Βασιλόπιτα: Μια εύκολη πεντανόστιμη συνταγή
Παραμονή Πρωτοχρονιάς και η βασιλόπιτα σας πρέπει να ξεχωρίσει στο εορταστικό τραπέζι.
Λίγο πριν την εκπνοή του έτους και όσοι δεν έχετε προλάβει να φτιάξετε την καθιερωμένη και παραδοσιακή βασιλόπιτα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει να σας προτείνει μια εύκολη συνταγή, που μπορεί να την καταφέρουν ακόμη και οι αρχάριοι της ζαχαροπλαστικής.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. βούτυρο Lurpak
- 400 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 5 αυγά χωρισμένα
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 120 γρ. γάλα
- 80 γρ. κονιάκ
- 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- άχνη ζάχαρη για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.
- Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
- Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη και μετά το ψήσιμο η πίτα μας.
- Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο διότι η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός τότε ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50 λεπτά.
- Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή την λάμα από ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνή τότε η πίτα μας είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.
- Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει σωστά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις