Η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου είχε διάρκεια 46 δευτερόλεπτα
Μία μέρα σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου του 1895, οι αδελφοί Λιμιέρ πρόβαλαν την πρώτη τους ταινία στο Grand Cafe του Παρισιού, με εισιτήριο εισόδου.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έτσι θα γίνουν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το αντίτιμο και οι ώρες διεξαγωγής
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
Οι αδελφοί Λιμιέρ, πρωτοπόροι της έβδομης τέχνης, γυρίζουν το 1895 την πρώτη τους ταινία που διαρκεί μόλις 46 δευτερόλεπτα. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα, υπήρξαν η αρχή μιας από τις σημαντικότερες τέχνες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο τίτλος της ταινίας είναι «La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon», «Η έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ, στη Λιόν».
Ήταν 28 Δεκεμβρίου 1895, όταν η ταινία τους έκανε την πρώτη δημόσια προβολή με εισιτήριο, στο Grand Café του Παρισίου. Και έτσι η ημέρα αυτή ανακηρύσσεται ως η επίσημη ημέρα εμφάνισης του κινηματογράφου, με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.
Στην πρώτη προβολή παρευρέθηκαν συνολικά 35 άτομα και παρακολούθησαν δέκα ταινίες, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά περίπου 15 λεπτά. Σ’ αυτές τις πρώτες κινηματογραφικές προσπάθειες προβαλλόταν συνήθως στατικά, μία σκηνή της καθημερινότητας.
Τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεσή τους στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου έτυχε θερμής υποδοχής.
Ουκρανία: Η ζωή κάτω από τις βόμβες – Έπαιζε πιάνο, για να μην ακούει τις εκρήξεις
Εντός της ίδιας χρονιάς ακολούθησαν άλλες 9 ταινίες των αδελφών Λιμιέρ:
La Voltige (1895) 46 secondes
La Pêche aux poissons rouges (1895) 42 secondes
Le Débarquement du Congrès de Photographie à Lyon (1895) 48 secondes
Les Forgerons (1895) 49 secondes
Le Jardinier (l’Arroseur arrosé) (1895) 49 secondes
Le Repas (de bébé) (1895) 41 secondes
Le Saut à la couverture (1895) 41 secondes
La Place des Cordeliers à Lyon (1895) 44 secondes
La Mer (Baignade en mer) (1895) 38 secondes
Ποιοι ήταν οι αδερφοί Λιμιέρ
Οι εφευρέτες, δημιουργοί του κινηματογράφου (cinematographe) μίας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ γεννήθηκαν ο Λυμιέρ, Λουί Ζαν (5 Οκτωβρίου 1864- 6 Ιουνίου 1948) και Ωγκύστ Μαρί Λουί Νικολά (19 Οκτωβρίου 1862- 10 Απριλίου 1954) στην Μπεζανσόν της Γαλλίας και μεγάλωσαν στην πόλη της Λιόν.
Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου, το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη. Σε αυτό το εργοστάσιο εργάστηκαν και οι δύο: ο Λουί Λυμιέρ ως φυσικός και ο Ωγκύστ Λυμιέρ με την ιδιότητα του διευθυντή. Μετά την απομάκρυνση του πατέρα τους το 1892, ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε την δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μία μηχανή προβολής.
Οι πρώτες κινηματογραφικές αναζητήσεις τους
Τα ταινιάκια που γύρισαν ήταν μικρά παράδοξα, με διάθεση για να τρομάξουν, να μαγέψουν, να σοκάρουν το κοινό (που φημολογείται ότι άρχισε να τρέχει την πρώτη φορά που είδε ένα τρένο να έρχεται κατά πάνω του, νομίζοντας ότι είναι αληθινό). Ο Λουί Λιμιέρ μάλιστα ήταν ο πρώτος «άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή», όχι μόνο επειδή λέει ιστορίες μυθοπλασίας με εικόνες, αλλά επειδή έβλεπε μέσα από την κάμερα, με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν οι σύγχρονοι σκηνοθέτες.
Η τεχνική τους στα γυρίσματα και η έγχρωμη φωτογραφία
Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκοπίου, κατασκεύασαν τη φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1894. Ο κινηματογράφος των αδελφών Λιμιέρ, αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ.
Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ελάχιστης εμβέλειας και αποδοχής και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζωρζ Μελιέ. Αργότερα στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumière), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907.
Η επιχείρηση των αδελφών Λιμιέρ υπήρξε από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη μέχρι την συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις