ΕΟΔΥ για Κίνα: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί νέα παραλλαγή»
Ανακοίνωση για τη νέα έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει εκ νέου η Κίνα αναφορικά με τον κοροναϊό.
Υπενθυμίζεται πως ύστερα από 3 χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων ενάντια στην επιδημία, η Κίνα προχώρησε στην άρση τους με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της χώρας να γεμίσουν ξανά με ασθενείς covid.
O ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στην ΕΕ λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τονίζει πως η «κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση» και ο οργανισμός μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν τι συστάσεις των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ, με «δεδομένο πως δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση».
Κατόπιν, επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς δεν διαφαίνεται η ανάδειξη μίας νέας παραλλαγής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Το πρόσφατο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Κίνας που έχει προκαλέσει εγρήγορση στους οργανισμούς δημόσιας υγείας για τις πιθανές εξελίξεις στην πανδημία παγκοσμίως. Η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης (zero-covid) στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου.
Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά.
Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Συνάντηση ΠΟΥ – Κίνας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε χθες Παρασκευή συνομιλίες με κινέζους αξιωματούχους για την έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στη χώρα τους και τους κάλεσε να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν ν’ αντιδράσουν αποτελεσματικά.
«Περαιτέρω πληροφορίες»
«Συνάντηση υψηλού επίπεδου έλαβε χώρα την 30ή Δεκεμβρίου ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Κίνα με θέμα την τρέχουσα έξαρση» της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστούν «περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση και να προσφερθεί η ειδημοσύνη και η υποστήριξή του», εξηγεί ανακοίνωση Τύπου του υγειονομικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
«Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.
Ακόμη, «ο ΠΟΥ επαναβεβαίωσε τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τις βαριές μορφές της ασθένειας (COVID-19) και τον θάνατο», αναφέρει το δελτίο Τύπου του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις