Sex trafficking, μισογυνισμός, σεξισμός και καταγγελίες για βιασμό. Αυτά είναι τα στοιχεία που απαρτίζουν την εικόνα του Άντριου Τέιτ, του influencer που συνελήφθη στο Βουκουρέστι.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των παρουσιάζουν σαν τον influencer που βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών, αλλά γιατί έγινε ο Τέιτ γνωστός εξαρχής;

Ο πρώην kickboxer και διαγωνιζόμενος του Big Brother από το Λούτον της Αγγλίας έχει περάσει από την αφάνεια στην παγκόσμια φήμη του Διαδικτύου μέσα σε μήνες.

Πώς έγινε αυτό; Δυστυχώς από τις απόψεις του. Ο Τέιτ πιστεύει ότι οι γυναίκες ανήκουν στο σπίτι, δεν μπορούν να οδηγήσουν και είναι ιδιοκτησία ενός άνδρα.

Οι ακραίες απόψεις

Πιστεύει επίσης ότι τα θύματα βιασμού πρέπει να «φέρουν την ευθύνη» για τις επιθέσεις τους και βγαίνει ραντεβού με γυναίκες ηλικίας 18-19 ετών, επειδή μπορεί να «αφήσει το στίγμα του» πάνω τους, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Σε άλλα βίντεο ποζάρει με γρήγορα αυτοκίνητα, όπλα και απεικονίζεται ως playboy που καπνίζει πούρα – μιλάει για τη βία κατά των γυναικών και τις εμποδίζει να βγαίνουν έξω.

«Βγάζεις έξω τη ματσέτα, τη βαράς στο πρόσωπο και την πιάνεις από το λαιμό. Σκάσε σκύλα», λέει σε ένα βίντεο, υπογραμμίζοντας πώς θα επιτεθεί σε μια γυναίκα αν τον κατηγορούσε για απιστία.

Σε ένα άλλο, περιγράφει ότι πέταξε τα πράγματα μιας γυναίκας από το παράθυρο. Σε ένα τρίτο, αποκαλεί μια πρώην κοπέλα που τον κατηγόρησε ότι τη χτύπησε – έναν ισχυρισμό που αρνείται – «ηλίθια π…α».

Οι απόψεις του έχουν περιγραφεί ως ακραία μισογυνίστικες από φιλανθρωπικές οργανώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ικανές να ριζοσπαστικοποιήσουν τους άνδρες και τα αγόρια να διαπράξουν κακό.

Ο Τέιτ δεν είναι μια περιθωριακή προσωπικότητα που κρύβεται σε μια σκοτεινή γωνιά του dark web. Αντίθετα, είναι μια από τις πιο διάσημες φιγούρες στο TikTok , όπου τα βίντεο του έχουν προβληθεί 11,6 δισεκατομμύρια φορές.

Δικαιολογώντας τη βία

Το 2016, η καριέρα του στο κοινό φαινόταν να έχει τελειώσει όταν μόλις είχε ξεκινήσει, όταν μετά το καστ στο Big Brother τον έδιωξαν από το σπίτι λόγω ενός βίντεο που έδειχνε να χτυπά μια γυναίκα με ζώνη.

Ένα δεύτερο βίντεο εμφανίστηκε λίγο αργότερα, στο οποίο φαίνεται να λέει σε μια γυναίκα να μετρήσει τους μώλωπες που προφανώς της προκάλεσε. Τόσο η Τέιτ όσο και οι γυναίκες αρνήθηκαν ότι συνέβη οποιαδήποτε κακοποίηση και είπαν ότι τα κλιπ έδειχναν συναινετικό σεξ.

 

Αναρτήσεις που περιείχαν ομοφοβικές και φυλετικές προσβολές βρέθηκαν στη σελίδα του στο Twitter. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2017, επικρίθηκε από φιλανθρωπικά ιδρύματα ψυχικής υγείας επειδή είπε ότι η κατάθλιψη «δεν είναι πραγματική». Τον επόμενο μήνα αναφέρθηκε στο #MeToo, λέγοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να «φέρουν κάποια ευθύνη» για τον βιασμό – μια άποψη που έκτοτε έχει επαναλάβει και η οποία, μεταξύ άλλων περιστατικών, οδήγησε στον αποκλεισμό του από το Twitter.

Αυτό δυστυχώς είχε σαν αποτέλεσμα η φήμη του να εκτοξευτεί. Εμφανίστηκε στο InfoWars, το podcast του συνωμοσιολόγο Alex Jones, φωτογραφήθηκε με τον ακροδεξιό YouTuber Πολ Τζόζεφ Γουάτσον και συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στον Πύργο Τραμπ, δημοσιεύοντας στη συνέχεια στο Facebook: «Η οικογένεια της Tate υποστηρίζει ΠΛΗΡΩΣ τον Τραμπ. MAGA!».

Πολύ πριν την άνοδό του στη φήμη του TikTok, οι απόψεις του Tate για τις γυναίκες ήταν επίσης ξεκάθαρες. Στο Facebook το 2018, θρήνησε για την «παρακμή του δυτικού πολιτισμού» αφού είδε μια αφίσα στο αεροδρόμιο του Χίθροου που «ενθάρρυνε τα κορίτσια να πάνε διακοπές αντί να είναι στοργικές μητέρες και πιστές σύζυγοι».