Έρευνα: Οι Αλβανοί θεωρούν τους Έλληνες ως το λαό που κάνει τις περισσότερες διακρίσεις σε βάρος τους
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Euronews Αλβανίας δείχνει ότι οι Αλβανοί θεωρούν τους Έλληνες ως το λαό που κάνει τις περισσότερες διακρίσεις εναντίον τους
Πιο κοντά στην ΕΕ και πολιτισμικά πιο κοντά στην Ελλάδα εκτιμούν ότι βρίσκονται οι Αλβανοί σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρειο Ήπειρο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Βαρόμετρο του Euronews Albania, παρόλο που το 66,5% των Αλβανών πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι ο λαός που κάνει τις περισσότερες διακρίσεις απέναντι τους, ταυτόχρονα πιστεύουν ότι είναι αυτοί με τους οποίους έχουν τις περισσότερες ομοιότητες (45,4%).
Αλβανία: Τώρα ο Ράμα πρέπει να επισκεφθεί την Τσαμουριά
Ακολουθούν οι Ιταλοί με 34,9%, οι οποίοι όσον αφορά τις διακρίσεις, σε αντίθεση με τους Έλληνες, αντιπροσωπεύουν μόνο το 3,5%.
Ο κατάλογος των λαών με τους οποίους οι Αλβανοί πιστεύουν ότι έχουν τις περισσότερες ομοιότητες συνεχίζεται με τους Γερμανούς με 9,6%, τους Αυστριακούς με 2,9%, τους Ισπανούς με 2,2%, τους Άγγλους με 1,8%, τους Ελβετούς με 0,9%, τους Βέλγους με 0,8% και τους Ολλανδούς και τους Σκανδιναβούς με 0,2%.
Ευρωπαϊκή προοπτική
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας σημειώνεται σημαντική αύξηση στην αισιοδοξία τους ότι θα γίνουν μέλη της ΕΕ μες στην επόμενη πενταετία. Συγκεκριμένα, ενώ το 2021 μόνο το 16,4% των Αλβανών πίστευε ότι αυτό είναι δυνατόν, το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35,9%.
Αυτοί που πιστεύουν ότι θα ενταχθούμε στην ΕΕ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια παρουσίασαν επίσης μια μικρή αύξηση, από 29,3% το 2021 σε 32,2%.
Από την άλλη, δε, εκείνοι που πίστευαν ότι η χώρα θα χρειαστεί περισσότερα από 15 χρόνια για να ενταχθεί στην ΕΕ, από 14,1% το 2021 έχουν πλέον μειωθεί στο 9,5% το 2022.
Οι Αλβανοί, βάσει των απαντήσεων, προκύπτει ότι είναι φιλοευρωπαϊστές καθώς το 95,9% υποστηρίζει την ένταξη της χώρα στην ΕΕ, ενώ μόνο το 0,5% την απορρίπτει.
Για το 95,7% των Αλβανών, η ένταξη στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική, ενώ μόνο για το 0,4% δεν είναι σημαντική.
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι