Αυτοκέφαλη Εκκλησία από το 432 μ.Χ. και η πρώτη στη τάξη μετά τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Ιδρυτής και προστάτης της υπήρξε ο Απόστολος Βαρνάβας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει Βυζαντινά αυτοκρατορικά προνόμια, καθότι ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε το 478 μ.Χ. στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου 3 αυτοκρατορικά προνόμια που έχει ώς σήμερα:
- Να υπογράφει με κόκκινο μελάνι
- Να φέρει πορφυρούν μανδύα
- Να κρατεί Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί της Ποιμαντορικής Ράβδου
Αυτό έγινε γιατί ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος προσέφερε στον τότε Αυτοκράτορα του Βυζαντίου το αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ματθαίου που βρέθηκε πάνω στο στήθος του Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα στη Κύπρο.
Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Ο νέος αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε στην Αθηαίνου το 1949. Ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αποφάσεις της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης της Ουκρανική εκκλησίας.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως και Θεολογία και μάλιστα είχε εργαστεί ως Καθηγητής χημείας σε Γυμνάσια της Κύπρου όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή,
Με αφορμή την σύλληψη και την κακοποίηση του από τα Τουρκικά στρατεύματα κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το 1989 κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις