Τα πέντε πρόσωπα που σημάδεψαν το 2022 την οικονομία
Τι κοινό έχουν ο Έλον Μασκ, ο Τζερόμ Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ με τους Σι Τζινπίνγκ και Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Ο Έλον Μασκ εξακολούθησε να βρίσκεται και φέτος για τα καλά στο προσκήνιο ειδικά μετά την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ξεκίνησε αυξήσεις επιτοκίων χωρίς αύριο σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ράλι του πληθωρισμού. Μαζί με την ομόλογό του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, αποτελούν την κινητήρια δύναμη χάραξης νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζοντας καίρια τα δεδομένα σε κόστος δανεισμού και τιμές.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ όχι μόνο ανανέωσε τη θητεία του στην εξουσία αλλά εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της παγκόσμιας οικονομίας με τις επιλογές του. Και ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής του FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, έδειξε τους κινδύνους από τις επενδύσεις στα κρύπτο καθώς η χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων οδήγησε σε απώλειες αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον ίδιο στα χέρια της δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Ο Έλον Μασκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, για τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2022 τουλάχιστον πριν να ξεπεραστεί πριν λίγες ημέρες από τον Μπερνάρ Αρνό, το αφεντικό της LVMH, έμεινε για μια ακόμη χρονιά στα φώτα της επικαιρότητας με τις επιχειρηματικές επιλογές του.
Μετά το ράλι των τιμών της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla στις αρχές του χρόνου και την έντονη δραστηριοποίησή του στην διαστημική εταιρεία SpaceX αλλά και την εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink, ο Μασκ έκανε την έκπληξη το 2022 αποκτώντας το Twitter.
Η πολύ επιθετική πολιτική του με απολύσεις εργαζομένων, αλλαγών στους όρους λειτουργίας και συνδρομών και αποκλεισμού χρηστών με ταυτόχρονα επαναφορά κάποιων άλλων τον έφερε στο μάτι του κυκλώνα.
Οι διαφημιστές μείωσαν για το λόγο αυτό την παρουσία τους στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας ορισμένες προκλήσεις, αλλά επιχειρηματίας εξακολουθεί να έχει πολλούς πιστούς οπαδούς –όπως και επενδυτές, παρά την πτώση τους τελευταίους μήνες των μετοχών της Tesla.
Ο Τζερόμ Πάουελ
Όταν ο ισχυρός άνδρας της FED πήρε το όπλο του με μεγάλες απανωτές αυξήσεις επιτοκίων από τις αρχές του 2022, οι αγορές κατάλαβαν ότι η οικονομία μπαίνει πια σε νέο κύκλο.
Η ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού για την καταπολέμηση του πολύ υψηλού πληθωρισμού σύντομα βρήκε πολλούς μιμητές και οδήγησε σε νέα στροφή επενδύσεων προς το δολάριο, σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης δανείων, αλλά και σε πιέσεις σε αναδυόμενες οικονομίες των οποίων τα νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το αμερικανικό.
Τώρα ο Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο εξακολουθεί να εμπιστεύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει το δύσκολο έργο να συνεχίσει να ακολουθεί πιο περιοριστική νομισματική πολιτική χωρίς όμως να βυθίσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Το στοίχημα είναι εξίσου μεγάλο –ή ακόμη και μεγαλύτερο- και για την Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ η οποία έχει να λάβει υπόψη τις οικονομίες όλων των χωρών της ευρωζώνης. Τώρα υπόσχεται ότι η κεντρική τράπεζα «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και «θα τα καταφέρει» στην προσπάθεια αυτή.
Στο ευχετήριο μήνυμά της προς τους Ευρωπαίους που ανησυχούν για την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης η ισχυρή γυναίκα της ΕΚΤ αναφέρει ότι «αυξάνουμε τα επιτόκια και θα τα αυξήσουμε κι άλλο, με σταθερό ρυθμό, μέχρι να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει ταχεία επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».
Από τον Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει ποτέ καταγραφεί, ανεβάζοντάς τα συνολικά κατά 250 μονάδες βάσης.
Ο Σι Τζινπίνγκ
Στην Κίνα μετά από μια θυελλώδη χρονιά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ο Σι Τζινπίνγκ στρέφεται προς την οικονομική ανάπτυξη για να βοηθήσει την κυβέρνηση να περάσει το σοκ του Covid.
Τα σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης για να ανατρέψει τις συνέπειες από την προηγούμενη προσπάθεια του προέδρου της χώρας -όπως καταγράφηκε μέσα στο 2022 με μεγάλους περιορισμούς στη δραστηριότητα- τώρα αρχίζουν να διαμορφώνονται. Η κυβέρνηση διεκδικεί τη νίκη στις προσπάθειες αυτές και ελπίζει σε μια γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.
Το Πεκίνο χρησιμοποιεί πλέον τον τεράστιο κρατικό μηχανισμό μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών της για να μεταδώσει το μήνυμα ότι η απομάκρυνση από την πολιτική μηδενικού Covid ξεκίνησε από τις 7 Δεκεμβρίου.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν μεγάλες διαμαρτυρίες σε δεκάδες κινεζικές πόλεις που καταγράφηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα κατά των ελέγχων του Covid. Ήταν η εκτεταμένη αναταραχή που έχει δει η χώρα εδώ και δεκαετίες και από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Σι Τζινπίνγκ.
Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ
Ο πρώην ισχυρός άνδρας των κρύπτο αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον αναμένει τη δίκη του για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, την οποία εισαγγελέας των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «απάτη επικών διαστάσεων».
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν κατηγόρησαν τον ιδρυτή της FTX ότι έκλεψε δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών για να καλύψει τις απώλειες στο hedge fund του, την Alameda Research.
Ο Μπανκμαν-Φράιντ ίδρυσε την FTX το 2019. Η «έκρηξη» στις τιμές του bitcoin και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ώθησε το ανταλλακτήριο σε αποτίμηση περίπου 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος, κάνοντας το απόφοιτο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δισεκατομμυριούχο πολλές φορές.
Ο 30χρονος συνελήφθη πριν λίγες ημέρες στις Μπαχάμες, όπου ζούσε και όπου εδρεύει η FTX. Με συνοδεία από το FBI έφτασε στις ΗΠΑ για να δικαστεί πλέον, με την πρώτη δίκη να έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιανουαρίου 2023.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις