– Για πες μου εσύ που τα ξέρεις όλα, μου φώναξε ο 22χρονος γιος του οικοδεσπότη μου στο χριστουγεννιάτικο γεύμα (σ.σ. πότε αλήτες, ρουφιάνοι, διαπλεκόμενοι, πότε φωτεινοί παντογνώστες οι δημοσιογράφοι, ειρήσθω εν παρόδω…).

– Ε όχι και όλα… σχεδόν όλα! (σ.σ. δεν γέλασε).

– Πιστεύεις ότι αν δεν ήταν για το Μουντιάλ και αν δεν το είχαν δώσει στο Κατάρ, θα γινόταν όλη αυτή η φασαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κατέληγαν ευρωβουλευτές στη φυλακή;

– Είναι ζήτημα χώρας, λες δηλαδή;

– Ε ναι καημένη! Αν στη θέση του Κατάρ ήταν η Ελβετία και είχε χρηματίσει ευρωβουλευτές, θα αποκαλυπτόταν το σκάνδαλο Qatargate, όπως το βαφτίσατε;

– Θέλω να πιστεύω πως ναι…

– Α είσαι και αφελής! Και για τα λόμπι και τους λομπίστες, τι έχει να πεις;

– Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο – για μένα, τουλάχιστον – θεσμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υπάρχει και μητρώο στο οποίο εγγράφουν τους λομπίστες και οι οποίοι αποτελούν τον ενδιάμεσο για να ενημερώνονται οι ευρωβουλευτές για…

– Με δουλεύετε;

– Προς τι ο πληθυντικός; Ποιοι σε δουλεύουμε δηλαδή; Εγώ, η Ούρσουλα και η Κομισιόν;

– Εσείς που τα γράφετε όλα αυτά. Άκου για ‘να ενημερώνονται’ οι ευρωβουλευτές!

– Κι όμως, έτσι είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λομπίστες δεν προωθούν τα συμφέροντα των λόμπι που εκπροσωπούν.

– Και τα δωράκια στους ευρωβουλευτές;

– Α είναι κι αυτά… θεσμοθετημένα! Να σε ενημερώσω πως το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορεί να δέχεται δώρα από τρίτους χωρίς προηγούμενη άδεια, εκτός εάν η αξία του δώρου είναι μικρότερη από 100 ευρώ ή 300 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός έτους. Όσο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κανόνας είναι ότι το προσωπικό της δεν μπορεί να δέχεται δώρα από τρίτους χωρίς προηγούμενη άδεια, εκτός εάν η αξία του δώρου είναι κάτω από 50 ευρώ και δεν πραγματοποιούνται δωρεές σε τακτική βάση.

– Καταπληκτικοί κανόνες! Προωθούν τα συμφέροντα εταιρειών και άλλων συμφερόντων, παίρνουν οι ευρωβουλευτές αποφάσεις στις Βρυξέλλες, τις μετατρέπουν σε νομοθεσίες που μετά τις μοιράζουν σε 27 χώρες, και οι λομπίστες τους κάνουν δώρο ένα… μπουκάλι άρωμα! Ποιον κοροϊδεύετε;

– Άντε πάλι ο πληθυντικός…

– Μια και ανέφερες την Ούρσουλα, εδώ λένε ότι «τα πήρε» από την Pfizer για τα εμβόλια.

– Ε όχι! Δεν είπε κανείς ότι χρηματίστηκε, αλλά ότι μάλλον προώθησε τα εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας…

– Άσε να μαντέψω: της έκαναν δώρο μία κολώνια και ένα διήμερο στη Λούτσα!

– Δεν έχει αποδειχτεί τίποτα ακόμα, άσε να δούμε..

– Δεν χρειάζεται. Σιγά μην το δούμε, εξάλλου!

– Εγώ θέλω να πιστεύω ότι το λεγόμενο «Qatargate» θα γίνει η αφορμή για πραγματικό έλεγχο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς – ίσως και για μεγαλύτερο έλεγχο στο θεσμό των λόμπι. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, ο οποίος θα διερευνά όλα αυτά τα θέματα στα διάφορα θεσμικά όργανα και οργανισμούς, αλλά και θα εναρμονίζει τους κανόνες μεταξύ τους.

– Τώρα σωθήκαμε! Μην το συζητάς…

– Εσύ τι πιστεύεις, δηλαδή; Ότι η Καϊλή και οι άλλοι ευρωβουλευτές που έπιασαν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι;

– Δεν λέω ότι δεν είναι ένοχοι. Αν αποδειχτεί, να τιμωρηθούν φυσικά. Αλλά μην μιλάτε και για το σκάνδαλο του αιώνα ή το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Δεν το λένε οι δημοσιογράφοι αυτό.

– Όποιος και αν το λέει, μην το αναπαράγετε! Γιατί, ξέρες κάτι; Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ευρώπη δεν αποκαλύφθηκε ακόμα. Να μην σου πω ότι δεν θα το μάθουμε και ποτέ.

– Πες το ψέματα…