Γαλλία: Έρχεται η «επανάσταση των fast food» – Μόνο επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και πιάτα
Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τα πιάτα, τα ποτήρια και τα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης για όποιον τρώει ή πίνει στα καταστήματα.
Τέλος στα πλαστικά και χάρτινα ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης που σερβίρουν στους πελάτες τους οι αλυσίδες ταχυφαγίας στη Γαλλία.
«Έρχεται η επανάσταση των φαστ φουντ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, με τους περιβαλλοντολόγους να επικροτούν την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «πλήρη αλλαγή παραδείγματος» για τον κλάδο.
«Τρισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικού» σε κάθε ποτήρι μίας χρήσης
Την Πρωτοχρονιά έρχεται η «επανάσταση»
Τα McDonald’s όπως και άλλες αλυσίδες ταχυφαγίας ξεκίνησε να αντικαθιστούν τα ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα σετ.
Οι αλυσίδες φαστ φουντ στη Γαλλία προετοιμάζονται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα εστιατόριά τους εδώ και δεκαετίες, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τα πιάτα, τα ποτήρια και τα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης για όποιον τρώει ή πίνει στα καταστήματα.
Αλυσίδες όπως τα McDonald’s, Burger King, Starbucks και Subway συμμετέχουν σε αυτό που οι περιβαλλοντολόγοι αποκαλούν «επανάσταση» από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς τίθενται σε ισχύ στη Γαλλία πρωτοποριακά νέα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας φαστ φουντ χρησιμοποιεί ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε κουτιά, κύπελλα και συσκευασίες που πετάγονται από τους πελάτες αμέσως μετά το φαγητό.
Το 55% των απορριμμάτων είναι από πελάτες αλυσίδων ταχυφαγίας
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, κάθε εστιατόριο με περισσότερες από 20 θέσεις – καντίνες εργασίας, αλυσίδες αρτοποιείων, φαστ φουντ και μαγαζιά σούσι – θα πρέπει να παρέχουν επαναχρησιμοποιούμενα σετ μαχαιροπήρουνων, τα οποία θα πλένονται κανονικά και θα εξυπηρετούν τους πελάτες που θα τρώνε στον εσωτερικό χώρο.
Τα περίπου 30.000 καταστήματα ταχυφαγίας στη Γαλλία σερβίρουν 6 δισεκατομμύρια γεύματα ετησίως, παράγοντας περίπου 180.000 τόνους απορριμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία των περιβαλλοντικών ομάδων, το 55% των απορριμμάτων είναι από πελάτες αλυσίδων ταχυφαγίας.
«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που αυτό επιτέλους τίθεται σε ισχύ», δήλωσε η Αλίς Ελφασί, επικεφαλής νομικών υποθέσεων της ΜΚΟ «Zero Waste France», η οποία άσκησε πιέσεις για να τεθεί σε εφαρμογή ένας νόμος που θεσπίστηκε το 2020, αλλά έδωσε στις εταιρείες μία τριετία – μέχρι το 2023 – για να προετοιμαστούν .
«Οι αλυσίδες ταχυφαγίας είναι ένας τομέας που παράγει πολλά απόβλητα. Αν και τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν ήδη απαγορευτεί, έχουν αντικατασταθεί από μεγάλες ποσότητες προϊόντων που πετιούνται όπως χαρτόνι, ξύλο, μπαμπού, τα οποία θεωρούμε απαράδεκτη σπατάλη πόρων», προσθέτει.
Ζητούν ελέγχους και εφαρμογή του νόμου
Η μη κυβερνητική οργάνωση «Zero Waste France», όπως και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες τώρα πιέζουν τη γαλλική κυβέρνηση να διενεργήσει τους κατάλληλους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι εφαρμόζεται ο νόμος, αλλά και να επιβάλει πρόστιμα όπου χρειαστεί.
«Οι περισσότερες αλυσίδες ταχυφαγίας δεν θα στραφούν σε κλασικά υλικά μακράς διάρκειας, όπως το γυαλί ή η πορσελάνη που αντέχουν στο χρόνο, θα επιλέξουν το σκληρό πλαστικό και για το λόγο αυτό ανησυχούμε για την αντοχή του, αν δηλαδή θα αντέξει σε εκατοντάδες πλυσίματα ή θα πεταχτεί μετά από λίγα λεπτά. Θα είμαστε σε εγρήγορση σε αυτό», επισημαίνει η Ελφανσί.
Τι ισχύει στο takeaway
Να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, ο νόμος αφορά μόνο στα επιτραπέζια σκεύη που χρησιμοποιούν οι πελάτες οι οποίοι τρώνε στα εστιατόρια. Όποιος παραγγέλνει φαγητό (takeaway), για παράδειγμα από τα McDonald’s, θα συνεχίσει να λαμβάνει συσκευασίες μιας χρήσης.
Όμως, οι περιβαλλοντικές ομάδες ελπίζουν ότι οι συσκευασίες μιας χρήσης για τις παραγγελίες θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν στο μέλλον, για παράδειγμα με τους πελάτες να αφήνουν ένα ποσό για επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, τις οποίες θα επιστρέφουν.
Η πρόκληση για πολλά εστιατόρια ταχυφαγίας ήταν να βρουν χώρο για να τοποθετήσουν πλυντήρια που θα καθαρίζουν τα κύπελλα και τα πιάτα, αλλά και να προσλάβουν προσωπικό προκειμένου να σταματήσουν οι πελάτες να τα πετούν ή να τα παίρνουν στο σπίτι τους.
Ορισμένοι νεαροί πελάτες δήλωσαν ότι ανησυχούσαν πως τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια δεν θα ήταν καθαρά και προτιμούσαν να παίρνουν τα φαγητά από έξω.
Τέσσερις γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι «Surfrider» και «No Plastic In My Sea», δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή με την οποία απευθύνουν έκκληση στους πελάτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να σταματήσουν να τρώνε σε όποια εστιατόρια παρατηρούν ότι δεν τηρείται ο νέος νόμος.
- Τραμπ: Από τα ρινγκ του κατς στο υπουργείο Παιδείας – Η Λίντα ΜακΜάον θα «αναμορφώσει» την εκπαίδευση των ΗΠΑ
- Βροχερός ο καιρός την Τετάρτη – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο debate υποψηφίων προέδρων – Κάλεσμα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου – Στο ίδιο κάδρο αποστάτες – διαπλοκή
- Πληθωρισμός: Από μακριά παρακολουθεί η Ελλάδα την Ευρωζώνη – Θλιβερή πρωτιά στην υποκειμενική φτώχεια
- Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Συσσωρευμένη ενέργεια προκαλεί ανησυχία για ισχυρούς σεισμούς
- Η αινιγματική ατάκα του Ντάνιελ Κρεγκ για τον επόμενο Τζέιμς Μποντ