Κατάρ: Ψάχνοντας για γκέι γνωριμίες κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ
Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα έγιναν η κεντρική ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Κοντά σε μια πινακίδα που έγραφε ότι «οι γκέι δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Μέσα σε φοβικές συνεντεύξεις τύπου της FIFA. Συνομιλία με ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι χώρες της Δύσης επιβάλλουν στα παιδιά στην ατζέντα των ομοφυλοφίλων.
Αυτές είναι μερικές από τις δύσκολες εμπειρίες που αντιμετώπισε ο ποδοσφαιριστής Adam Crafton καλύπτοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ως γκέι άνδρας, ο Crafton, ο οποίος εργάζεται για το The Athletic, ήθελε να μάθει για την πραγματική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στο έθνος του Κόλπου.
«OneLove» ενώ δίπλα από τους πανηγυρισμούς του Μουντιάλ βασάνιζαν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα έγιναν η κεντρική ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τη FIFA να απαγορεύει ακόμη και τις μέτριες προσπάθειες από ομάδες και παίκτες να προωθήσουν την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ+. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κατάρ κατέσχεσαν οτιδήποτε θύμιζε ουράνιο τόξο ενώ παρενόχλησαν έναν δημοσιογράφο, τον Γκραντ Γουαλ, ο οποίος προσπάθησε να μπει σε ένα γήπεδο με ένα rainbow μπλουζάκι.
Η FIFA ήθελε να θάψει το θέμα και παίκτες και προπονητές έπεσαν σε μεγάλο βαθμό στην παγίδα, εκτός από τη γερμανική ομάδα, τα μέλη της οποίας κάλυψαν το στόμα τους πριν από έναν αγώνα σε μια προφανή επίπληξη της ομοφοβικής διοργάνωσης.
Όταν η Γερμανία αποκλείστηκε, πολλοί στο Κατάρ πανηγύρισαν και ένιωσαν ανακουφισμένοι.
«Νιώθεις τόσο στρυμωγμένος, και τόσο απαξιωμένος. Ήταν σαν να ήθελαν οι άνθρωποι απλώς να το υποτιμήσουν ή να το χλευάσουν ή να το ταπεινώσουν», είπε ο Crafton στο podcast, The Sports Kiki.
Ο Crafton περιέγραψε τις δύσκολες εμπειρίες που έζησε στο Κατάρ.
Ξαφνικά, σαν να ξεχάστηκαν όλα
«Νόμιζα ότι όλοι γενικά αποδεχόμαστε τώρα ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι θέμα φύσης. Νόμιζα ότι όλοι αποδεχόμασταν τώρα ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο ανδρικό ποδόσφαιρο», είπε. «Ξαφνικά, ήταν σαν να είχαν ξεχαστεί όλα αυτά».
Μια από τις ανείπωτες αλήθειες στη ζωή είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να αντιστέκονται στην αδικία μόνο όταν τους επηρεάζει άμεσα. Ο Crafton το είδε από πρώτο χέρι στο Κατάρ, καθώς οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές υψηλού προφίλ παρέμειναν σιωπηλοί για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Ακόμη και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος κάποτε καυχιόταν για την αναγνώρισή του ως «gay icon», αγνόησε το θέμα. Ο αστέρας του ποδοσφαίρου κέρδισε εκατομμύρια ως πρεσβευτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόψει του τουρνουά.
«Αν υπήρχε ένας παίκτης στην αγγλική ομάδα κατά τη διάρκεια αυτού του τουρνουά που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος, δεν νομίζω να ήταν τόσο απόμακροι», είπε ο Crafton.
Τα ραντεβού
Ο ίδιος μίλησε και για το gay dating στο Κατάρ.
«Φτάνοντας στη Ντόχα, είχα ήδη έρθει σε επαφή με queer άτομα που κατοικούσαν στο Κατάρ μέσω των social media. Αλλά ήμουν περίεργος να μάθω περισσότερα για τη “σκηνή”. Στο Λονδίνο, ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ανοίξεις το Grindr. Στο Κατάρ δεν μπορούσα να συνδεθώ στον λογαριασμό μου στο Grindr μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ή μέσω wi-fi. (Στη Σαουδική Αραβία, διαγράφεται από το κατάστημα εφαρμογών.)
Αξιολόγησα τις εναλλακτικές. Το Tinder λειτούργησε ως συνήθως, όπως και το Hinge. Για τους μη μυημένους, αυτές είναι εφαρμογές γνωριμιών που είναι διαθέσιμες σε άτομα οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού. Το Grindr, ωστόσο, είναι περισσότερο ένα πιο άμεσο παράθυρο στην τοπική γκέι κοινότητα. Στη θέση του, κατέβασα το Scruff (μια διεθνής εφαρμογή γνωριμιών για άνδρες που αναζητούν άνδρες), το οποίο, για κάποιο λόγο, δεν είχε αποκλειστεί.
Σύντομα, μια σειρά από φωτογραφίες γυμνόστηθων ανδρών εμφανίστηκε. Πολύ γρήγορα, η κατάσταση άρχιζε να θυμίζει το Grindr, με μερικούς άντρες να λένε “Γεια, πώς είσαι;”, άλλους να στέλνουν αυθαίρετα γυμνά και μερικούς να ζητούν να μάθουν αν προτιμώ να γαμάω ή να γαμιέμαι.
Στο Tinder, τα πράγματα ήταν πιο ήπια, αλλά υπήρχαν εκατοντάδες άντρες από το Κατάρ και όχι τουρίστες. Ένας λογαριασμός, ο οποίος υποθέτω ότι ήταν ψεύτικος, είχε μια εικόνα του Εμίρη του Κατάρ ως εικόνα προφίλ.
Υπήρχαν επίσης πολλοί τουρίστες, που επισκέφθηκαν τη Ντόχα για το Παγκόσμιο Κύπελλο και πολλοί αλλοδαποί που εργάζονταν στο Κατάρ, αν και κυρίως λευκοί και εργάζονταν στη μεσαία τάξη και όχι χαμηλόμισθοι μετανάστες εργάτες.
Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι παράνομη στο Κατάρ, όπως και το σεξ εκτός γάμου, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, επομένως ορισμένα από αυτά που περιγράφω μπορεί να εκπλήξουν. Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι, ειδικότερα, φάνηκαν να αναλαμβάνουν σημαντικό κίνδυνο, ακόμη και απλώς κάνοντας μια πρόταση.
“Πηγαίνω σε ένα ραντεβού για σεξ, αλλά μετά φεύγω μόνος. Και η μοναξιά μεγαλώνει. Οπότε το ξανακάνω, για μια γρήγορη λύση, για να νιώσω ότι είμαι ζωντανός, πριν επιστρέψω στο μοναχικό μου μέρος”, μου εξηγεί ένα γκέι άτομο από το Κατάρ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις