Πελέ: Προσποίηση καλύτερη από γκολ
Παρά τα 4 γκολ του σε αυτό το Μουντιάλ, ο Πελέ κατάφερε να αφήσει το στίγμα σε μια φάση που δεν σκόραρε και έμεινε στην ιστορία ως η κορυφαία ευκαιρία όλων των εποχών όσον αφορά την έμπνευση του μεγάλου αυτού παίκτη
Ο μεγάλος Πελέ, θα μείνει στην ιστορία για τις μαγικές στιγμές που χάρισε σε όλη την ανθρωπότητα και για τα δεκάδες πανέμορφα γκολ που σημείωσε.
Στο Μεξικό το 1970 έζησε τον απόλυτο θρίαμβο στο φινάλε του σε Παγκόσμιο Κύπελλο οδηγώντας την αγαπημένη του Βραζιλία σε μια 3η κατάκτηση (μέσα σε 12 χρόνια) του τροπαίου το οποίο μάλιστα πήγε για πάντα στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας.
Το περίφημο Ζυλ Ριμέ η Βραζιλία το απέκτησε δικαιωματικά ως η πρώτη ομάδα που το κατέκτησε 3 φορές και μάλιστα το νέο τρόπαιο που απονέμεται μέχρι και σήμερα το παρουσίασε η ΦΙΦΑ στα γήπεδα της Γερμανίας το 1974 από τα χέρια του Πελέ.
Ο Πελέ έκανε πράγματα και θάματα σε εκείνο το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο και είχε σκοράρει και το πρώτο γκολ της Βραζιλίας στον τελικό με την Ιταλία (4-1) δίνοντας και την ασίστ στον αρχηγό Κάρλος Αλμπερτο στο 4ο γκολ λέγοντας την περίφημη ατάκα: «Δεν τον είδα να έρχεται, αλλά τον άκουσα» !
Σε ένα γκολ που οι Βραζιλιάνοι είχαν κρύψει τη μπάλα (Ζέρσον-Ριβελίνο-Πελέ-Κάρλος Αλμπέρτο).
Και όμως παρά τα 4 γκολ του σε αυτό το Μουντιάλ, ο Πελέ κατάφερε να αφήσει το στίγμα σε μια φάση που δεν σκόραρε και έμεινε στην ιστορία ως η κορυφαία ευκαιρία όλων των εποχών όσον αφορά την έμπνευση του μεγάλου αυτού παίκτη.
Ο σπουδαίος ημιτελικός
Το σκηνικό στο στάδιο «Χαλίσκο» της Γκουαδαλαχάρα στις 17 Ιουνίου του 1970 με τη Βραζιλία να αντιμετωπίζει την Ουρουγουάη στον ημιτελικό για πρώτη φορά μετά τον (ουσιαστικά) τελικό του 1950 όπου οι Βραζιλιάνοι είχαν γνωρίσει την πιο οδυνηρή ήττα τους σε έναν αγώνα που τους αρκούσε και η ισοπαλία για να πάρουν το τρόπαιο.
Τα «φαντάσματα» ξύπνησαν προς στιγμήν με τον Λουίς Κουμπίγια να δίνει το προβάδισμα στην Ουρουγουάη, αλλά η κλάση εκείνης της Βραζιλίας ήταν τεράστια και απάντησε με τρία γκολ από τους Κλοντοάλντο (45’), Ζαϊρζίνιο (76’) και Ριβελίνο (89’).
Η πρόκριση έχει σφραγιστεί και τότε έρχεται η ευκαιρία του αιώνα.
Ο Τοστάο βγάζει μια μπαλιά όνειρο στον Πελέ που ξεχύνεται προς την αντίπαλη περιοχή έχοντας απέναντί του ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου εκείνη την εποχή, τον περίφημο Λαντισλάο Μαζούρκιεβιτς ο οποίος κάνει έξοδο.
Ο Πελέ αφήνει τη μπάλα να περάσει από δεξιά και αυτός προσπερνάει από αριστερά τον εμβρόντητο τερματοφύλακα της Ουρουγουάης. Σπάει το κορμί του, προλαβαίνει τη μπάλα πλασάρει και αυτή σαδιστικά γλύφει το δεξί δοκάρι και περνάει άουτ.
Είναι η φάση ποίημα που μένει στην ιστορία ως η κορυφαία όλων των εποχών (σε έμπνευση) που δεν έγινε γκολ και τη μνημονεύουν εδώ και χρόνια τόσοι πολλοί άνθρωποι περισσότερο και από εκατοντάδες γκολ.
Ναι εκείνη την εποχή (χωρίς διαδίκτυο, χωρίς υπολογιστές, χωρίς μεγάλες παραστάσεις) ο μέγιστος Πελέ είχε «γεννήσει» στο μυαλό του ένα ποδοσφαιρικό πίνακα ζωγραφικής ανάλογο της Τζοκόντα. Ένα απαράμιλλο έργο τέχνης που θα ήταν περιζήτητο ως το πιο πολύτιμο σε οποιοδήποτε μουσείου του ποδοσφαίρου.
Αυτός ήταν ο ένας και μοναδικός Πελέ, που μπορεί να έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια, αλλά είχε ήδη γίνει αθάνατος στις μνήμες εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων και χάρις στα στιγμιότυπα που υπάρχουν άφθονα τέτοια αριστουργήματα μπορείς να τα βλέπεις ξανά και ξανά.
Η ντρίμπλα της αγελάδας
Στη Βραζιλία, αυτή την προσποίηση την ονομάζουν «drible da vaca» που σημαίνει «η ντρίμπλα της αγελάδας». Ο θρύλος λέει ότι ανακαλύφθηκε πριν εκατοντάδες χρόνια στον Αμαζόνιο, όταν οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν να αποφύγουν τα ζώα που εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και διέκοπταν το παιχνίδι !
Νωρίτερα στον ημιτελικό ο Ουρουγουανός (με πολωνικές ρίζες) τερματοφύλακας κάνει ένα βολέ και η μπάλα δεν παίρνει ύψος, ο Πελέ την περιμένει και απαντά με άμεσο σούτ το οποίο εξουδετερώνει την τελευταία στιγμή ο Μαζούρκιεβιτς που δεν περίμενε τέτοια αντίδραση.
Άλλωστε στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο άλλη μια φάση του Πελέ έμεινε στην ιστορία και ας μην κατέληξε γκολ. Η τρομερή σκαστή κεφαλιά στον αγώνα του ομίλου με την Αγγλία και την «απόκρουση του αιώνα» του Γκόρντον Μπάνκς τον οποίο ο Πελέ έσπευσε άμεσα να συγχαρεί δείχνοντας και το τρομερό ήθος του που συνδυαζόταν με το απαράμιλλο ταλέντο του.
Δύο φάσεις ενός μεγάλου παίκτη που δεν κατέληξαν γκολ απέναντι σε τεράστιους τερματοφύλακες και όμως μνημονεύονται από τους φίλους του ποδοσφαίρου περισσότερο από πολλά γκολ.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Φιντάν – Θερμή χειραψία και χαμόγελα με Τζουλάνι
- Ρόμα – Πάρμα 5-0: Έκανε πάρτι ο Ντιμπάλα
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπόρνμουθ
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του