Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο
Η κάθε χώρα έχει τα δικά της γούρια κι έθιμα για να καλωσορίσει και να εξευμενίσει τον νέο χρόνο που έρχεται.
Μια ανάσα απέχουμε από το 2023 και ανυπομονούμε να υποδεχτούμε το νέο έτος με την πιο αισιόδοξη διάθεση. Τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο είναι πολλά και διαφορετικά.
Μερικά από αυτά εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία τους. Κάθε χώρα υποδέχεται με τον δικό της μοναδικό τρόπο τη νέα χρονιά, ακολουθώντας μοναδικά πρωτοχρονιάτικα έθιμα.
Στην εκπνοή του 2022 τι πιο ωραίο από ένα ταξίδι – έστω και νοητό – σε ολόκληρη την υφήλιο.
Τα έθιμα που θα φέρουν τύχη
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα και με την έλευση του νέου χρόνου, τρώνε 12 ρώγες σταφύλι, μία σε κάθε χτύπο του ρολογιού και για κάθε μήνα του χρόνου, προκειμένου να έχουν καλοτυχία κι ευημερία σε όλη τη διάρκειά του.
Στη Ρουμανία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ανύπαντρες κοπέλες κρατούν στο χέρι τους ένα αναμμένο κερί και σκύβουν πάνω από το χείλος ενός πηγαδιού. Η φλόγα του κεριού θα κάνει το πρόσωπο του μελλοντικού συζύγου τους να αντικατοπτριστεί στα σκοτεινά νερά. Επίσης, βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους ένα κλωνάρι βασιλικό, για να ονειρευτούν αυτόν που θα παντρευτούν.
Στην Ιρλανδία, οι ανύπαντρες γυναίκες τοποθετούν μερικά φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους, ελπίζοντας να ονειρευτούν αυτόν που θα γίνει ο έρωτας της ζωής τους.
Στις Φιλιππίνες, η πρώτη μέρα του χρόνου θεωρείται επισήμως η «μέρα των πουά». Από τα ρούχα των ανθρώπων έως τη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού, παντού βλέπει κανείς πουά υφάσματα. Αυτό γίνεται γιατί οι Φιλιππινέζοι πιστεύουν πως το πουά φέρνει πλούτο κι ευημερία.
Τα μεσάνυχτα, οι βουδιστικοί ναοί σε όλη την Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές. Με αυτόν τον τρόπο ξορκίζουν τα 108 κακά πάθη που έχουν όλοι οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Βουδισμό.
Tα πιο περίεργα έθιμα
Στον Ισημερινό καίνε σκιάχτρα τα μεσάνυχτα γιορτάζοντας την έλευση του νέου χρόνου. Καθώς πλησιάζουν τα μεσάνυχτα κάθε οικογένεια στήνει το σκιάχτρο της, που το έχει φτιάξει από εφημερίδες και ξύλο, και του βάζει φωτιά.
Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως καταστρέφουν όλα τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν τους δώδεκα περασμένους μήνες.
Έτσι γεμίζουν τη νέα χρονιά με τύχη κι ευτυχία. Επίσης, συνηθίζουν να παίρνουν φωτογραφίες που τους θυμίζουν κάτι άσχημο και να τις καίνε ώστε να ξορκίσουν τις περυσινές κακές στιγμές.
Στην Σκωτία ένα επικίνδυνο φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο την Παραμονή στη χώρα, καθώς κυρίαρχο στοιχείο είναι… η φλόγα.
Το φεστιβάλ ονομάζεται Hogmanay και διοργανώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Άνδρες παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας φλογισμένες μπάλες, τις οποίες στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι μπάλες φωτιάς φέρνουν εξαγνισμό και φως και θεωρείται έθιμο από τους Βίκινγκς.
Περίεργο είναι το έθιμο που τηρούν στη χώρα της Δανίας, σπάζοντας δώρα στην πόρτα του γείτονα. Αντί να… ταλαιπωρούν τον… διπλανό τους αντιθέτως αντλούν μεγάλη χαρά. Η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη καθώς έχει τους πιο πιστούς φίλους.
Στο Μεξικό το να μιλάνε σε πνεύματα είναι μέρος της μεξικανικής παράδοσης και των δοξασιών. Οι Μεξικανοί θεωρούν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές με των νεκρών αγαπημένων τους.
Πιστεύουν πως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνουν αυτό και να ζητήσουν συμβουλή από τα πνεύματα. Κι αυτό βέβαια δεν γίνεται ερασιτεχνικά στο σπίτι του καθενός, αλλά εξασκείται επαγγελματικά.
Στο Τάος Ιν, στο Νέο Μεξικό, ένα δεκαπεντάλεπτο διαλογισμού κι επικοινωνίας κοστίζει δεκαπέντε δολάρια. Επίσης, στη χώρα γιορτάζουν την ημέρα των νεκρών κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου.
Στην Ιταλία ξεσκαρτάρουν ό,τι δεν χρειάζονται. Aν και κάπως επικίνδυνο, το συγκεκριμένο πρωτοχρονιάτικο έθιμο κρύβει ένα πολύ ωραίο νόημα. Για να υποδεχθούν το νέο έτος στην Ιταλία, οι κάτοικοι πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα που δεν τους φέρνουν πλέον χαρά. Το έθιμο αυτό συμβολίζει πως οτιδήποτε είναι στενάχωρο, βγαίνει εκτός από τον νέο χρόνο.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου