Ο χάρτης των αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων [πίνακας]
Τι δείχνει η έκθεση της εταιρείας Knight Frank η οποία ειδικεύεται στην αγορά ακινήτων.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Αύξηση κατά 8% κατέγραψαν κατά μέσο όρο το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση οι τιμές των ακινήτων σε 56 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Καθοριστικός παράγοντας παραμένει ο πληθωρισμός που ανεβάζει τις τιμές, αλλά ως αντίρροπη δύναμη λειτουργεί πλέον η αύξηση των επιτοκίων που έχει μειώσει τη ζήτηση και κάνει πιο δύσκολη την αποπληρωμή χρεών. Αυτό προκύπτει από έκθεση της εταιρείας Knight Frank η οποία ειδικεύεται στην αγορά ακινήτων.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της λίστας των 56 χωρών και εδαφών που ανήκουν διοικητικά σε αυτές, με αυξήσεις της τάξης του 9,5%.
Η έκθεση της Knight Frank δείχνει ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις χώρες της έκθεσης καταγράφεται στην Τουρκία με σχεδόν 190%, λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού. Ακολουθούν η Εσθονία (27,3%), η Ουγγαρία (23,7%), η Τσεχία (22,6%) και η Ισλανδία (22,6%) που κλείνουν την πρώτη πεντάδα.
«Η επιβράδυνση (της οικονομίας και της αγοράς) χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί από ό,τι είχαμε φανταστεί. Σαράντα οκτώ από τις 56 χώρες και εδάφη που παρακολουθούνται από τον δείκτη εξακολουθούν να καταγράφουν αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση. Η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αλλά η μεγάλη αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στον αχαλίνωτο πληθωρισμό», αναφέρεται στην έκθεση.
Οπως σημειώνεται επίσης στην έκθεση, οι αγορές ακινήτων της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ισχυρές αποδόσεις με τις Εσθονία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ισλανδία, Σλοβακία, Σκόπια και Λετονία να καταγράφουν ετήσια αύξηση τιμών άνω του 16%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Νότιος Κορέα με -7,5%. Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ (-7,1%), το Περού (-4,7%), η μητροπολιτική Κίνα (-2,2%) και η Νέα Ζηλανδία (-2%).
Επίσης η Knight Frank επισημαίνει ότι οι αγορές όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων καταγράφουν και τη μεγαλύτερη υποχώρηση στις τιμές. Ο Καναδάς πέρασε από τη 10η στην 34η θέση στην κατάταξη και η Αυστραλία από 28η βρέθηκε στη 47η θέση τους τελευταίους τρεις μήνες. Η ετήσια αύξηση των τιμών κατά 11% στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φαίνεται σημαντική, αλλά έχει υποχωρήσει από το υψηλό του 21% τον Μάρτιο του 2022.
Η άνοδος του επιτοκίου του σταθερού στεγαστικού 30 ετών ξεπέρασε το 7% τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από το 2002, σύμφωνα με τον οργανισμό χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων Freddie Mac που επικαλείται η εταιρεία.
Επίσης τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί οι τιμές των κατοικιών στις 56 χώρες και τα συνδεόμενα με αυτές εδάφη να εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό 8% ετησίως, αλλά η αύξηση έχει υποχωρήσει από 10,9% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται ότι θα είναι καθοριστικοί για τις εξελίξεις, καθώς θα φανεί το πώς θα συνεχίσει να επηρεάζει τις τιμές ο πληθωρισμός αλλά και τι στάση θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις