Σεισμός στην Εύβοια: Τα δύο ενεργά ρήγματα που προκαλούν ανησυχία – Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους
Γιατί αιφνιδίασε τους σεισμολόγους ο νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια - Τα δύο ενεργά ρήγματα στο νησί και ο κύκλος της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που προκαλούν ανησυχία
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές μετά και τον νέο ισχυρό σεισμό στην Εύβοια με τα στοιχεία να δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή όπου έχουν ενεργοποιηθεί τουλάχιστον δύο διαφορετικά ρήγματα.
Ο νέος σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στα Ψαχνά, φαίνεται να αιφνιδίασε τους σεισμολόγους που τον τελευταίο μήνα είχαν στραμμένη την προσοχή τους στο σχεδόν άγνωστο ρήγμα στα νοτιανατολικά του νησιού κοντά στο χωριό Ζάρακες και τα Νέα Στύρα.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο σεισμό» – Τι λένε οι σεισμολόγοι στο in
Η νύχτα αναμένεται δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής αφού η γη συνεχίζει να τρέμει από τους δεκάδες μετασεισμούς. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που αναμένεται να διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους είτε φιλοξενούμενοι είτε στα αυτοκίνητά τους.
Αξιολόγηση της κατάστασης
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης το απόγευμα μετά από εντολή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, συνεδρίασε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε, «από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη» γεγονός που δεν επιτρέπει τουλάχιστον μέχρι τώρα να πει κανείς με σιγουριά ότι τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Πάντως οι δεκάδες μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί, αξιολογείται ως μία πρώτη θετική εξέλιξη από τους σεισμολόγους.
Συστάσεις στους κατοίκους
Όπως και να έχει οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες ίσως και ημέρες.
Από την Πολιτική Προστασία γίνονται ισχυρές συστάσεις:
(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και
(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.
Σε επιφυλακή οι τοπικές Αρχές
Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς και στα Ψαχνά.
Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το σύνολο των φορέων «θα διατηρήσουν αυξημένη ετοιμότητα» και μετά από εντολές που έχουν δοθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής θα συνεχίσουν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα.
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η κατάρρευση μιας τζαμαρίας καταστήματος και ρωγμές σε παλιά κτίσματα.
Αύριο Πέμπτη, αναμένονται στην περιοχή και μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.
Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητα της».
Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ Γιώργος Κελαϊδίτης που μαζί με τους Δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετείχαν στην σύσκεψη που οργανώθηκε στα Ψαχνά.
Όπως δηλώνει ο κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της σύσκεψης «ενημερωθήκαμε και για την σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς. Όμως η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη. Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια».
Λέκκας: Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε πως αν και μικρή, είναι η υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.
«Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε».
Όπως είπε, οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να υπακούν τις εντολές της αυτοδιοίκησης και να αποφεύγουν σπίτια και κατασκευές που έχουν υποστεί ζημιές.
«Να μη διαμένουν σε σπίτια που έχουν υποστεί μικροζημιές. Να προσέχουν όταν διέρχονται μπροστά από ετοιμόρροπα κτίρια και να δίνουν βάση και να υπακούν στις εντολές της αυτοδιοίκησης».
«Δεν ενεργοποιεί άλλα ρήγματα»
Ο κ. Λέκκας σημείωσε επίσης ότι η Αθήνα είναι δεν κινδυνεύει από τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, καθώς η ένταση του σεισμού δεν μπορεί να «ξυπνήσει» γειτονικά ρήγματα.
«Από αυτήν τη δόνηση, τα ρήγματα που γειτνιάζουν με την Αττική δεν έχουν τη δυνατότητα να τα διεγείρουν. Αν ο σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ και πάνω, θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα».
Γνωστό ρήγμα
Ο νέος σεισμός εντοπίζεται σε γνωστό παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεν έχει σχέση με τους σεισμούς στα Νέα Στύρα.
Ο κ. Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε τα εξής: «Έγινε σε μια περιοχή που αρκετές φορές μας έχει απασχολήσει με σεισμούς με μεγέθη της τάξης αυτής, οπότε εξ αυτού του γεγονότος δεν αποτελεί έκπληξη να έχουμε ένα σεισμό σε αυτή την περιοχή» και συνεχίζει: «Στο παρελθόν υπήρχαν και άλλες ακολουθίες, το 2003, 2009, 2010. Υπάρχει δηλαδή ένα ιστορικό το οποίο υποστηρίζει καλά μια σεισμικότητα με μεγέθη της τάξης αυτής. Αυτή η περιοχή που διεγέρθηκε τώρα δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που είναι κοντά στη Νέα Στύρα».
Από την μεριά του ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, κ. Μανώλης Σκορδίλης, τόνισε στην ΕΡΤ3: «Η προσοχή μας εντοπίζεται στο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου σεισμικού ρήγματος, για να το κάνουμε αυτό όμως θέλουμε δεδομένα αρκετά ενός με δύο 24ωρων για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά την εικόνα της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης».
- Λονδίνο: Η ψηλότερη και η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν για τσάι (βίντεο)
- Προεδρία της Δημοκρατίας: Η ονοματολογία εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε φαύλο κύκλο – Εν αναμονή δήλωσης Καραμανλή για Σαμαρα, ΝΔ
- Τροχαίο: Εκτροπή οχήματος στην Εγνατία Οδό – Εγκλωβισμένα δύο άτομα
- Νέα σενάρια από τις ΗΠΑ: «Υποψήφιος για προπονητής του Μέσι ο Αλμέιδα»
- Στο Πειθαρχικό η δήμαρχος Κασσάνδρας για το μοιραίο λούνα παρκ
- Σπαρτιάτες: Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη – Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας