Ουκρανία: Δηλώσεις για ειρήνη από τις δύο πλευρές – «Υποσχέσεις» για αιματοχυσία
Μετά από μήνες Ουκρανία και Ρωσία επαναφέρουν τη λέξη «διαπραγματεύσεις» στον δημόσιο λόγο με την προϋπόθεση όμως της επικράτησης στο πεδίο της μάχης
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Η δοκιμαστική εκτόξευση του Ορέσνικ ανάγκασε το Λονδίνο να κάνει πίσω» λέει ο Ρώσος πρέσβης
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Μετά από 10 μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς αυτή τη στιγμή η πλάστιγγα να έχει γείρει αποφασιστικά στο μέρος του ενός ή του άλλου στρατοπέδου, στο πεδίο της μάχης. Οι συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας που η Ρωσία κατέλαβε αλλά αποδεικνύεται δύσκολο να κρατήσει καθώς η Ουκρανία αντεπιτίθεται, πολλές φορές με επιτυχία, έχουν μετατρέψει τη σύγκρουση σε έναν πόλεμο φθοράς με το αιματοκύλισμα να συνεχίζεται.
Το τελευταίο 48ωρο η λέξη «διαπραγματεύσεις» και «ειρήνη» επανήλθε μετά από καιρό στον δημόσιο λόγο τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι δύο πλευρές προτίθενται να καθίσουν στο τραπέζι, χωρίς τουλάχιστον να έχουν εξασφαλίσει πρώτα ένα αποφασιστικό προβάδισμα στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με αναλυτές, η «υπόσχεση» για ειρήνη κρύβει μία νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Για «διαπραγματεύσεις» μιλά ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες, Χριστούγεννα, σε συνέντευξή του ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη για διαπραγματεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για αποδεκτές λύσεις» αλλά βρίσκει τοίχο από την απέναντι πλευρά.
«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο επικίνδυνο, νομίζω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, προστατεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολιτών μας, του λαού μας. Και απλώς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς. Δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, αλλά αυτοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή πάντως οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό, με τις ουκρανικές δυνάμεις να μιλούν για πάνω από 40 ρωσικές επιθέσεις την Κυριακή. Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ έχει στραφεί επίσης στα πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, και σύμφωνα με αναλυτές δείχνουν ότι ίσως ο Πούτιν ετοιμάζει ένα μεγάλο χτύπημα με τη βοήθεια του Μινσκ.
Σύνοδο Ειρήνης προαναγγέλλει το Κίεβο χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας
Ακολούθησε το τηλεφώνημα του Ζελένσκι το πρωί της Δευτέρας στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, με το οποίο του ζήτησε να μεσολαβήσει για την υλοποίηση της «ειρηνευτικής φόρμουλας», μίας ήδη διατυπωμένης πρότασης του Κιέβου που περιλαμβάνει αρκετά σημεία που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τη Ρωσία.
Η πιο σημαντική κίνηση, ωστόσο, από την ουκρανική πλευρά ήρθε από τον ΥΠΕΞ της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο AP είπε ότι το Κίεβο στοχεύει να διοργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής έως τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά προτίμηση στα Ηνωμένα Έθνη με πιθανό διαμεσολαβητή τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, «που έχει αποδείξει ότι είναι ικανός συνομιλητής».
Ωστόσο σε ερώτηση για το εάν θα συμμετέχει και η Ρωσία σε αυτή την ειρηνευτική σύνοδο, ο Κουλέμπα έθεσε ως όρο να έχει προηγηθεί δικαστήριο με κατηγορούμενη τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Κουλέμπα είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να στερήσουν από τη Ρωσία από την ιδιότητά του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Ουκρανία, συνέχισε ο Κουλέμπα στη συνέντευξή του, θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τον πόλεμο το 2023, προσθέτοντας ότι η διπλωματία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο.
«Κάθε πόλεμος τελειώνει με διπλωματικό τρόπο», είπε αλλά διευκρίνισε: «Κάθε πόλεμος τελειώνει ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σε λιγότερο από έξι μήνες οι Patriot στην Ουκρανία
Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας φάνηκε επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ και εξήρε τις κινήσεις της Ουάσιγκτον. «Φάνηκε πόσο σημαντικές είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία, αλλά και πόσο σημαντική είναι η Ουκρανία για τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Patriot.
Αποκάλυψε ακόμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για την πυραυλική συστοιχία ώστε να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση ταχύτερα από το συνηθισμένο «χωρίς καμία ζημιά στην ποιότητα της χρήσης αυτού του όπλου στο πεδίο της μάχης».
Αν και ο Κουλέμπα δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, είπε μόνο ότι θα είναι «πολύ λιγότερο από έξι μήνες». Και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση θα γίνει «εκτός» της Ουκρανίας.
Η επανέναρξη των ειρηνικών διαπραγματεύσεων παρά τις εκατέρωθεν διατυπωμένες προθέσεις περί ειρήνης, είναι εξαιρετικά δύσκολη σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα σε σχέση με τους διακηρυγμένους στόχους της, ώστε να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με σημαντικά κεκτημένα.
Πριν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια για να βρεθεί μία έστω πρόσκαιρη χρυσή τομή, το αιματοκύλισμα θα είναι η βασική επιλογή πάνω στο τραπέζι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις