Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Kατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας – Έτσι εξηγείται γιατί αυτοκτόνησε ο χορευτής Stephen ‘tWitch’ Boss

Kατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας – Έτσι εξηγείται γιατί αυτοκτόνησε ο χορευτής Stephen ‘tWitch’ Boss

Αφού ο Stephen "tWitch" Boss αυτοκτόνησε πρόσφατα οι θαυμαστές παρατήρησαν πως ήταν πάντα γεμάτος φως, λάμψη και ενέργεια και πολλοί αρνήθηκαν να συμβιβάσουν αυτή την προσωπικότητα με κάποιον που θα αφαιρούσε μόνος του τη ζωή του.

Γερός, χαρούμενος και γεμάτος φως είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που μοιράστηκαν μαζί του οι άνθρωποι που ήταν κοντά στον Stephen «tWitch» Boss μετά την αυτοκτονία του στα 40 του χρόνια. Για τους ανθρώπους που τον γνώριζαν μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης και τα σόσιλα μίντια στα οποία ήταν πολύ ενεργός, σίγουρα τους έρχονται στο μυαλό το λαμπερό του χαμόγελο και τα πόδια του που πάντα χόρευαν.

Η διάσημη προσωπικότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης έγινε για πρώτη φορά γνωστή ως φιναλίστ του ριάλιτι διαγωνισμού «So You Think You Can Dance» και στη συνέχεια έγινε DJ και εκτελεστικός παραγωγός του σόου της Έλεν ΝτεΤζενέρις. Με τη σύζυγό του, την επίσης χορεύτρια Allison Holker Boss, είχαν τρία παιδιά και γιόρτασαν την επέτειό τους λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του. Πρόσφατα είχε μιλήσει για την επιθυμία του να ξεκινήσει το δικό του talk show.

Τις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου, πολλοί ζορίστηκαν να συμβιβάσουν την εξωτερική προσωπικότητα και το βιογραφικό του Boss με κάποιον που αυτοκτόνησε, γεγονός που πυροδότησε μια συζήτηση σε ορισμένους κύκλους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας.

Γιατί τα παιδιά είναι τόσο λυπημένα;

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stephen tWitch Boss (@sir_twitch_alot)


Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας υπάρχει

«Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας υπάρχει και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί και δεν θεραπευτεί» έγραψε ένας χρήστης του Twitter, το βιογραφικό του οποίου αναφέρει ότι είναι γιατρός.

Ένας άλλος influencer, ο ShiShi Rose, μοιράστηκε στο Instagram ένα καρουζέλ φωτογραφιών από tweets με μια λεζάντα που επικρίνει την συχνά επαναλαμβανόμενη αντίληψη ότι το «να είσαι παρόν στη στιγμή» είναι αρκετό για την καταπολέμηση των αυτοκτονικών σκέψεων.

«Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι πολύ τρομακτική γιατί κανείς δεν ξέρει ότι δεν είσαι καλά, και ακόμα και αν πεις κάτι κανείς δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα γιατί δεν φαίνεσαι σαν κάποιος που κολυμπάει στα βαθιά» έγραφε ένα από τα tweets, το οποίο ανέβασε ο χρήστης @rusted_e30 πριν από τον θάνατο του tWitch.

Ένας άλλος χρήστης του Twitter έγραψε: «Προσευχές για τη γυναίκα και τα παιδιά του Twitch, να φοβάστε πάντα τους δυνατούς φίλους σας. Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι πραγματική. Αναπαύσου στον παράδεισο».

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας;

Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι ένας όρος της καθομιλουμένης και όχι μια τεχνική κλινική διάγνωση, εξηγεί η Rheeda Walker, Ph.D., ψυχολόγος και κορυφαία ερευνήτρια σε θέματα αυτοκτονιών στη μαύρη κοινότητα. Η επίσημη διάγνωση για την κατάθλιψη είναι η μείζων καταθλιπτική διαταραχή.

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που εμπίπτουν στην ομπρέλα της κατάθλιψης. Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, πρέπει να έχετε πέντε συμπτώματα τουλάχιστον, και πρέπει να επιμένουν για μερικές εβδομάδες ή περισσότερο» λέει η Walker στο TODAY.com. «Αν πέσετε κάτω από αυτό – όλοι έχουν μια κακή μέρα … δεν πληροίτε τα κριτήρια για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή».

Ορισμένα συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι: αίσθημα θλίψης ή απελπισίας, εκρήξεις θυμού ή ευερεθιστότητα, πολύς ή πολύ λίγος ύπνος, έλλειψη ενέργειας, απώλεια ή αύξηση βάρους, άγχος, αίσθημα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης, σκέψεις αυτοκτονίας και ανεξήγητος πόνος στο σώμα.

Η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή είναι μια άλλη επίσημη διάγνωση που, για ορισμένους ασθενείς, μπορεί να περιλαμβάνει κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, λέει η Walker. Αλλά τονίζει επίσης ότι επειδή η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας δεν αποτελεί τεχνική διάγνωση, διστάζει να πει ότι είναι το ίδιο. Η Mayo Clinic ορίζει την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή ως «συνεχή, μακροχρόνια» κατάθλιψη που δεν είναι «τόσο σοβαρή όσο η μείζων κατάθλιψη».

Φοβού την ψυχή των πάρτι

Η Walker προσθέτει ότι για την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, τα άσχημα συναισθήματα μπορεί να αυξομειώνονται: «Συμβαίνουν αγχωτικά πράγματα στη δουλειά … αλλά μετά το Σαββατοκύριακο ή μετά τη δουλειά, πηγαίνεις να περάσεις χρόνο με ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε αγαπούν … και είναι σαν, εντάξει, το κατάλαβα αυτό. Μπορώ να επιστρέψω και να τα βάλω με τον κόσμο».

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους με κατάθλιψη να υπεραντισταθμίζουν τα συναισθήματα κενού με το να γίνονται η ψυχή του πάρτι, λέει.

«Ήμουν θαυμάστρια του (tWitch) και του «So You Think You Can Dance» και δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ αν οι άνθρωποι που μερικές φορές είναι οι κατά τεκμήριο πιο ευτυχισμένοι εξωτερικά είναι αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι που θέλουν για τον εαυτό τους» λέει η Walker.

Η αυτοκτονία και η μαύρη κοινότητα

Πολλά διάσημα μέλη της μαύρης κοινότητας πέθαναν από αυτοκτονία φέτος, αρκετοί από αυτούς μέσα σε μία εβδομάδα τον Ιανουάριο: Ian Alexander Jr., το μοναχοπαίδι της ηθοποιού Regina King, πέθανε στις 21 Ιανουαρίου σε ηλικία 26 ετών. Ο Kevin Ward, 44 ετών, δήμαρχος του Hyattsville, Maryland, πέθανε στις 25 Ιανουαρίου. Ο ηθοποιός της σειράς «The Walking Dead» Moses Moseley πέθανε στις 26 Ιανουαρίου σε ηλικία 31 ετών. Και η πρώην Μις ΗΠΑ και δικηγόρος Cheslie Kryst πέθανε στις 30 Ιανουαρίου σε ηλικία 30 ετών.

Η νεαρή ηλικία αυτών των προσώπων υπογραμμίζει αυτό που η Walker, η οποία διδάσκει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και διευθύνει το Εργαστήριο Πολιτισμού, Κινδύνου και Ανθεκτικότητας στην πανεπιστημιούπολη, γνωρίζει πολύ καλά από τη δική της δουλειά: Οι μαύροι άνθρωποι που πεθαίνουν από αυτοκτονία τείνουν να είναι νεότεροι από τους λευκούς που πεθαίνουν.

Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ του μαύρου πληθυσμού των ΗΠΑ κορυφώνεται μεταξύ 25 και 34 ετών, ενώ για τους λευκούς είναι μεταξύ 45 και 54 ετών, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από το Εθνικό Σύστημα Στατιστικής Ζωής.

Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι το ποσοστό αυτοκτονιών είναι χαμηλότερο στον μαύρο πληθυσμό από ό,τι στον λευκό πληθυσμό – για τους μαύρους και τους λευκούς άνδρες αντίστοιχα, 12,9 θάνατοι ανά 100.000 έναντι 27,1, και για τις μαύρες και τις λευκές γυναίκες, 2,8 έναντι 6,9. Ωστόσο, μια μελέτη του 2021 δείχνει ότι το ποσοστό αυτοκτονιών των μαύρων είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι καταγράφεται, επειδή ο τρόπος θανάτου συχνά ταξινομείται εσφαλμένα.

Δείτε το βίντεο

Το άγχος που σχετίζεται με τη φυλή

Η Walker λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν γιατί η αυτοκτονία επηρεάζει τον μαύρο πληθυσμό σε νεότερη ηλικία, αλλά ζήτησε περισσότερη έρευνα, επειδή, σαφώς, «υπάρχει κάτι που συμβαίνει διαφορετικά για τους μαύρους Αμερικανούς». Η θεωρία της είναι ότι η μετάβαση στην ενηλικίωση και η εμπειρία του ρατσισμού, ενδεχομένως για πρώτη φορά, παίζουν ρόλο.

«Η (ερευνητική) ομάδα μου διαπίστωσε ότι το άγχος που σχετίζεται με τη φυλή σχετίζεται με σκέψεις αυτοκτονίας στη μαύρη κοινότητα» εξηγεί. «Αυτά τα άτομα μπορεί να προστατεύονταν από την οικογένεια, να προστατεύονταν με άλλους τρόπους, αλλά στη συνέχεια βγήκαν στον κόσμο και είδαν τις θεσμικές διακρίσεις και τον ρατσισμό και είναι σαν, ‘Εντάξει, είμαι μόνος μου τώρα. Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στην κοινωνία». Αλλά όλοι αυτοί οι στόχοι ματαιώνονται. Τότε, κάποια στιγμή, αρχίζεις να χάνεις την ελπίδα. Έτσι, δεν συμβαίνει αμέσως, αλλά μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο».

Ο Reggie Howard, 31 ετών, ο οποίος ζει με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πολλές φορές στο παρελθόν, λέει ότι πάλευε με «την πίεση του να είσαι πατέρας και την πίεση του να προέρχεσαι από τη φτώχεια».

«Δεν είναι ότι ήθελα να μην είμαι πια ζωντανός εδώ» λέει. «Ήταν ο πόνος και οι εσωτερικές μάχες που περνούσα. Απλά ένιωσα ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή».

Το άκουσμα για το tWitch έφερε κάποια σκληρά συναισθήματα στον Howard.

«Απλώς μου έδειξε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να πονάνε» λέει. «Δεν έχω τελειώσει με κάποιες από τις δοκιμασίες που έχω στη ζωή μου, και μου προκαλεί αναδρομές από τότε που είχα αυτά τα συναισθήματα μέσα μου (και αναρωτιέμαι) αισθάνομαι ακόμα έτσι;».

Μετά την τελευταία του απόπειρα αυτοκτονίας πριν από αρκετά χρόνια, ο Χάουαρντ είδε μια διαφήμιση στο Instagram με «δωρεάν θεραπεία για μαύρους άνδρες» και αυτό του άλλαξε τη ζωή. Τώρα είναι στην ηγετική ομάδα του Black Men Heal, του οργανισμού που του παρείχε δωρεάν θεραπεία. Διανύει το τρίτο έτος σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια και είναι οικοδεσπότης του «Black Mental Health Podcast», το οποίο έχει «κατέβει» 150.000 φορές.

Αναλογιζόμενος το ταξίδι του στην ψυχική υγεία, ο Χάουαρντ λέει: «Προσπαθώ να ξεκινώ πρώτα από την ευγνωμοσύνη και να εκτιμώ τα πράγματα που έχω και τα πράγματα που έχω καταφέρει ως πατέρας, βγάζοντας τον εαυτό μου από καταθλιπτικές καταστάσεις».

Η κατάθλιψη στο φως της δημοσιότητας

Η April Simpkins έχασε την κόρη της, την ανταποκρίτρια του «Extra» και Μις ΗΠΑ 2019 Cheslie Kryst, τον Ιανουάριο από αυτοκτονία. Η Simpkins λέει ότι η Kryst είχε επίμονη καταθλιπτική διαταραχή και είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει στο παρελθόν. Η Simpkins τονίζει ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν έχουν ανοσία στις αυτοκτονικές σκέψεις, όσο ζωηρά και αν φαίνονται.

«Όταν έχεις κάποιον που είναι επιτυχημένος και απολαμβάνει τη ζωή, είναι πολύ εύκολο για το ευρύ κοινό να υποθέσει ότι πρέπει να είναι καλά, ότι δεν μπορεί να κρύβει κάτι» λέει η Simpkins στο TODAY.com. «Πώς θα μπορούσατε να κρύψετε κάτι πίσω από ένα χαμόγελο που είναι τόσο γνήσιο; Αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το ευρύ κοινό δεν είναι μαζί με αυτούς τους ανθρώπους 24 ώρες το 24ωρο, και αυτό που βλέπει είναι αυτό που παρουσιάζουν εκείνη τη στιγμή».

Πριν η Kryst αυτοκοτονήσει η Simpkins λέει ότι άρχισε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην κόρη της επειδή μιλούσε για κάποια πράγματα ξανά και ξανά και δεν σταματούσε. Η Simpkins το είδε ως σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Σε απάντηση, η Simpkins απλώς άκουγε, κάτι που, όπως λέει, βοήθησε να παραταθεί η ζωή της κόρης της.

«Ακούω τους ανθρώπους να λένε: «Ελέγξτε τους δυνατούς φίλους σας», το οποίο έχει γίνει ένα πολύ συνηθισμένο μάντρα μαζί με το «Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει»» λέει η Simpkins.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία ή και τα δύο. Ο Howard, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ψυχίατρος, ηγείται μερικών ομάδων υποστήριξης ψυχικής υγείας και λέει ότι μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο ώστε οι άνθρωποι να μοιραστούν άνετα τις εμπειρίες τους και να μάθουν στρατηγικές αντιμετώπισης. Για τους μαύρους ανθρώπους, ο Χάουαρντ συνιστά να επισκεφτούν έναν μαύρο θεραπευτή, ακόμη και αν είναι δύσκολο να βρουν έναν, γιατί αξίζει τον κόπο.

«Θέλετε να βγείτε ραντεβού, θέλετε να ψωνίσετε» λέει. «Ένα από τα πράγματα που μου είπε ο μαύρος (θεραπευτής) μου ήταν: «Έι, σε καταλαβαίνω». Με έκανε να νιώσω ότι με έβλεπε επειδή μου έμοιαζε… Ήταν σχεδόν σαν μια πατρική φιγούρα για μένα, και εγώ δεν το είχα ποτέ αυτό. Είδα τον εαυτό μου να αντιπροσωπεύεται».

«Έκανε αναφορές στο χιπ-χοπ, έκανε αναφορές σε τηλεοπτικές σειρές, έκανε ορισμένες πολιτισμικά ικανές αναφορές που με έκαναν να συντονίζομαι με τις θεραπευτικές πληροφορίες που μοιραζόταν μαζί μου» εξηγεί ο Howard λέγοντας ότι η εκπαίδευση θα βοηθήσει να σπάσει το στίγμα που η μαύρη κοινότητα συνήθως συνδέει με την ψυχική υγεία. Η εξάσκηση της αυτοφροντίδας είναι κάτι που διδάσκει στους γιους του, ηλικίας 10 και 4 ετών, για να προετοιμάσει καλύτερα την επόμενη γενιά.

«Πριν από λίγο καιρό, η ψυχική υγεία ήταν ένα θέμα ταμπού» λέει. «Θέλω να μεταδώσω στους γιους μου ότι δεν πειράζει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους όποια κι αν είναι αυτά. Ο στόχος μου είναι να βεβαιωθώ ότι δημιουργώ αυτόν τον ασφαλή χώρο για τον εαυτό μου και τα παιδιά μου, ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάθε είδους συζητήσεις».

*Mε στοιχεία από today.com

Must in

Πρωταθλητής των καθυστερήσεων

Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 11 βαθμούς μετά το 80’

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο