Crypto: Το 2022 έφερε βαρυχειμωνιά για το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα [ΓΡΑΦΗΜΑ]
Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο είδε την αξία του να μειώνεται από τα 67.000 στα 17.000 δολάρια
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Εάν το 2021 ήταν το «καλοκαίρι» του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων λόγω της ανόδου των τιμών, το 2022 είναι ο «χειμώνας» τους -και μάλιστα βαρύς- από τη μεγάλη πτώση.
Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο είδε την αξία του να μειώνεται από τα 67.000 στα 17.000 δολάρια απογοητεύοντας τους απανταχού φαν -κι αδειάζοντας στην πορεία όχι μόνο το ψηφιακό αλλά και το κανονικό πορτοφόλι αρκετών από αυτούς. Πρόκειται για υποχώρηση της τάξης του 75% από τα υψηλά του το 2021 και για υποχώρηση της τάξης του 60% φέτος σύμφωνα με στοιχεία από το CoinMarketCap και το CNBC.
Εφιαλτικό σενάριο για πτώση του Bitcoin στα 5.000 δολάρια το 2023
Οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων και η κρίση εμπιστοσύνης στα κρύπτο ήταν οι βασικοί λόγοι για τη βουτιά, όπως αυτή φαίνεται στο σχετικό γράφημα που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος με στοιχεία από το Bloomberg.
Πρόκειται για εξέλιξη που διέψευσε επενδυτές και αναλυτές, οι οποίο προέβλεπαν ράλι του κρυπτονομίσματος ακόμη και έως τα 250.000 δολάρια και δικαίωσε όσους έκαναν λόγο για μεγάλη διόρθωση, ακόμη και στα επίπεδα των 10.000 έως13.000 δολαρίων.
Οι βασικές αιτίες
Το τεράστιο άλμα στο κόστος της ενέργειας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαζί με το γενικευμένο πληθωρισμό που εμφανίστηκε για τον ίδιο λόγο, ήταν η μια από τις δύο βασικές αιτίες που προκάλεσαν αυτό το κραχ. Οι πολύ μεγάλες και συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έστρεψαν ξανά μεγάλη μερίδα επενδυτών προς το αμερικανικό νόμισμα και άλλες μορφές τοποθετήσεων και προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές μετοχών και πιο επισφαλών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.
Έπειτα ήλθε η κρίση εμπιστοσύνης ειδικά στα κρύπτο. Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά το Μάιο με την κατάρρευση του TerraUSD ή UST, ενός αλγοριθμικού stablecoin που –υποτίθεται- ότι ήταν συνδεδεμένο ως ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ. Η βουτιά αυτή έπληξε καίρια και το αδελφό token του TerraUSD, το Luna και έπληξε εταιρείες με έκθεση και στα δύο κρυπτονομίσματα.
Στη συνέχεια η Three Arrows Capital, το hedge fund που διατηρούσε σταθερά θετικές προβλέψεις για τα κρυπτονομίσματα, βούλιαξε και κήρυξε πτώχευση λόγω της έκθεσής του στο TerraUSD. Έπειτα ήλθε η κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το οποίο ίδρυσε και διαχειριζόταν ο Sam Bankman-Fried, ο οποίος τώρα έχει συλληφθεί στις Μπαχάμες, έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ και βρίσκεται έξω με εγγύηση μέχρι την πρώτη δίκη του στις αρχές του έτους. Οι επιπτώσεις από τη βουτιά του FTX συνεχίζουν να πλήττουν καίρια τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Έτσι φέτος έχουν χαθεί σε κεφαλαιοποίηση από την αγορά κρυπτονομισμάτων περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια.
Αβέβαιο το μέλλον
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το εάν θα λήξει σύντομα η αναταραχή στην αγορά των κρύπτο. Αναλυτές αναμένουν ότι θα υπάρχει περισσότερος πόνος βραχυπρόθεσμα, μπροστά, καθώς οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων αγωνίζονται να πληρώσουν τα χρέη τους και να αντιμετωπίσουν ρευστοποιήσεις πελατών.
Τα επόμενα ντόμινο μπορεί να είναι κι άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι εξορύκτες Bitcoin, σύμφωνα με τον James Butterfill, επικεφαλής έρευνας στην CoinShares που μίλησε στο CNBC. «Δεδομένου ότι είναι μια τόσο σύνθετη αγορά και ότι τα ανταλλακτήρια βασίζονται σε κάποιο βαθμό στις οικονομίες κλίμακας, το τρέχον περιβάλλον είναι πιθανό να αναδειχτούν περαιτέρω θύματα», είπε. Ακόμη και καθιερωμένοι παίκτες στην αγορά όπως το Coinbase έχουν επηρεαστεί από την πτώση των αγορών. Τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης ειδικά στις ΗΠΑ έχουν δει τους όγκους συναλλαγών να καταρρέουν τον τελευταίο καιρό παράλληλα με την πτώση των τιμών των ψηφιακών νομισμάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις