Ελλείψεις φαρμάκων: Έρχεται ποινικό δικαστήριο για όσους κρατάνε στοκ
«Οποίος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης για τις ελλείψεις φαρμάκων.
Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα στις ελλείψεις φαρμάκων. Νωρίτερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση απευθυνόμενος προς την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σε συνέντευξη του, ο υπουργός ανέφερε «ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι οι μητέρες εταιρίες (οι κατασκευάστριες) σπρώχνουν τα φάρμακά τους εκεί που αυτά πωλούνται πιο ακριβά.» Συνέχισε λέγοντας «Με περισσότερες παραγγελίες και έλεγχο στις φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούμε να λύσουμε το κομμάτι αυτό» δήλωσε στον ΣΚΑΙ.
Καμπανάκι από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για ελλείψεις φαρμάκων
Οι παράλληλες εξαγωγές
Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τις παράλληλες εξαγωγές. «Έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 260 φάρμακα και παράλληλα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες. Οποίος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου. Θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα» είπε ο υπ. Υγείας.
«Όσες φαρμακαποθήκες κρατάνε στοκ το δηλώσουν άμεσα αλλιώς θα το μετανιώσουν. Θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια και θα κλείσουν» τόνισε σε αυστηρό τόνο ο Θάνος Πλεύρης.
Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο, δήλωσε ότι αυτός τηρείται στο κομμάτι της εστίασης. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει στην νυχτερινή διασκέδαση. «Δεν μπορεί έξω από κάθε μαγαζί να υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου. Οι έλεγχοι θα γίνονται αλλά θα πρέπει και το βράδυ να υπάρχει η αντικαπνιστική κουλτούρα, τόσο από τους θαμώνες όσο και από τη διοίκηση των μαγαζιών» είπε ο υπουργός.
Δείτε το βίντεο
Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις ελλείψεις φαρμάκων
Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, «στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ. Αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση», αναφέρει ο ΠΙΣ.
Γιορτές με ιώσεις χωρίς αντιπυρετικά και σιρόπια
Επίσης κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία