Ζαχάροβα: Τέχνασμα της Ουάσιγκτον η πρόταση του Κιέβου για «ειρηνευτική Σύνοδο»
Επίθεση της Μαρίας Ζαχάροβα στις ΗΠΑ. «Η παράλογη ιδέα μιας ειρηνευτικής Συνόδου στον ΟΗΕ χωρίς τη Ρωσία είναι ένα νέο τέχνασμα δημοσίων σχέσεων της Ουάσιγκτον»
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως τέχνασμα των ΗΠΑ την πρόταση του Κιέβου για σύγκλιση ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στον ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.
«Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η σύγκλιση κάποιου είδους «ειρηνευτικής συνόδου κορυφής» στον ΟΗΕ στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της επετείου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. έτσι αναφέρεται η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία). Σύμφωνα με το σχέδιο του Κιέβου, αυτό θα συμβάλει στην υλοποίηση των παράξενων εικασιών του Ζελένσκι, τις οποίες παρουσίασε με τη μορφή μιας «ειρηνευτικής φόρμουλας»», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.
Ουκρανικός πύραυλος S-300 έπεσε στη Λευκορωσία – Δείτε εικόνες
«Θεωρούμε αυτή την παράλογη ιδέα ως άλλο ένα τέχνασμα δημοσίων σχέσεων της Ουάσιγκτον, η οποία προσπαθεί πρόσφατα να παρουσιάσει το καθεστώς του Κιέβου και τον Ζελένσκι ως ειρηνοποιό», πρόσθεσε.
Παράλογες ιδέες
Η Ζαχάροβα τόνισε ακόμα ότι η πρόταση να επιτραπεί στη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής μόνο στην περίπτωση της πλήρους και άνευ όρων παράδοσής της, αποτελεί σημάδι της φθίνουσας δύναμης του Κιέβου.
«Δεν υπάρχουν άλλες εύλογες εξηγήσεις. Έχουν ήδη φτάσει σε ένα σημείο όπου επινοούν όλο και πιο τρελές ιδέες και τις καλύπτουν με κάποιο είδος διεθνούς νομικού περιβλήματος, αλλά αυτό που επιδιώκουν είναι το ίδιο – να επιβιώσουν χωρίς να παραδεχτούν το προφανές», σημείωσε.
Τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο AP ανέπτυξε την πρόταση του Κιέβου για πραγματοποίηση ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στα τέλη Φεβρουαρίου, στα Ηνωμένα Έθνη με πιθανό διαμεσολαβητή τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.
Σε ερώτηση για το εάν η Ρωσία θα συμμετείχε σε μία τέτοια σύνοδο, ο Κουλέμπα έθεσε ως όρο να έχει προηγηθεί δικαστήριο με κατηγορούμενη τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου.
Η «ειρηνευτική φόρμουλα» του Κιέβου
Η ειρηνευτική φόρμουλα που έχει προτείνει από τον Νοέμβριο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σύνοδο των G 20 με σκοπό να συγκεντρώσει διεθνή στήριξη στα αιτήματα του Κιέβου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την παύση των εχθροπραξιών, την αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία, αλλά και την σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρώσων εγκλημάτων πολέμου.
Η Ρωσία απορρίπτει την πρόταση του Ζελένσκι, ως ανεδαφική καθώς – όπως υποστηρίζει- δεν λαμβάνει υπόψιν της «τις σημερινές πραγματικότητες» που έχουν διαμορφωθεί αυτούς τους μήνες. Την Τρίτη η Μόσχα επανέλαβε ότι δεν θα παραδώσει κανένα έδαφος που έχει καταλάβει, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, το οποίο έχει προσαρτήσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις