Φυσικό αέριο: Πτώση ρεκόρ στις τιμές, θετικό σινιάλο και για το ρεύμα
Τι σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ο ήπιος καιρός, που περιορίζει τη ζήτηση και οι άφθονες προμήθειες LNG αμβλύνουν τις ανησυχίες της αγοράς για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και ρίχνουν τις τιμές…
Έτσι, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου TTF ξεκίνησαν το νέο έτος με πτώση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς να υποχωρούν κατά περίπου 8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Φεβρουαρίου 2023 διαπραγματεύονται στα επίπεδα των 74 ευρώ/MWh τιμές που η αγορά είχε να συναντήσει από τις 21 Φεβρουαρίου του 2022.
Βουτιά ρεκόρ
Η νέα αυτή βουτιά, η οποία ακολουθεί τρεις εβδομάδες καθαρής πτώσης, φέρνει τις τιμές στα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τις 7 Δεκεμβρίου το TTF έχει βουτήξει πάνω από 50%. Πριν 3,5 εβδομάδες κινούταν στα επίπεδα των 150 ευρώ/MWh
Καλός καιρός
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που θα βοηθήσει την Ευρώπη να αποφύγει την εξάντληση των αποθεμάτων της σύντομα.
Προμήθειες LNG
Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Η Ευρώπη συνέχισε να βασίζεται στο ρωσικό αέριο ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Αποθήκες αερίου
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 83%.Τον περασμένο Μάιο η Ε.Ε. είχε θέσει ως στόχο την πλήρωση των αποθηκών κατά 80% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για να προετοιμαστεί για τον χειμώνα. Ο στόχος αυτος Πέτυχε αυτόν τον στόχο τον Αύγουστο και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είχε κορυφωθεί σε περισσότερο από 95%.
Μάλιστα σε πολλές χώρες οι αποθήκες παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό άνω του 90%, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία που αντιμετωπίζει και το πιο σημαντικό πρόβλημα.
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Πορτογαλίας όπου οι αποθήκες είναι σχέδον πλήρεις (98,25%).Φυσικό αέριο: Εντός του 2023 τα πρώτα FSRU στην Ελλάδα
Goldman Sachs
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Goldman Sachs είχε προβλέψει απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρώπη είχε ήδη κερδίσει το προβάδισμα σε ζητήματα εφοδιασμού.
«Κατά γενικό κανόνα, μια αύξηση ή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 100 ευρώ ανά MWh αλλάζει τον λογαριασμό φυσικού αερίου της οικονομίας της ευρωζώνης —στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021— κατά ποσό ίσο με σχεδόν το 3% του ΑΕΠ όταν τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές πρέπει να επωμιστουν το πλήρες κόστος της αλλαγής στις τιμές του φυσικού αερίου», εξήγησε σε σημείωμα τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.
Τιμές ρεύματος
Οι εξελίξεις αυτές, κι εφόσον το TTF διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για το ενεργειακό κόστος.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια ενέργειας της Ε.Ε. αναμένεται να κινηθούν περαιτέρω καθοδικά ανακούφιζοντας με τον τρόπο αυτό νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν επιβαρυνθεί τον περασμένο χρόνο υπέρμετρα με τις αυξήσεις.
Στην Ελλάδα, βέβαια, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος κινείται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα έναντι των άλλων χωρών της Ευρώπης. Η μέση τιμή στην «αγορά επόμενης ημέρας» διαμορφώνεται σε ένα εύρος μεταξύ των 230 με 280 ευρώ/MWh. Αποδίδεται στο γεγονός πως η ελληνική αγορά τιμολογεί το φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής με τιμές του προηγούμενου μήνα αλλά και στην άπνοια που έχει ως αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής οι φθηνές ΑΠΕ.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τριών ενεργειακών αναλυτών που δημοσίευσε σήμερα ο ΟΤ, οι τιμές του TTF αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω μετά το καλοκαίρι κατεβαίνοντας ακόμη και στα επίπεδα των 50 ευρώ/MWh.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις