Το μήλο που έγινε καλύτερο από τη μηλιά!
Ένας ψηλός που τρέχει στο γήπεδο, έχει έξοχο χειρισμό της μπάλας και αίσθηση του γηπέδου
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι άνθρωποι των Σακραμέντο Κίνγκς λόγω του τραυματισμού του Ντομάντας Σαμπόνις.
Απόλυτα λογικό καθώς ο γιός του «θαύματος της φύσης» Αρβιντας Σαμπόνις έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει τον φημισμένο πατέρα του (σε αριθμούς σίγουρα) και να παίζει καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι των «Βασιλιάδων» του Σακραμέντο.
Ο 26χρονος Λιθουανός ψηλός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τους Γουίζαρντς και η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί, με την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση να εξαρτάται από το πόσο θα πονά στο σημείο του χτυπήματος και το πόσο θα μπορεί να κινήσει το χέρι του.
Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αριθμοί λένε την αλήθεια ο υιός Σαμπόνις πραγματοποιεί μια από τις κορυφαίες χρονιές στην καριέρα του και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έχει μπει εφέτος δίπλα σε δύο από τους κορυφαίους παίκτες της λίγκας, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Νίκολα Γιόκιτς, όντας ένας από τους μόλις τρεις παίκτες όλου του πρωταθλήματος, που έχουν τουλάχιστον 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά αγώνα. Είναι πρώτος σε double-double με 23 στο σύνολο και σε τρία ματς είχε 20 πόντους – 20 ριμπάουντ και 5 τελικές πάσες, περισσότερα απ’ όσα όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας του μαζί.
Μόνο στα τελευταία πέντε παιχνίδια είχε κατά μέσο όρο 21 πόντους, 18 ριμπάουντ και 8.6 ασίστ !
Και αν ο μπαμπάς είχε χαρακτηριστεί ως «θαύμα της φύσης» ο γιός μάλλον τον έχει ξεπεράσει κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος ο Αρβιντας γεμάτος περηφάνια.
Ο Ντομάντας Σαμπόνις ξεπέρασε τον Άρβιντας Σαμπόνις σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες ενώ είχε ξεχωρίσει από την πρώτη του κιόλας θητεία στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με τους Θάντερς (2016).
Άλλωστε ο πατέρας του αγωνίστηκε μόνο στους Μπλέιζερς (1995-2001, 2002/03) και σε 470 ματς είχε μέσο όρο 12 πόντους-7,3 ριμπάουντ-2,1 ασίστ-1,1 μπλοκς σε 24′ συμμετοχής.
Μπορεί τα κατορθώματά του στην Ευρώπη (Παγκόσμιος πρωταθλητής το 1982, Πρωταθλητής Ευρώπης το 1985 και Χρυσός Ολυμπιονίκης το 1988 όλα με τη Σοβιετικη Ενωση) αλλά και με τη Ζαλγκίρις (η ομάδα που έσπασε για μια τριετία την κυριαρχία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο πρωτάθλημα) να μην τα έφτασε ο Ντομάντας, αλλά αυτό ήταν λογικό καθώς επίλεξε πολύ νωρίτερα το δρόμο του ΝΒΑ (γεννημένος άλλωστε στις ΗΠΑ) από τον πατέρα του αγνοώντας τα (εύκολα και αρκετά) χρήματα της Μάλαγα σε ηλικία 17 ετών.
Ένας ψηλός που τρέχει στο γήπεδο, έχει έξοχο χειρισμό της μπάλας και αίσθηση του γηπέδου. Η ικανότητα του στο να πασάρει είναι ενδεχομένως έμφυτη (αν και σε έμπνευση δεν έχει φτάσει ακόμα τις εκπληκτικές ασίστ του μπαμπά) έχει όμως το ίδιο ένστικτο στο να ξέρει πρώτα που βρίσκεται ο ελεύθερος παίκτης κι ύστερα τον τρόπο να του περάσει την πάσα. Ο ύψους 2.08, πλέον, πάουερ-φόργουορντ πασάρει πολύ καλύτερα από γκαρντ του ΝΒΑ και είναι εντυπωσιακός.
Ο πρώτος που τον καλεί (ακόμα) στο τηλέφωνο μετά τους αγώνες του (και ας είναι ξημερώματα στη Λιθουανία) είναι φυσικά ο…χαζομπαμπάς πρόεδρος της Λιθουανικής ομοσπονδίας.
«Πάντα ρωτάω αυτόν πρώτα κι ύστερα όλους τους άλλους. Βλέπει τα ματς από τη Λιθουανία κι ας είναι η ώρα εκεί τρεις ή τέσσερις το πρωί. Δεν έχει σημασία. Θα δει το ματς, αλλά θα με πάρει και τηλέφωνο να το συζητήσουμε. Πάντα ήθελα να ξέρω τη γνώμη του» έχει παραδεχτεί ο Ντομάντας για τον πατέρα του ο οποίος δεν είχε διστάσει να τον ξεχωρίσει ως διάδοχό του όταν είχε ερωτηθεί και είχε δείξει τον πιτσιρικά ξανθομάλλη.
«Αυτός είναι ξεροκέφαλος και αριστερόχειρας άρα θα κάνει καριέρα» είχε πει χαρακτηριστικά και δικαιώθηκε καθώς οι άλλοι δύο γιοί του πέρασαν αλλά δεν…ακούμπησαν με τον Ζίγκι να αφήνει γρήγορα το μπάσκετ για να ασχοληθεί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τον Ταουτβίνας να τον κερδίζει η προπονητική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις