Τσαουσέσκου: Η διαδήλωση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος
Αδιανόητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα όσα συνέβησαν κατά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου στην Ρουμανία.
Η Ρουμανία επί του Τσαουσέσκου ήταν μία σύνθετη περίπτωση. Στην αρχή είχε καταφέρει να συνεργάζεται, τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την Κίνα, οπότε από την μία άνηκε στην σοσιαλιστική κοινότητα, αλλά ήταν και απ’ τα «αγαπημένα παιδιά» της Δύσης, παρουσιάζοντας φυγόκεντρες τάσεις απ’ το σοβιετικό κέντρο.
Το καθεστώς του Τσαουσέσκου ασκούσε ασφυκτικό έλεγχο σε όλους τους τομείς. Ο έλεγχος αυτός μαζί με τα οικονομικά προβλήματα ήταν αυτό που προκάλεσε τις διαδηλώσεις και εν τέλει την δίκη του και την επιβολή της θανατικής ποινής από τους δικαστές.
Τα Χριστούγεννα που μαφιόζοι του Αλ Καπόνε γέμισαν την αγορά της Αθήνας με πλαστά χαρτονομίσματα
Οι ταραχές του 1989
Τα Χριστούγεννα του 1989 όλος ο κόσμος παρακολουθούσε μία επανάσταση σε ζωντανή μετάδοση. Γρήγορα οι ταραχές που είχαν ξεσπάσει έγιναν εξέγερση εναντίον του προέδρου της χώρας, Νικολάε Τσαουσέσκου. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πρώτα στην πόλη Τιμισοάρα, αλλά επεκτάθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όταν ο Τσαουσέσκου έδωσε εντολή στο στρατό να ανοίξει πυρ εναντίων των πολιτών.
Την 21η Δεκεμβρίου, ο δικτάτορας εμφανίστηκε μπροστά στο πλήθος και εκφώνησε λόγο για τα κατορθώματα του καθεστώτος και τη λαμπρή του ιστορία. Το συγκεντρωμένο πλήθος όμως άρχισε να τον αποδοκιμάζει και ο Τσαουσέσκου δεν είχε άλλη επιλογή από το να κρυφτεί στο εσωτερικό του κτιρίου που στέγαζε τα κεντρικά του κομμουνιστικού κόμματος. Έμεινε εκεί για μια ολόκληρη μέρα, καθώς στο εξοργισμένο, επαναστατημένο πλήθος προστέθηκαν ακόμα και πρώην συνεργάτες του. Η μοναδική λύση που το απέμενε ήταν να φύγει κρυφά.
Επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο μαζί με τη γυναίκα του, Ελένα και δύο πιστούς συνεργάτες του. Προσγειώθηκαν στην εξοχική κατοικία του προέδρου στο «Snagov» κι από εκεί διέφυγαν με αυτοκίνητο για την Τιργκοβίστε. Εκεί διακόπηκε η πορεία τους, καθώς συνελήφθησαν απ’ την αστυνομία, η οποία τους παρέδωσε με τη σειρά της στο στρατό.
Η δίκη των Τσαουσέσκου
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Τσαουσέσκου να φύγει από την χώρα, αλλά και την σύλληψη του, έγινε άμεσα η δίκη του μέσα σε μία μόλις ώρα. Οι στρατηγοί ανακοίνωσαν στο ζευγάρι ότι καταδικάζονταν σε θάνατο, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για γενοκτονία, καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, καταστροφή της εθνικής οικονομίας και ένοπλη καταστολή των διαμαρτυριών.
Σύμφωνα με την επίσημη εντολή, ο καθένας θα εκτελούνταν μόνος του, αλλά η Έλενα απαίτησε να πεθάνει στο πλευρό του άντρα της. Στρατιώτες άρχισαν να τους δένουν τα χέρια με σχοινί, παρά τις αντιδράσεις τους. Τους οδήγησαν στο προαύλιο, όπου τους έστησαν μπροστά στον τοίχο.
Ο Τσαουσέσκου σιγοτραγουδούσε τον ύμνο «Internationale». Λίγο πριν ανοίξουν πυρ, φώναξε: «Να ζήσει η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας. Ανεξάρτητη και ελεύθερη». Σύμφωνα με τον στρατιώτη, Ιονέλ Μποϊέρου, που έριξε την πρώτη σφαίρα, οι τελευταίες λέξεις της Έλενας Τσαουσέσκου ήταν μια βρισιά που απεύθυνε προς έναν άλλο στρατιώτη….
Λεπτό προς λεπτό η εκτέλεση τωνΤσαουσέσκου από τον δήμιο του
Σχεδόν 33 χρόνια μετά την εκτέλεση του Νικολάε Τσαουσέσκου και της γυναίκας του, ο δήμιος του θυμάται την στιγμή εκείνη. Ο Ionel Boeru διηγείται στην Mirror όλη την ιστορία της εκτέλεσης του Τσαουσέσκου όπως την έζησε. Θυμάται ακόμη τις 29 σφαίρες που έριξε με το καλάσνικοφ στους Τσαουσέσκου που τους είχαν στήσει σε έναν τοίχο απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα. Στα 56 του χρόνια, ο Ionel Boeru μιλά σπάνια για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989. Δεν έχει πει ακόμα στην 9χρονη κόρη του Andria πως είναι εκείνος που τους σκότωσε, βάζοντας τέλος σε ένα βάναυσο καθεστώς. «Δεν έχω καθόλου τύψεις. Είμαι σίγουρος πως οι σφαίρες μου τους σκότωσαν. Δεν είναι κάτι για να υπηρεφανεύομαι, αλλά αυτό συνέβη».
Φοβούμενος για τη ζωή του ο Τσαουσέσκου, εγκατέλειψε μαζί με τη γυναίκα του το Βουκουρέστι με ελικόπτερο στις 22 Δεκεμβρίου. Αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην πόλη Targoviste. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Ionel Boeru συμμετείχε στη μυστική δίκη των Τσαουσέσκου. «Ήμουν στην αίθουσα και είχα εντολές να τους εκτελέσω σε περίπτωση που υπήρχε οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσής τους. Είχα το όπλο στον θώρακά μου. Τους παρακολουθούσα κάθε στιγμή. Άκουσα τις συζητήσεις και την απόφαση των δικαστών.»
Όταν οι δικαστές αποφάσισαν να επιβάλλουν την θανατική ποινή, έπρεπε να πραγματοποιηθεί άμεσα. « Διατάχθηκα να τους πάρω χωριστά και να τους εκτελέσω. Μου ζήτησαν να πεθάνουν μαζί και το αίτημά τους έγινε δεκτό. Τρεις στρατιώτες τους έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη. Μαζί με έναν άλλο πήραμε τον Τσαουσέσκου και δύο άλλοι πήραν τη γυναίκα του. Πήγαμε έξω πρώτα με τον Τσαουσέσκου και πηγαίναμε στον χώρο της εκτέλεσης. Στα μισά της διαδρομής σταμάτησε και άρχισε να τραγουδά την πρώτη στροφή του Internationale.
Τον πήγα στον τοίχο. Γυρίσαμε και κάναμε έξι βήματα. Παρατηρήσαμε πως ένας στρατιώτης είχε μείνει πίσω, δίπλα στον Τσαουσέσκου. Βεβαιώθηκα. Είχα 29 σφαίρες. Υπενθύμισα στους άλλους να βάλουν τα όπλα τους στο αυτόματο όταν έδωσα την εντολή να ρίξουν. Έριξα τις 3 πρώτες σφαίρες. Ο Τσαουσέσκου έπεσε στα γόνατα. Οι πρώτες σφαίρες πήγαν στα πόδια του και όπως ανέβασα το όπλο οι υπόλοιπες τον έπληξαν στο πάνω μέρος του σώματός του.
Έριξα την επόμενη σφαίρα στη γυναίκα του. Έπεσε στα αριστερά. Ένας από τους άλλους ξέχασε να βάλει το όπλο στο αυτόματο και έριχνε απλές βολές. Άλλος δεν πυροβόλησε μέχρι ότου ήταν ήδη στο έδαφος. Είμαι σίγουρος πως οι δικές μου σφαίρες σκότωσαν και τους δύο. Ενώ είχαν πέσει νεκροί, άκουσα πυροβολισμούς από άλλους στρατιώτες που στέκονταν κοντά στο σημείο. Φοβήθηκα ότι θα ήμουν ο επόμενος που θα πυροβολήσουν.
Έστρεψα το όπλο μου στον αέρα και φώναξα: “Αυτό είναι για τους συναδέλφους μου στο Βουκουρέστι και όλους εκείνους στην Timisoara”. Το είπα από φόβο και σοκ”.
Τι απέγινε η οικογένεια του Τσαουσέσκου
Μετά την εκτέλεση του Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του, η περιουσία των τριών παιδιών του δεσμεύτηκε.
Ο μεγαλύτερος γιος ο Βαλεντίν είναι ο πιο τυχερός. Οπαδός της Στεάουα και λάτρης του ποδοσφαίρου σπούδασε φυσικός στην Αγγλία. Απέφυγε να ασχοληθεί με την πολιτική. Επέστρεψε στη Ρουμανία, παντρεύτηκε δύο φορές, έμεινε 9 μήνες φυλακή και με την αποφυλάκισή του συνέχισε να εργάζεται. Σήμερα παίρνει σύνταξη 450 ευρώ το μήνα, ενώ του επιδικάστηκε κι ένα ποσό για την περιουσία του που του είχε κατασχεθεί.
Η Ζόγια – Έλενα Τσαουσέσκου σπούδασε μαθηματικός. Παντρεύτηκε, αλλά οι φήμες την ήθελαν ελεύθερο πνεύμα που αρκετές φορές σόκαρε τη συνήθως συντηρητική κοινωνία της πρωτεύουσας. Πέθανε το 2006 στα 57 της χρόνια από καρκίνο του εντέρου. Το σπίτι που έμενε με το σύζυγό της επίσης κατασχέθηκε και τα τελευταία χρόνια της ζωής της τη φιλοξενούσαν φίλοι.
Ο πιο γνωστός ήταν ο Νίκου που φιλοδοξούσε να διαδεχτεί τον πατέρα του. Είχε, όμως, πάθη που δεν κατάφερε να τιθασεύει. Του άρεσαν το ποτό, ο τζόγος και οι γυναίκες. Στο Λας Βέγκας έχανε μεγάλα χρηματικά ποσά. Το ίδιο γινόταν και στην Ελλάδα που ερχόταν συχνά. Λέγεται ότι βίασε τη Νάντια Κομανέτσι στα 14 χρόνια της. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή, βγήκε μετά από τρία χρόνια. Υπέφερε από κίρρωση του ήπατος και πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 1996 σε κλινική της Βιέννης. Οι φίλοι του είχαν συγκεντρώσει 4.000 δολάρια για να νοσηλευτεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις