Τον συμπαθέστατο Σαΐντ Μπενραχμά μάλλον δεν τον γνωρίζετε, εκτός αν έχετε κάποιου είδους πάθος με την Πρέμιερ Λιγκ και ειδικά με την ομάδα της Γουέστ Χαμ στην οποία αυτός αγωνίζεται. Πρόκειται για ένα αλγερινό εξτρέμ που κάνει μια αξιοπρόσεκτη καριέρα στο νησί – αν και οφείλω να πω ότι είχε προδιαγραφές για ακόμα καλύτερη. Γιατί τον αναφέρω; Γιατί στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2021 ήταν ο ποδοσφαιριστής για τον οποίο είχαν ξοδευτεί τα πιο πολλά χρήματα. Τα Σφυριά είχαν πληρώσει 23 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Μπρέντφορντ.

Απώλειες

Η Γουέστ Χαμ είχε βρει αυτά τα χρήματα γιατί είχε πουλήσει τότε τον άτυχο (καρκινοπαθή σήμερα) σέντερ φορ της Σεμπαστιάν Αλέ στον Αγιαξ για 22 εκατομμύρια. Την τρίτη ακριβότερη μεταγραφή εκείνον τον όχι και τόσο μακρινό χειμώνα την είχε κάνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είχε πληρώσει 20 εκατ. στην Αταλάντα για τον Αμάντ Ντιαλό.

Ακόμα και οι πλούσιες ποδοσφαιρικές ομάδες υπέφεραν τότε από τις απώλειες εσόδων, που είχαν υπάρξει εξαιτίας της πανδημίας. Δύο χρόνια μετά αρχίζει πάλι να βρέχει λεφτά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τα ποσά που ακούγεται ότι θα δοθούν τον φετινό Ιανουάριο για ενισχύσεις είναι τεράστια!

Ρήτρες

Χθες κυκλοφόρησε πως για τον αργεντίνο παγκόσμιο πρωταθλητή και ποδοσφαιριστή της Μπενφίκα Εντσο Φερνάντες, δύο ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ πρότειναν στην Μπενφίκα 127 εκατ. ευρώ (!), δηλαδή 7 εκατομμύρια παραπάνω από τη ρήτρα αποδέσμευσης που προβλέπεται στο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή! Και τις δύο προτάσεις πήγε στην Μπενφίκα ο εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή, ο γνωστός μας πορτογάλος ατζέντης Ζόρζε Μέντες.

Οι άνθρωποι της Μπενφίκα απάντησαν ότι στα 130 εκατ. δεν θα έχουν πρόβλημα να τον πουλήσουν τον Αργεντίνο, αφήνοντας στον ποδοσφαιριστή το δικαίωμα επιλογής. Ο Μέντες προσπαθεί να βρει ομάδα να πληρώσει και 120 εκατ. για τον Ζοάο Φέλιξ που ανήκει στην Ατλέτικο Μαδρίτης, έκανε πολύ καλό Μουντιάλ και θέλει από εκεί να φύγει αφού ο προπονητής Ντιέγκο Σιμεόνε δεν τον χρησιμοποιεί ως βασικό. Χθες έγινε επίσης γνωστό ότι η Λίβερπουλ πλήρωσε 80 εκατ. ευρώ στην PSV για τον πρώτο σκόρερ της Ολλανδίας στο Μουντιάλ, τον Χάκπο, που εντάχθηκε ήδη στην ομάδα της, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι θέλει τον μασκοφόρο κροάτη στόπερ της Λειψίας Γκβάρντιολ και είναι αποφασισμένη να πληρώσει για αυτόν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Υπεραξίες

Δεν χωρά αμφιβολία πως στο Μουντιάλ χρίστηκαν υπεραξίες και πως ποδοσφαιριστές (όχι πάντως άγνωστοι…) είδαν τη χρηματιστηριακή τους αξία να εκτινάσσεται στα ύψη. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, χάρη κυρίως στην Πρέμιερ Λιγκ, αφήνει πίσω του τις οικονομικές δυσκολίες που γνώρισε εξαιτίας της πανδημίας και ζει μια νέα περίοδο όπου βρέχει χρήματα από τον ουρανό. Πρόκειται για «φούσκα», και πολλαπλώς επικίνδυνη, όμως αυτή η εκτίναξη των τιμών δημιουργεί δυσκολίες για τις ελληνικές ομάδες που βγαίνουν στο ευρωπαϊκό παζάρι ψάχνοντας παίκτες.

Σε λίγο οι ίδιοι ακριβώς ποδοσφαιριστές που το καλοκαίρι κόστιζαν 3 εκατ. ευρώ θα κοστίζουν 5. Χωρίς μάλιστα να έχει και ιδιαίτερη σημασία το τι έχουν κάνει σε αυτό το πρώτο μέρος της σεζόν.

Θετικό

Φυσικά αυτό έχει και τη θετική του επίπτωση: όποιος έχει καλούς ποδοσφαιριστές για να πουλήσει μπορεί, αν κινηθεί σωστά, να βγάλει ωραία χρήματα. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα έχει στη λίστα της παραχώρησης τους Σισέ και Κούντε – και οι δύο αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ. Και μόνο για αυτό θα βρεθούν αγοραστές. Αλλά δεν χρειάζονται βιασύνες. Κυρίως δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι παίκτες αυτοί του περισσεύουν. Ολα πρέπει να γίνουν σωστά και γρήγορα.

Ανάγκες

Τον χειμώνα είναι πιο εύκολο να βρεις τους παίκτες που ψάχνεις γιατί ξέρεις τι ανάγκες έχεις. Αλλά από την άλλη η αγορά είναι μικρότερη και οι δυνατότητες επιλογών λιγότερες. Οι ελεύθεροι ποδοσφαιριστές είναι σπάνιοι, οι ομάδες δύσκολα πουλάνε παίκτες στους οποίους έχουν στηριχτεί στο πρώτο μέρος της σεζόν. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και η εκτόξευση των τιμών είναι και για αυτό μεγάλη. Αλλά ευκαιρίες πάντα υπάρχουν αρκεί να ξέρεις τι θέλεις.

Πέρυσι ο ΠΑΟ βρήκε Ιανουάριο μήνα τον Γκατσίνοβιτς και τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού. Ο Σέρβος βοήθησε. Από την άλλη το ότι ξέρεις τι χρειάζεσαι δεν σημαίνει πως θα το βρεις κι απαραίτητα. Η ΑΕΚ Ιανουάριο έχει αποκτήσει τον Κρικόβιακ, αλλά και τον Φράνσον. Ο ΠΑΟΚ έφερε πέρυσι τον Σάστρε και τον Σουάρες και περιμένει να βοηθήσουν φέτος. Κι ο Ολυμπιακός πέρυσι έφερε τον χειμώνα τρεις παίκτες (τον Καρβάλιο, τον Μανωλά και τον Κανέ) αλλά δεν πήρε τις βοήθειες που περίμενε.

Η μεγαλύτερη τύχη που μπορεί να έχει μια ομάδα είναι να διαθέτει στο ρόστερ της παίκτες που μπορεί να τη βοηθήσουν και που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποδώσει αυτό που η ομάδα τους περίμενε στο πρώτο μέρος της χρονιάς. Υπό αυτό το πρίσμα η επιστροφή του Κώστα Φορτούνη π.χ. μπορεί να είναι για τον Ολυμπιακό η καλύτερη μεταγραφή του στον φετινό Ιανουάριο.

Ανετα

Μετά το ματς στα Γιάννινα, όπου ο Φορτούνης ήταν εξαιρετικός και σημείωσε δύο γκολ, ο έλληνας διεθνής είχε πολύ καλή απόδοση και στο χθεσινό ματς του Ολυμπιακού με τον Αστέρα – ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όταν και δημιούργησε νωρίς νωρίς το γκολ του 1-0, που πέτυχε ο Μπιέλ, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να φτάσει στην πιο άνετη φετινή νίκη του. Μετά τον Μπιέλ σκόραρε και ο Χάμες κι έτσι τα περίφημα τρία «δεκάρια» του Ολυμπιακού όχι μόνο κατάφεραν να συνυπάρξουν αρμονικά, αλλά έκαναν και τη διαφορά.

Το τελικό 5-0 διαμόρφωσαν τρία γκολ που πέτυχαν τρεις παίκτες που μπήκαν στο ματς στο δεύτερο ημίχρονο, δηλαδή ο Σαμασέκου, ο Γκάρι Ροντρίγκες και ο Μασούρας, αλλά το βασικό για τον Μίτσελ είναι το τι έγινε στο πρώτο ημίχρονο όταν και το ματς κρίθηκε.

Στήριξη

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη δυνατότητα συνύπαρξης του Φορτούνη, του Χάμες και του Μπιέλ στην ίδια ενδεκάδα. Η αλήθεια είναι πως το πράγμα δεν είναι απλό. Στο ποδόσφαιρο το «όλοι οι καλοί χωράνε» δεν έχει πάντα εφαρμογή. Ωστόσο δεν χωρά αμφιβολία πως οι τρεις αυτοί παίκτες είναι οι καλύτεροι του Ολυμπιακού και το είδαμε και χθες. Οπότε ο Μίτσελ πρέπει να επιμείνει. Κι επειδή η δουλειά του είναι δύσκολη χρειάζεται και σοβαρή στήριξη. Και από τη διοίκηση αλλά και από τους οπαδούς της ομάδας.