«Ο Ηράκλειτος και το μυστήριο του ποταμού Κάυστρου» από την Νίκη Καλογηράτου και τη Ντανιέλα Σταματιάδη
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Σμίλη.
- Το άγριο έγκλημα που στιγμάτισε την Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 1965
- Αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού στα 30 και στα 50; - Η σωματογραφία των αναγκών της ψυχής
- Κασσελάκης: Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ιδρύσουμε δημόσιο νοσοκομείο ζώων
- «Ζωντανός είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Όστιν Τάις» στη Συρία - Τι ισχύει για τον μητροπολίτη Ιμπραχίμ
Για το βιβλίο της με τίτλο «Ο Ηράκλειτος και το μυστήριο του ποταμού Κάυστρου», το οποίο αποτελεί μία εισαγωγή την κατανόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφικής σκέψης, μίλησε η συγγραφέας Δρ. Νίκη Καλογηράτου.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα προσεγμένη και ενδιαφέρουσα έκδοση για παιδιά, που προσφέρει στους αναγνώστες της ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της νόησης, της προσωκρατικής φιλοσοφίας, και που «παντρεύει» την φιλοσοφία με την μυθολογία, και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό εν γένει.
Το αίνιγμα της Γκισλέιν Μάξγουελ: Γιατί τάιζε το «τέρας»;
Η Δρ. Νίκη Καλογηράτου, εμπνεύστηκε αυτό το παιδικό βιβλίο, το οποίο προσφέρει ένα ουσιαστικό ταξίδι τους μικρούς αναγνώστες του στον κόσμο της φαντασίας και της νόησης.
«Είναι ένα παραμύθι σχετικά με ένα μικρό παιδί, τον Ηράκλειτο ο οποίος με το σκυλάκι του, τον Κύωνα, που είναι ο αρχαίο ελληνικό όνομα για τον σκύλο, κάνει μία περιπέτεια στην αρχαία Έφεσο δίπλα στο ποτάμι τον Κάυστρο, το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα. Μέσα από αυτή την περιπέτεια, παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, και βγάζει ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με την φύση και παρατηρώντας την φύση. Είναι τα γνωστά ρητά του, το βιβλίο περιέχει 10 ρητά του Ηράκλειτου αυτούσια, δηλαδή «κανείς δεν μπαίνει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές», τα οποία υπάρχουν και στο τέλος του βιβλίου αποδιδόμενα και στα αρχαία ελληνικά», είπε αρχικά η κ. Καλογηράτου, στην εκπομπή MEGA Καλημέρα.
Για την πρωτότυπη και σύγχρονη εικονογράφηση του βιβλίου της – η οποία έγινε από την Ντανιέλα Σταματιάδη – τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων η κ. Καλογηράτου.
«Προσπαθήσαμε να φέρουμε την Αρχαία Ελλάδα κοντά στα παιδιά και πιστεύω τα καταφέραμε. Η εικονογράφηση είναι σύγχρονη, αφαιρετική, με στοιχεία αρχαία ελληνικά χωρίς να λαμβάνει στερεότυπα. Έχουμε κρατήσει την φτερωτή θεά Άρτεμη, η οποία υπήρχε σαν απεικόνιση σε διάφορα αγγεία. Παράλληλα είναι μία εικονογράφηση που «κρύβονται» πράγματα και τα παιδιά καλούνται να ψάξουν. Λειτουργεί επιπλέον και σαν μνημονική συσκευή, δηλαδή υποστηρίζει τις σκέψεις τις οποίες εκφράζει ο Ηράκλειτος με εικόνες», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Στο κίνητρο για την συγγραφή του εν λόγω παιδικού βιβλίου αναφέρθηκε η κ. Καλογηράτου, επισημαίνοντας πως, «διαβάζοντας πολλά βιβλία με την κόρη μου, είδα ότι δεν υπήρχαν για την ηλικία του δημοτικού αρκετά βιβλία πάνω σε αυτόν τον τομέα και καθώς υπήρχε ένα κενό στη βιβλιογραφία, σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό να γραφτεί και κάποιο βιβλίο για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Μέσα από μία απλή ιστορία, να περνά διάφορα στοιχεία, είναι ένα βιβλίο που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Έχει μία απλή ιστορία στην οποία μπορεί να σταθούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι μπορεί να αποκομίσουν πολλές γνώσεις και να διαβάσουν περισσότερο, να κάνουν με τα παιδιά συζητήσεις, για τον πολιτισμό μας, τη φιλοσοφία μας και να εμβαθύνουμε σε διάφορα θέματα».
Για την επίδραση που είχε στην κόρη της το βιβλίο, η κ. Καλογηράτου σημείωσε πως, «η ιστορία άλλαξε σημαντικά μετά τα σχόλια της κόρης μου για το βιβλίο και μάλιστα το έπαιρνε στο σχολείο και με τους συμμαθητές της μου έκαναν διάφορες παρατηρήσεις, τις οποίες έλαβα υπόψιν μου, και έκανα διάφορες αλλαγές ως προς την πλοκή, να είναι δηλαδή πιο ενδιαφέρον, ο πρωταγωνιστής θα έπρεπε να «κινδυνεύσει» και μετά να σωθεί, να υπάρχει μία ενδιαφέρουσα πλοκή. Η φιλοσοφία των προσωκρατικών βασίζεται σε ουσιαστικά και απλά νοήματα, είναι μία επαγωγική μέθοδος που δημιουργούνται λογικές σκέψεις με βάση την παρατήρηση της φύσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται, να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα και αργότερα να γίνουν τα παιδιά υποψιασμένοι ενήλικες που θα έχουν μία ωριμότητα, να βασιστούν περισσότερο στη φιλοσοφία, να έχουν τις δικές τους σκέψεις για τον κόσμο και να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους με πιο πολύ βάθος».
«Ο Ηράκλειτος για αρχή ήταν κατά τη γνώμη μου πιο προσιτός για το ευρύ κοινό. Είναι πιο εύκολο να σκεφτεί κανείς σαν εικόνα ότι «τα πάντα ρει», και πως μπορεί να το συνδυάσει αυτό με το ποτάμι, με το νερό. Εάν σκεφτεί κανείς την ζωή του Ηράκλειτου, στο μεγάλο λιμάνι της Αρχαίας Εφέσου, και με την αρχαία ναυτιλία είχε εμπορική ανάπτυξη, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αφήγημα για όλους», υπογράμμισε κλείνοντας.
Το παιδικό βιβλίο «Ο Ηράκλειτος και το μυστήριο του ποταμού Κάυστρου» από την Νίκη Καλογηράτου και τη Ντανιέλα Σταματιάδη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Σμίλη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις