Φόβοι για έξαρση ιώσεων – Ρεβεγιόν χωρίς φιλιά και αγκαλιές
Kορονοϊός, γρίπη και ιός RSV ευθύνονται για το 50% των μολύνσεων. Συνίσταται προσοχή σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ανησυχία προκαλεί ο σημαντικά αυξημένος αριθμός των περιστατικών ιογενών λοιμώξεων στη χώρα, με τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον ιό RSV να ευθύνονται για το 50% των μολύνσεων.
Στο ένα τέταρτο των ιογενών λοιμώξεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουμε τον κορονοϊό και στο άλλο 25% τη γρίπη και τον συγκυτιακό ιό RSV, ο οποίος πλήττει μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένους.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, νοσηλεύονται χίλιοι πεντακόσιοι στα νοσοκομεία της χώρας με κορονοϊό. Οι νοσηλείες στις απλές κλίνες είναι σταθερές, ενώ έχει ανέβει ο αριθμός στις κλίνες εντατικής θεραπείας φτάνοντας τους 133.
Εκείνοι οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι άνω των 80 ετών και έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια στην παρούσα φάση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, κυρίως των παιδιατρικών νοσοκομείων, να εξυπηρετούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται οι μικροί ασθενείς, ενώ οι νοσηλείες είναι σταθερές και σε αυτά.
Η πίεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι έντονη στις εφημερίες και όχι μέσα στις κλινικές. Χιλιάδες είναι τα κρούσματα ιογενών λοιμώξεων της εποχής, με τη γρίπη να ανεβαίνει σιγά σιγά και να αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους. Τους καλούν να φορούν τη μάσκα τους όταν βρίσκονται σε χώρο όπου υπάρχει συγχρωτισμός και να αποφεύγουν ασθενείς που έχουν έστω και απλό συνάχι.
Έρχεται έξαρση ιώσεων – Φιλιά στον… αέρα στα ρεβεγιόν
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των ιώσεων όσο και στην έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κίνα.
«Αυτό που πρέπει όμως να προσέξουμε εμείς είναι ότι από αρχές Νοεμβρίου που δεν περιμέναμε έχουν ξεκινήσει πάρα πολλές ιώσεις. Είναι ιώσεις που περίπου τις περιμέναμε μετά τις 20 Νοεμβρίου. Είναι η γρίπη, είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, κυρίως για τα μικρά παιδιά. Είδατε όλοι τι έγινε στα Παίδων σε όλη την Ελλάδα. Τις μέρες των Χριστουγέννων τα παιδάκια ήταν στα νοσοκομεία, πανικόβλητοι γονείς. Ήταν και ο στρεπτόκοκκος που τους είχε ενισχύσει όλη την ιστορία και γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται προσοχή» ανέφερε η κ. Παγώνη. Υπογράμμισε πως οι επόμενοι δύο μήνες είναι που θα έχουμε έξαρση γρίπης και ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη Η1Ν1 θα πρέπει να το κάνουν.
«Για να μην ταλαιπωρηθούμε λοιπόν αυτές τις μέρες θα προσέξουμε, θα διασκεδάσουμε, θα βγούμε, αλλά όπου χρειαστεί θα φορέσουμε τη μάσκα, δεν την ξεχνάμε γιατί εδώ είναι η νόσος Covid εδώ οι υποπαραλλαγές, εδώ οι γρίπες, εδώ οι ιώσεις και επιπλέον τα αντισηπτικά που τα ξεχάσαμε και αυτά, πρέπει να τα έχουμε μαζί μας και στα ρεβεγιόν δεν χρειάζεται να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε[…] στον αέρα τα φιλιά» σημείωσε μεταξύ άλλων και επισήμανε ότι πριν την παρουσία σε κάποιο ρεβεγιόν να γίνεται τεστ.
«Αυτές τις μέρες κάποιος έχει λίγο συνάχι, δεν χρειάζεται να πάει ούτε στα σπίτια, ούτε να βγαίνει έξω και να δει. Ας καθίσει στο σπίτι του να περάσει αυτό το τετραήμερο- πενθήμερο και μετά να βγει» είπε ακόμα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Σχετικά με το θέμα του κορονοϊού στην Κίνα, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι δεν χρειάζεται πανικός. Πρόσθεσε ότι περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιστημονική ευρωπαϊκή κοινότητα για να πάρουμε τις πρώτες οδηγίες και από εκεί και πέρα ό,τι αποφασιστεί θα το εφαρμόσουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις