Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιογράφοι: Σχεδόν 1.700 έχουν σκοτωθεί τα προηγούμενα 20 χρόνια

Δημοσιογράφοι: Σχεδόν 1.700 έχουν σκοτωθεί τα προηγούμενα 20 χρόνια

Εκατοντάδες είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα που επιχειρούσαν να κάνουν τη δουλειά τους ή λόγω των ρεπορτάζ τους.

Σχεδόν 1.700 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια, δηλαδή κατά μέσο όρο περισσότεροι από 80 τον χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και φιλοξενεί το Voice of America.

Οι δύο δεκαετίες μεταξύ του 2003 και του 2022 ήταν «ιδιαίτερα θανατηφόρες δεκαετίες για όσους υπηρετούν το δικαίωμα στην ενημέρωση», δήλωσαν οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που εδρεύουν στο Παρίσι.

«Πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν τα πρόσωπα, οι προσωπικότητες, το ταλέντο και η δέσμευση εκείνων που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη συλλογή πληροφοριών, την αναζήτηση της αλήθειας και το πάθος τους για τη δημοσιογραφία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της RSF, Κριστόφ Ντελουάρ.

Ποιες ήταν οι πιο επικίνδυνες χώρες

Το Ιράκ και η Συρία ήταν οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, καθώς «συνολικά 578 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου», σημειώνει η RSF.

Ακολουθούν το Μεξικό (125 νεκροί), οι Φιλιππίνες (107), το Πακιστάν (93), το Αφγανιστάν (81) και η Σομαλία (78).

Τα πιο «σκοτεινά» χρόνια

Τα πιο «σκοτεινά» χρόνια ήταν το 2012 και το 2013, «σε μεγάλο βαθμό λόγω του πολέμου στη Συρία». Υπήρξαν 144 δολοφονίες το 2012 και 142 το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτή η κορύφωση «ακολουθήθηκε από σταδιακή πτώση και στη συνέχεια ιστορικά χαμηλά ποσοστά από το 2019 και μετά».

Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν και πάλι το 2022, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής φέτος, 58 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί κάνοντας τη δουλειά τους, έναντι 51 το 2021.

Οκτώ δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Αυτό συγκρίνεται με 12 θανάτους δημοσιογράφων εκεί τα προηγούμενα 19 χρόνια.

Η Ολεξάντρα Κουβσίνοβα και ο Πιέρ Ζακρέβσκι έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία φέτος

Η Ουκρανία είναι σήμερα η πιο επικίνδυνη χώρα στην Ευρώπη για τα Μέσα Ενημέρωσης, μετά την ίδια τη Ρωσία, όπου 25 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

«Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Ρωσία έχουν σημειωθεί συστηματικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου – συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων – όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει η RSF.

«Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η πολύκροτη δολοφονία της Άννας Πολιτκόφσκαγια στις 7 Οκτωβρίου 2006», θυμίζει η RSF.

Αλλού στην Ευρώπη, η Τουρκία κατατάσσεται ως η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία «ως αποτέλεσμα της σφαγής στο σατιρικό εβδομαδιαίο περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι το 2015».

Περισσότεροι νεκροί σε «ζώνες ειρήνης»

Οι δημοσιογράφοι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους παγκοσμίως σε περιοχές όπου σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις.

Όμως, τονίζει η RSF, «οι χώρες στις οποίες δεν διεξάγεται επίσημα πόλεμος δεν είναι απαραίτητα ασφαλείς για τους δημοσιογράφους και ορισμένες από αυτές βρίσκονται κοντά στην κορυφή του καταλόγου εκείνων στις οποίες έχουν σημειωθεί δολοφονίες.

Στην πραγματικότητα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι δημοσιογράφοι σε «ζώνες ειρήνης» παρά σε «ζώνες πολέμου», στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή ερευνούσαν το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά».

Σχεδόν οι μισές δολοφονίες δημοσιογράφων έγιναν στην Αμερική, πολλές από αυτές στο Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κολομβία και την Ονδούρα.

«Η Αμερική είναι σήμερα ξεκάθαρα η πιο επικίνδυνη ήπειρος του κόσμου για τα μέσα ενημέρωσης», τονίζει η RSF.

Must in

Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί

Η κόρη του Μίκαελ Σουμάχερ, Τζίνα, ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα με ανάρτηση στο instagram

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο