Η άγνωστη ιστορία της μαύρης γυναίκας που εφηύρε το σύστημα οικιακής ασφάλειας
Μια νοσοκόμα από το Κουίνς της Νέας Υόρκης, η Μαρί Βαν Μπρίταν Μπράουν, δημιούργησε το πρώτο σύστημα οικιακής ασφάλειας με βίντεο το 1966, ανοίγοντας το δρόμο για την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Ως νοσοκόμα που ζούσε στο Κουίνς, η Μαρί Βαν Μπρίταν Μπράουν είχε συνηθίσει να εργάζεται σε νυχτερινή βάρδια. Και στη δεκαετία του 1960, ο σύζυγος της, Άλμπερτ, εργαζόταν επίσης ασυνήθιστα ωράρια ως τεχνικός ηλεκτρονικών.
Η Μπράουν δεν αισθανόταν πάντα ασφαλής καθώς περπατούσε στη γειτονιά της τη νύχτα, και η εγκληματικότητα βρισκόταν σε άνοδο με αύξηση 32% μεταξύ 1960 και 1965 στο Κουίνς. Ακόμη και όταν έφτανε στο διαμέρισμά τους ανησυχούσε για την ασφάλειά της.
Ήξερε ότι μια κλήση έκτακτης ανάγκης μπορεί να σήμαινε αναμονή για την εμφάνιση της αστυνομίας. Έτσι, η Μπράουν αποφάσισε να πάρει την ασφάλειά της στα χέρια της – και δημιούργησε το πρώτο οικιακό σύστημα ασφαλείας.
Ποια ήταν η Μαρί Βαν Μπρίταν Μπράουν;
Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1922 και μεγάλωσε στο Κουίνς. Παντρεύτηκε τον Άλμπερτ Μπράουν και απέκτησε δύο παιδιά μαζί του.
Οι Μπράουν μεγάλωσαν τα παιδιά τους σε ένα μικρό σπίτι στην 135η Λεωφόρο στη Νότια Τζαμάικα της Νέας Υόρκης. Η κυρίως μαύρη γειτονιά βρισκόταν απέναντι από το αεροδρόμιο Idlewild -το οποίο μετονομάστηκε σε αεροδρόμιο John F. Kennedy το 1963.
Η Μπράουν είχε εκπαιδευτεί ως νοσοκόμα, αλλά είχε επίσης εφευρετικό μυαλό. Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ανέπτυξε το πρώτο σύστημα οικιακής ασφάλειας που χρησιμοποιούσε μηχανοκίνητη κάμερα, απομακρυσμένο ξεκλείδωμα της πόρτας, ενδοσυνεννόηση και ένα κουμπί για την κλήση της αστυνομίας.
Το σύστημα οικιακής ασφάλειας της Μπράουν κατέστησε δυνατό να βλέπει κανείς από το κρεβάτι του ποιος είναι στην πόρτα, για πρώτη φορά στην ιστορία.
Δείτε το βίντεο
Η εγκληματικότητα των 60s
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, η γειτονιά Τζαμάικα του Κουίνς ήταν μέσα στην εγκληματικότητα. Συχνά μόνη στο σπίτι στο διαμέρισμά τους, η Μπράουν φοβόταν ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος διαρρήξεων.
Ήταν ένας κοινός για πολλούς φόβος, αλλά τότε η Μπράουν βρήκε μια μοναδική λύση. Σχεδίασε ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας που ξεκινούσε από την μπροστινή πόρτα. Αντί για ένα μόνο ματάκι, το σύστημα της Μπράουν είχε τρία. Κάθε ματάκι βρισκόταν σε διαφορετικό ύψος για να διαπιστώνεται αν ο επισκέπτης ήταν ενήλικας ή παιδί.
Αλλά τα ματάκια δεν προορίζονταν για την Μπράουν. Αντ’ αυτού, μια κάμερα που ήταν προσαρτημένη στην πόρτα γλιστρούσε προς τα πάνω και προς τα κάτω για να κοιτάζει μέσα από τις τρύπες, εξασφαλίζοντας ότι ο θεατής μπορούσε να παρακολουθεί από μια οθόνη που βρισκόταν σε ασφαλή απόσταση από την πόρτα – ή οπουδήποτε αλλού στο σπίτι.
Για να το πετύχει αυτό, η Μπράουν στράφηκε σε μια τεχνολογία αιχμής της δεκαετίας του 1960, την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος. Αρχικά αναπτύχθηκε από τον στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η CCTV ήταν ακόμη σπάνια στην εποχή της Μπράουν, και ένα τεχνολογικό περιοδικό υπέθεσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές ιατρικής για την εκμάθηση χειρουργικών επεμβάσεων.
Η Μπράουν είχε διαφορετική ιδέα. Η κλειστή κάμερα ασφαλείας θα επέτρεπε να βλέπει ποιος ήταν έξω από την πόρτα από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού – ακόμη και από το κρεβάτι της.
Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας
Αλλά η Μπράουν δεν σταμάτησε εκεί. Σκέφτηκε επίσης ένα εξάρτημα ενδοεπικοινωνίας, ώστε οι ιδιοκτήτες σπιτιού να μπορούν να μιλούν στους επισκέπτες χωρίς να περπατούν μέχρι την πόρτα. Συν τοις άλλοις, το σύστημα διέθετε επίσης ένα κουμπί με ασύρματο για να καλέσει την αστυνομία.
«Ο σταθμός ασφαλείας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με σύστημα λήψης βίντεο και ήχου για την παρακολούθηση των σημάτων βίντεο και ήχου» έγραψε η Μπράουν στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της. «Η παρακολούθηση αυτών των σημάτων θα γίνεται υπό τον έλεγχο του ενοίκου του σπιτιού».
Η Μπράουν επινόησε ακόμη και μια έξυπνη λειτουργία απομακρυσμένου ξεκλειδώματος, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να κλειδώνουν ή να ξεκλειδώνουν την πόρτα από απόσταση. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον σύζυγό της, Άλμπερτ, για να σχεδιάσει το σύστημα με τις ηλεκτρικές του γνώσεις. Το τελικό τους προϊόν θα ήταν το πρώτο μηχανοκίνητο σύστημα κάμερας και οθόνης.
Πατεντάρισμα του συστήματος ασφαλείας Μπράουν
Το 1966, η Μαρί Βαν Μπρίταν Μπράουν κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σύστημά της ασφαλείας – το οποίο περιέγραψε ως «σύστημα οικιακής ασφάλειας που χρησιμοποιεί τηλεοπτική επιτήρηση».
Ως ο τεχνικός εμπειρογνώμονας πίσω από το σύστημα, ο Άλμπερτ Μπράουν αναφερόταν επίσης στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η Μπράουν τόνισε πόσο σημαντικό ήταν να δίνεται στον ιδιοκτήτη του σπιτιού η δυνατότητα να ελέγχει το δικό του σύστημα ασφαλείας. Αντί να βασίζεται στην αστυνομία για να ανταποκρίνεται στις κλήσεις, το σύστημα ασφαλείας έδινε περισσότερο έλεγχο στα χέρια των καθημερινών ανθρώπων.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1969, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ της χορήγησε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για οικιακό σύστημα ασφαλείας.
Η είδηση δημοσιεύτηκε στους New York Times. Ενώ στην αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναγραφόταν πρώτα το όνομα της Μαρί, η εφημερίδα πίστωσε τον Άλμπετ Μπράουν και «τη σύζυγό του, Μαρί» με την εφεύρεση.
«Με το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα, μια γυναίκα μόνη της στο σπίτι θα μπορούσε να ειδοποιήσει αμέσως τη γειτονιά με το πάτημα ενός κουμπιού, και εγκατεστημένο σε ένα ιατρείο θα μπορούσε να αποτρέψει ληστείες από τοξικομανείς» ανέφερε η εφημερίδα.
Το επόμενο βήμα ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα στα σπίτια των ανθρώπων.
Εγκαθιστώντας το σύστημα ασφαλείας Μπράουν
Αφού έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της, η Μαρί σχεδίαζε να εγκαταστήσει το σύστημά της ασφαλείας στο δικό της διαμέρισμα στο Κουίνς, ενώ παράλληλα αναζητούσε έναν κατασκευαστή για την παραγωγή του. Αλλά εδώ, αντιμετώπισε μερικά προβλήματα.
Πρώτον, το σύστημα ασφαλείας ήταν τόσο προηγμένο που η τεχνολογία ήταν απαγορευτικά ακριβή. «Το κόστος της εγκατάστασής του θα ήταν αρκετά υψηλό» δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ ΜακΚρι στο περιοδικό Smithsonian.
Θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι το κόστος της τεχνολογίας να πέσει αρκετά ώστε να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας για ιδιωτικές κατοικίες. Οι εταιρείες άρχισαν να πωλούν CCTV για οικιακούς καταναλωτές μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σχεδόν μισό αιώνα μετά την εφεύρεση της Μπράουν.
Αλλά η εφεύρεσή της εξακολουθούσε να αφήνει το στίγμα της. Περισσότερα από 30 διπλώματα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ παρέπεμπαν στην κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Μπράουν, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεταγενέστερων συστημάτων οικιακής ασφάλειας. Το 2021, η Amazon αναφέρθηκε στην Μπράουν στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της για «ασύρματες συσκευές ηχείων για συσκευές εγγραφής ήχου/βίντεο και επικοινωνίας».
Η Μπράουν έλαβε επίσης βραβείο από την Εθνική Επιτροπή Επιστημόνων.
Η Μαρί και ο Άλμπερτ μεγάλωσαν τα δύο τους παιδιά στο Κουίνς. Η κόρη τους ακολούθησε τα βήματα της Μπράουν, καθώς έγινε νοσοκόμα και εφευρέτης. Η Μαρί Βαν Μπρίταν Μπράουν πέθανε το 1999.
- Απίθανη ατάκα Μεσίνα: «Ελπίζω να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τον Ναν μετά από τιμωρία»
- Τραγωδία στην Εύβοια: Δύο αδέλφια σκότωσαν τον πατέρα τους
- Φλόρενς Πίου: Δεν θέλω να χωράω σε στερεότυπα που φτιάχνουν οι άλλοι κι ας με πουν προβληματική
- Κίνηση: «Σημειωτόν» οι οδηγοί σε Κηφισό και Κηφισίας – Καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό
- H απονομή του τροπαίου στους Μιλγουόκι Μπακς (vids)
- ΕΦΚΑ: Σε αδιέξοδο οι οφειλέτες – Εγκαταλείπουν τη ρύθμιση χρεών μετά τις πρώτες δόσεις