Κοροναϊός: Ελέγχους στα λύματα αεροδρομίων για νέα στελέχη από Κίνα εξετάζουν ΕΕ και ΗΠΑ
Βρυξέλλες και ΠΟΥ εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δεδομένων που αναφέρει το Πεκίνο.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Γενετικές εξετάσεις στα λύματα βασικών αεροδρομίων ζητά η Κομισιόν για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων παραλλαγών του κοροναϊού, εν μέσω της εκρηκτικής επιδημίας στην Κίνα. Στις ΗΠΑ εξετάζεται στο μεταξύ το ενδεχόμενο ελέγχων απευθείας στα λύματα των αεροπλάνων.
Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ, η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου ζητά «υψηλή επαγρύπνηση» ενόψει της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών της Κίνας στις 8 Ιανουαρίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα είναι ανεπαρκή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται σε θέση να ανιχνεύσει έγκαιρα τυχόν νέα στελέχη ώστε να αντιδράσει ανάλογα, γράφει η επίτροπος Υγείας.
Πάντως το μέτρο της εξέτασης των ταξιδιωτών που φτάνουν από Κίνα φαίνεται πως δεν θα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητο.
Τα τεστ στους επιβάτες, ανέφερε το ECDC την Πέμπτη, δεν θα είχαν νόημα δεδομένου ότι τα στελέχη του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα υπάρχουν ήδη και στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το Reuters, η επιστολή της Κυριακίδου συνιστά στις χώρες-μέλη να αξιολογήσουν ως «άμεσο μέτρο» τις πρακτικές γονιδιωματικής επιτήρησης και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσής τους αν οι έλεγχοι έχουν μειωθεί.
Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσουν ή να αρχίσουν τους ελέγχους σε αστικά λύματα, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, και να ενισχύσουν τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού αν οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί.
Αιχμές ΠΟΥ για την Κίνα
Υπονοούμενα για την αξιοπιστία των δεδομένων που αναφέρει η Κίνα άφησε στο μεταξυ ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους άφησε
«Προκειμένου να προβούμε σε μια ενδελεχή εκτίμηση κινδύνου της κατάστασης με την Covid στο έδαφος της #China, ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες» έγραψε στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης.
Η Κίνα έχει σταματήσει να καταμετρά τα ασυμπτωματικά κρούσματα και πολλοί ανεξάρτητοι ειδικοί αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων, με τις εκτιμήσεις να φτάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια νέα κρούσματα και τους χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα.
As I said at our most recent press conference – in order to make a comprehensive risk assessment of the #COVID19 situation on the ground in #China, @WHO needs more detailed information.https://t.co/5s9LPbLiCj
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) December 29, 2022
Μέτρα και στις ΗΠΑ
Ελέγχους στα λύματα των ίδιων των αεροπλάνων εξετάζουν στο μεταξύ τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
«Η παρακολούθηση της Covid-19 στα λύματα έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο και ο έλεγχος των λυμάτων των αεροπλάνων μπορεί δυνητικά να είναι μια επιλογή» είπε η εκπρόσωπος.
Υποχρεωτικά τεστ ζητά η Ιταλία
Η επιστολή της Κυριακίδου, με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου, έρχεται έπειτα από τηλεδιάσκεψη περισσότερων από 100 εκπροσώπων των χωρών-μελών, ευρωπαϊκών υγειονομικών υπηρεσιών και του ΠΟΥ σχετικά με τις εξελίξεις στην Κίνα.
Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, για τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης.
Η Ιταλία ζητά από την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να εφαρμόσει υποχρεωτικούς ελέγχους στους ταξιδιώτες από Κίνα. Άλλες χώρες διαφωνούν, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ζητά είτε αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού.
Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Νότια Κορέα επίσης σχεδιάζουν υποχρεωτικά τεστ για τους επιβάτες από την Κίνα.
Ο έλεγχος των αεροπορικών λυμάτων θα ήταν καλύτερη λύση από ό,τι τα υποχρεωτικά τεστ στους επιβάτες από Κίνα, εκτίμησαν τρεις ανεξάρτητοι ειδικοί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις