Κοροναϊός: Ανησυχία για νέα επιθετικά στελέχη από το σαρωτικό κύμα στην Κίνα
Κάθε νέο κρούσμα δίνει ευκαιρία για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, προειδοποιούν ειδικοί.
Με τις ανεξάρτητες εκτιμήσεις για το πανδημικό κύμα στην Κίνα να ανεβάζουν τον απολογισμό στα 1,8 εκατομμύρια κρούσματα και τους 11.000 θανάτους την ημέρα, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε επιφυλακή για την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στις χώρες μέλη να ξεκινήσουν γενετικές εξετάσεις στα λύματα βασικών αεροδρομίων, ενώ στις ΗΠΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο ελέγχων απευθείας στα λύματα των αεροπλάνων που φτάνουν από την Κίνα.
Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ, η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου ζητά «υψηλή επαγρύπνηση» ενόψει της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών της Κίνας στις 8 Ιανουαρίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα είναι ανεπαρκή.
Κάθε νέα λοίμωξη, οπουδήποτε στον πλανήτη, δίνει ευκαιρία για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, λόγω τυχαίων λαθών στη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων του κοροναϊού. Οι μεταλλάξεις που τυχαίνει να διευκολύνουν τη μετάδοσή του ευνοούνται από τη φυσική επιλογή και εξαπλώνονται.
Το γεγονός ότι ο ιός κυκλοφορεί ουσιαστικά ελεύθερος στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αυξάνει έτσι τον κίνδυνο ανάδυσης νέων παραλλαγών.
Δραματικές εκτιμήσεις
Η βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity εκτίμησε την Παρασκευή ότι η επιδημία κοροναϊού στην Κίνα προκαλεί γύρω στα 1,8 εκατομμύρια κρούσματα και 11.000 θανάτους την ημέρα, νούμερο σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την εκτίμηση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τηνAirfinity, την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Κίνα είναι πιθανό να έφτασε τα 100.000, ανεβάζοντας το σύνολο από την αρχή της πανδημίας στα 18,6 εκατομμύρια.
Η εκτίμηση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα βάσει των στοιχείων που ανέφεραν οι κινεζικές επαρχίες πριν αλλάξει η μεθοδολογία αναφοράς.
Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις την ημέρα.
Οι δε θάνατοι προβλέπεται να κορυφωθούν λίγο αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου, οπότε οι νεκροί θα φτάνουν τους 25.000 την ημέρα.
Μέχρι τον Απρίλιο, οι θάνατοι μπορεί να φτάνουν συνολικά τα 1,7 εκατομμύρια, λέει η Airfinity,
«Άνευ νοήματος» οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται σε θέση να ανιχνεύσει έγκαιρα τυχόν νέα στελέχη ώστε να αντιδράσει ανάλογα, επισημαίνει στην επιστολή της η Στέλλα Κυριακίδου.
Ωστόσο το μέτρο της εξέτασης των ταξιδιωτών που φτάνουν από Κίνα, το οποίο εφαρμόζει ήδη η Ιταλία, φαίνεται πως δεν θα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητο.
Τα τεστ στους επιβάτες, ανέφερε το ECDC την Πέμπτη, δεν θα είχαν νόημα δεδομένου ότι τα στελέχη του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα υπάρχουν ήδη και στην Ευρώπη.
Υπό αμφισβήτηση τα δεδομένα της Κίνας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ανεξάρτητοι ειδικοί αμφισβητούν την αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων που αναφέρει η Κίνα, σύμφωνα με τα οποία μόνο 5.246 άτομα πέθαναν από την αρχή της πανδημίας το 2020 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου φέτος.
Η Κίνα έχει σταματήσει να καταμετρά τα ασυμπτωματικά κρούσματα και έχει θέσει εκτός λειτουργίας το δίκτυο σταθμών εξέτασης PCR, καθώς οι αρχές εστιάζονται στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων αντί στην πρόληψη.
Οι περισσότεροι αδυνατούν να πιστέψουν ότι από τις 7 Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν υπάρξει μόνο δέκα θάνατοι όπως αναφέρει το Πεκίνο.
Τα κρούσματα στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο, η κατάσταση όμως βγήκε εκτός ελέγχου αυτόν τον μήνα μετά την άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid», εναντίον της οποίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις.
Η Κίνα καταμετρά πλέον μόνο τους θανάτους θετικών ασθενών που πέθαναν από αναπνευστική ανεπάρκεια, και όχι τους θανάτους από άλλα αίτια στη διάρκεια της λοίμωξης.
Την Πέμπτη, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας Γου Τσουνιού δήλωσε ότι το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επανεξετάζει τον τρόπο αναφοράς των θανάτων.
Το κέντρο σχεδιάζει να μετρά τη λεγόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα, τη διαφορά ανάμεσα στους θανάτους του τρέχοντος κύματος και στον αριθμό των θανάτων που θα αναμένονταν αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.
Η προσέγγιση αυτή πιστεύεται ότι δίνει πιο ρεαλιστική εικόνα για τη θνησιμότητα.
- Η Γουλβς ανακοίνωσε την πρόσληψη του Βίτορ Περέιρα (pic)
- Συρία: Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δαμασκό υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών
- Flat Earther έπρεπε να φτάσει μέχρι την Ανταρκτική… για να πειστεί ότι η Γη είναι σφαιρική
- Live από το inSports και το Megaplay: Ο Ολυμπιακός για την ανατροπή κόντρα στην Πετς
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη