Εκλεισε η ποινική υπόθεση σε βάρος του επιχειρηματία Beny Steinmetz στο Ισραήλ
Απόφαση των εισαγγελικών αρχών του Τελ Αβίβ για τον γνωστό επιχειρηματία Beny Steinmetz
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
To τέλος της ποινικής διαδικασίας σε βάρος του επιχειρηματία Beny Steinmetz, σήμανε με την απόφαση του εισαγγελέα του Τελ Αβίβ.
Συγκεκριμένα, η Δικαιοσύνη του Ισραήλ κλείνει οριστικά την ποινική έρευνα που είχε ανοίξει σε βάρος του γνωστού επιχειρηματία.
Η εισαγγελική αρχή του Τελ Αβίβ ουσιαστικά έκλεισε την ποινική έρευνα πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε δικαστική ακρόαση, δικαιώνοντας έτσι τον Beny Steinmetz.
Είχε προηγηθεί η υποχώρηση του πολυεθνικού ομίλου Vale, ο οποίος απέσυρε την αγωγή-μαμούθ ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που είχε καταθέσει εναντίον του Steinmetz στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Beny Steinmetz και του βραζιλιάνικου κολοσσού εξόρυξης μετάλλων, Vale, κατέρρευσε πριν από τα μισά της δίκης, διάρκειας 11 εβδομάδων, που διερευνούσε τους ισχυρισμούς της Vale για δωροδοκία. Στις 14 Φεβρουαρίου 2022, η Vale απέσυρε όλες τις κατηγορίες της κατά του Beny Steinmetz κατά τη διάρκεια της δίκης στο Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα ο δικαστής Andrew Baker να απορρίψει τις κατηγορίες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Κομβικός θεωρείται και ο διακανονισμός που πέτυχε με την κυβέρνηση της Γουινέας, καθώς η υποτιθέμενη συμμετοχή του σε υπόθεση δωροδοκίας για την απόκτηση των δικαιωμάτων εξόρυξης σιδήρου σε μεγάλο κοίτασμα της αφρικανικής χώρας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και μαζί με αυτόν διαδοχικές δικαστικές υποθέσεις σε διαφορετικές χώρες.
Ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει υποστηρίξει ότι αποτέλεσε στόχο πανίσχυρων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.
Ο Beny Steinmetz έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας πριν από σχεδόν έναν χρόνο, όταν βρέθηκε «εγκλωβισμένος» στην Ελλάδα, εξαιτίας ενός αιτήματος έκδοσης των Ρουμανικών Αρχών.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως η έκβαση ήταν θετική, καθώς το αίτημα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το σκεπτικό πως η Ρουμανία παραβίασε το δικαίωμα του Steinmetz σε δίκαιη δίκη.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δικαστήριο, τον περασμένο Μάρτιο είχε απορρίψει το ρουμανικό αίτημα στηρίζοντας την απόφασή της σε δύο λόγους
1. Στο γεγονός ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του επιχειρηματία σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία,
2. Στον υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί.
Στην ουσία, η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει την απόφαση της Ιντερπόλ κατά της Ρουμανίας, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν πολλές παραβιάσεις του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, καθώς και ότι η δίωξή του είχε πολιτικά κίνητρα.
Μετά την έκδοση εκείνης της απόφασης από το Συμβούλιο Εφετών, ο Beny Steinmetz είχε δηλώσει: «Η σημασία αυτής της απόφασης ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου δικαίωση. Είναι μια ηχηρή, ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδος ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. απέναντι στις πρακτικές των καθοδηγούμενων, πολιτικά υποκινούμενων διώξεων, στην παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον μου ξεκίνησε ήδη να καταρρέει. H αλήθεια σύντομα θα λάμψει οριστικά. Είμαι ευγνώμων για την ελληνική Δικαιοσύνη».
Τι λένε οι δικηγόροι του
Μετά τις θετικές εξελίξεις στο Ισραήλ, οι δικηγόροι του Beny Steinmetz, Nati Simchony και Ronen Rosenblum δήλωσαν: «Η απόφαση του Εισαγγελέα στο Τελ Αβίβ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ισχυρισμοί κατά του Beny Steinmetz είναι αβάσιμοι. Για περισσότερα από 10 χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς εκστρατείας με στόχο την αμαύρωση της φήμης και της ακεραιότητάς του. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη δικαίωση του Beny Steinmetz στο Ισραήλ».
Ποιος είναι
Ο Μπένι Στάινμετζ γεννήθηκε το 1956 στη Νετάνια του Ισραήλ και είναι το τέταρτο παιδί του Ρούμπιν Στάινμετζ, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα πετυχημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο διαμαντιών.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μόλις σε ηλικία 21 ετών και αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ισραήλ αναχώρησε για την Αντβέρπ του Βελγίου, όπου εργάστηκε για γνωστό έμπορο πολύτιμων λίθων. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον αδελφό του Ντάνιελ για να δημιουργήσουν την εταιρεία που φέρει το όνομά τους, τη Steinmetz Diamonds Group και στη συνέχεια της Beny Steinmetz Group.
Γνώρισε τη σύζυγό του Αγκνες όταν ήταν έφηβος και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Εχουν δημιουργήσει επίσης φιλανθρωπικό οργανισμό με στόχο την παροχή βοήθειας -κυρίως εκπαίδευση και πρόνοια – σε νέους που έχουν ανάγκη.
To 1988 αγοράζει το πρώτο και μεγαλύτερό του εργοστάσιο, στη Νότια Αφρική. Επέκτεινε τις δραστηριότητές του και σε άλλους κλάδους, όπως οι εξορύξεις (natural resources), τα ακίνητα (real estate) και οι αγορές κεφαλαίου (capital markets).
Η BSG Resources (BSGR) στην οποία είχε ρόλο συμβούλου, επένδυσε, λειτούργησε, αγόρασε και πούλησε άμεσα πολυάριθμες, μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλων.
Το 2000, η BSGR απέκτησε μερίδιο 20% στην εταιρεία σιδηρομεταλλεύματος Kumba για να το πουλήσει αργότερα στην Anglo American. Στη συνέχεια εξαγόρασε την Bateman, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή μεταλλευτικών και μεταλλουργικών έργων και ανέπτυξε τον όμιλο «Octea Diamond», που εξασφάλισε συμφωνία με την Tiffany & Co.
H δραστηριότητα της BSGR δεν σταμάτησε εκεί: μεταξύ άλλων είχε συμμετοχή σε έργο εξόρυξης διαμαντιών, εργοστάσιο χάλυβα και εισηγμένες εξορυκτικές.
Ο Steinmetz, επεκτάθηκε και στην αγορά ακινήτων, με συνεργασίες με Deutsche Bank Real Estate, Apollo Global Management και Chelsfield στο ενεργητικό του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις