Συμμορίες ναρκωτικών και κράτος δικαίου στην Ολλανδία
Η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Πέτερ ντε Βρις που κρατάει πάνω από ένα χρόνο έχει αναδείξει τις ρωγμές που υφίστανται στο ολλανδικό νομικό σύστημα
- Προς παραίτηση ο Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων
- Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για ληστείες στον Πειραιά - Αναζητείται ακόμα ένας
- Μπλίνκεν: Η θέση της Ουκρανίας στο Κουρσκ είναι σημαντική σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις
- Η Βόρεια Κορέα υποδέχεται με... βαλλιστικό πύραυλο τον Μπλίνκεν
Ένα φθινοπωρινό πρωινό αρχές του Νοέμβρη ξεκινούσε γεμάτο ελπίδα για τους ποινικολόγους Πέτερ Σχάουτεν και Όνο ντε Γιόνγκ αλλά και για τη δημοσιογράφο Σάσκια Μπέλεμαν. Είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό δικαστήριο του Άμστερνταμ προκειμένου να μάθουν πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα το δικαστήριο αναφορικά με την έρευνα της δολοφονίας του συνεργάτη και φίλου τους Πέτερ ντε Βρις. Η δολοφονία του «Ολλανδού Καραϊβάζ» προκάλεσε σοκ και οργή στην χώρα τον Ιούλιο του 2021 ενώ η δίκη για την δολοφονία του έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο.
Το δικαστήριο όμως απεφάνθη πως πρέπει να γίνει επανακρόαση της υπόθεσης στις αρχές του επόμενου έτους λόγω νομικών ζητημάτων που συνδέονται με τη μετανάστευση ενός δικαστή που εμπλέκεται στην υπόθεση και την ανακάλυψη νέων αποδεικτικών στοιχείων τον Ιούλιο, τα οποία περιπλέκουν την υπόθεση ακόμη περισσότερο.
Εκφοβισμός του δικαστικού συστήματος από το οργανωμένο έγκλημα
Ο εκπρόσωπος της οικογένειας ντε Βρις μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως ενώ η οικογένεια είναι ευγνώμων που το δικαστήριο προσπαθεί να εντοπίσει τους ενόχους, όλη η διαδικασία αποτελεί ένα βασανιστήριο για τους ίδιους. Η δικαστική συντάκτης της εφημερίδας «De Telegraaf» Μπέλεμαν δημοσίευσε μια παρόμοια ανάρτηση προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της ετυμηγορίας όπως και η επανακρόαση της υπόθεσης είχαν προσωπικό αντίκτυπο σε πολλούς δικαστικούς και αστυνομικούς ρεπόρτερ όπως εκείνη. «Απογοητεύτηκα με τη σκέψη πως πρέπει όλη η διαδικασία να γίνει πάλι από την αρχή», δηλώνει η Μπέλεμαν μιλώντας στην DW.
Λίγο πριν ο ντε Βρις δολοφονηθεί ήταν σύμβουλος του Ναμπίλ Β., του βασικού μάρτυρα που κατέθεσε στην ποινική δίκη γνωστή με το όνομα «Marengo» εναντίον του Ριντουάν Τάγκι, Μαροκινο-Ολλανδού εγκληματία, ηγέτη της μαφίας ναρκωτικών. Οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση του ντε Βρις υποπτεύονται πως η συμμορία του Τάγκι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την δολοφονία του, αλλά και πίσω από την προσπάθεια να προκληθεί «νομικό χάος» στη δίκη, σύμφωνα με τον Πέτερ Σχάουτεν.
Ο δικηγόρος Σχάουτεν εξηγεί πως ο εκφοβισμός του δικαστικού συστήματος από τη μαφία μαζί με τις δύο αυτές ποινικές υποθέσεις που τώρα συνδέονται έχει ως αποτέλεσμα οι εισαγγελείς να αποκρύπτουν πληροφορίες για να προστατεύσουν τους μάρτυρες, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων να απαιτούν χωριστές δίκες και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση να εγκαταλείπει την χώρα. «Εξαιτίας όλης αυτής της πίεσης έγιναν λάθη(..)Αλλά πρέπει να διδαχτούμε από αυτό που συμβαίνει εδώ και να επιφέρουμε αλλαγές στη νομοθεσία».
Η μαφία των ναρκωτικών εξαπλώνεται από την Ιταλία στην Ευρώπη
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ολλανδία είναι μια χώρα γνωστή για την προάσπιση του κράτους δικαίου αλλά και της ελευθερίας του Τύπου. Τόσο ο ποινικολόγος Πέτερ Σχάουτεν όσο και ο Όνο ντε Γιόνγκ, οι οποίοι είναι και οι κύριοι συνήγοροι του βασικού μάρτυρα στη δίκη Marengo, ζούν υπό αστυνομική προστασία πάνω από ένα χρόνο καθώς βρισκόντουσαν σε λίστα θανάτου λόγω της δουλειάς τους. Η Κοστάντζα, μια Ιταλίδα που ζει στην Χάγη και δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομα της, μιλώντας στην DW δήλωσε πως οι φιλελεύθεροι νόμοι έδωσαν την ευκαιρία στις συμμορίες ναρκωτικών να ακμάσουν στην Ολλανδία αλλά και στη χώρα της.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος για το 2021, το ποσοστό εγκληματικότητας στην Ολλανδία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ο δείκτης αναφέρει επίσης πως τα περισσότερα εγκληματικά δίκτυα στη χώρα δραστηριοποιούνται σε πωλήσεις ναρκωτικών στο δρόμο, πορνεία, και διακίνηση όπλων και συγκεντρώνονται στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Σχάουτεν ήθελε να πάρει μέρος στη δίκη «Marengo» και να αντιμετωπίσει τις συμμορίες ναρκωτικών παρά τους κινδύνους που ενέχει η υπόθεση. Η δημοσιογράφος Μπέλεμαν αναφέρει πως μια παρόμοια επιμονή στην κάλυψη της οργανωμένης εγκληματικότητας επικρατεί και στην ολλανδική δημοσιογραφική κοινότητα. Στο μεταξύ όμως όλοι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί.
Οι ποινικολόγοι ωστόσο δεν χάνουν τις ελπίδες τους αλλά αντίθετα τονίζουν την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης λύσεων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διορθωθούν νομικά λάθη και να προστατευτούν οι πολίτες. Σύμφωνα με έκθεση της Europol το 2021, τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί ομάδες οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την ΕΕ. Το 40% των εγκληματικών δικτύων σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών.Ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Ολλανδίας Ντίλαν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους δηλώνει στην DW πως η Ολλανδία συνεργάζεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο για να «κερδίσει τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος», ο ποινικολόγος ντε Γιόνγκ αναφέρει πως ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς και επίπονος.
Deutsche Welle
Πρινγιάνκα Σανκάρ, DW Άμστερνταμ
Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις