Κοροναϊός: Από τον Αύγουστο στην Κύπρο η μετάλλαξη της Κίνας – Τι λέει ο Μαγιορκίνης
Η μετάλλαξη που υπάρχει αυτό το διάστημα στην Κίνα είχε εντοπιστεί τον Αύγουστο στην Κύπρο, ενώ παρέμβαση για τη «μυθολογία γύρω από τις παραλλαγές του ιού στην Κίνα» κάνει ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα και το γεγονός ότι η χώρα άνοιξε τα σύνορά της απασχολεί το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, καθώς η μετάλλαξη που υπάρχει αυτό το διάστημα στην ασιατική χώρα εντοπίστηκε τον Αύγουστο στην Κύπρο (εικόνα, επάνω, από AP).
«Από το τέλος Αυγούστου»
Σε δηλώσεις του στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, τις οποίες μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων πως «μας απασχολεί το γεγονός ότι η Κίνα έχει ανοίξει τα σύνορα και αρκετός κόσμος θα ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο», και πρόσθεσε ότι «Είναι ένα θέμα που από χθες (προχθές) μας προβληματίζει αρκετά στο υπουργείο Υγείας».
Θεωρούσαμε, συνέχισε, ότι «τις συγκεκριμένες μέρες θα είχαμε λίγη ησυχία με τον κορωνοϊό και θα επικεντρωνόμασταν στα νοσηλευτήρια και στις λοιμώξεις, αλλά όπως φαίνεται πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα.
»Μίλησα από το πρωί με τον σύμβουλο του υπουργείου Υγείας όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ο οποίος με ενημέρωσε πως η μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στην Κίνα έχει εντοπιστεί στη χώρα μας από το τέλος Αυγούστου».
Αρα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας «αυτή τη στιγμή δεν πρέπει ν’ ανησυχούμε αλλά την ίδια στιγμή δεν θα εφησυχάσουμε. Σήμερα (χθες) ή αύριο (σήμερα) θα ζητήσω να μιλήσω με τον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ώστε να ενημερωθώ ποια άλλα μέτρα λαμβάνονται από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ προγραμματίζουμε σύσκεψη με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στις 2 Ιανουαρίου για να δούμε όλα τα δεδομένα».
Σημείωσε ακόμα ότι δεν θέλει να κάνει σήμερα (χθες) τη σύσκεψη «για να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο. Τις επόμενες 2-3 μέρες θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επιστήμονες να ενημερωθούν».
«Σχετικά με την μυθολογία»
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή στου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναλύει το θέμα των παραλλαγών του ιού στην Κίνα:
«Σχετικά με την μυθολογία γύρω από τις παραλλαγές του ιού στην Κίνα θα αναλύσω 2 βασικούς μύθους που κυκλοφορούν.
«Μας το κρύβουν…»
Μύθος 1: Κάτι γνωρίζουν για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή στην Κίνα και μας το κρύβουν
Απάντηση: Αν στην Κίνα είχαν στοιχεία για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή θα τα χρησιμοποιούσαν για να παρατείνουν την ανερμάτιστη πολιτική της zero-Covid. Προφανέστατα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έδωσε στην δημοσιότητα το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 εντός ημερών από την ταυτοποίησή του. Αυτό βοήθησε σημαντικά το να αναπτυχθούν τα εμβόλια ταχύτατα.
Κίνδυνος…
Μύθος 2: Η μόλυνση 1.5 δισεκατομμυρίων ατόμων στην Κίνα ελλοχεύει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας επικίνδυνη παραλλαγής
Απάντηση:
α) Ο πληθυσμός της γης είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια. Εκτός Κίνας ο ιός κυκλοφορεί πλέον χωρίς περιορισμούς, συνεπώς η πιθανότητα να έχουμε επικίνδυνη παραλλαγή εκτός Κίνας είναι πολλαπλάσια από ότι εντός Κίνας.
β) Το επίπεδο υβριδικής ανοσίας εκτός Κίνας είναι υψηλότερο (λόγω εμβολιασμού και μεγαλύτερου ποσοστού φυσικής ανοσίας). Αυτό σημαίνει ότι στην Κίνα ο γενετικός φραγμός (αριθμός μεταλλάξεων) για την ανάπτυξη παραλλαγών που θα διαφεύγουν της ανοσίας είναι χαμηλότερος. Με απλά λόγια δεν διαφαίνεται εξελικτική πίεση εντός της Κίνας που θα επιλέξει στέλεχος που θα είναι επιτυχημένο να διαφεύγει της ανοσίας εκτός Κίνας προς το παρόν.
γ) Όλες οι επικίνδυνες παραλλαγές που έχουμε δει μέχρι στιγμής σχετίζονται με χρόνιες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους και όχι στην αλυσίδα μετάδοσης σε μεγάλο πληθυσμό. Ενώ θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος ανάπυξης παραλλαγών από αλυσίδα μεταδόσεων στο άρθρο μου στο Trends in Microbiology αναλύω ότι κάποιο τέτοιο φαινόμενο δεν έχουμε δει μέχρι τώρα.
δ) ο πληθυσμός της Αφρικής που έχουμε σχεδόν μηδενική επιτήρηση και ελάχιστα μέτρα από την αρχή της πανδημίας είναι 1.4 δισεκατομμύρια, σχεδόν ανάλογος του πληθυσμού της Κίνας. Γιατί δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό ο πληθυσμός της Κίνας και όχι άλλοι πληθυσμοί που έχουν και υψηλότερα ποσοστά ανοσοκαταστολής;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις