Μετα-πανδημική (;) Πρωτοχρονιά
Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα ήταν μια από τις τρεις πρώτες χώρες σε θανάτους στην ΕΕ.
Αν και η χρονική περίοδος που διανύουμε έχει βαπτιστεί παγκοσμίως ως μετα-πανδημική, ο SARS-CoV-2 φαίνεται να αδιαφορεί για τις αποφάσεις μας και συνεχίζει την επέλασή του. Σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή δεδομένα των τελευταίων 28 ημερών, οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι αμείλικτοι: 3,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα στην Ιαπωνία, 1,8 εκατ. στις ΗΠΑ, 1,5 εκατ. στη Γαλλία, πάνω από 800.000 στη Γερμανία, σχεδόν μισό εκατομμύριο στην Αυστραλία. Και βεβαίως η Κίνα, η οποία την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές καταγράφει πάνω από 800.000 κρούσματα, αλλά η αύξησή τους αναμένεται ραγδαία μετά την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων (και οι ειδήμονες είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι ως προς τις παγκόσμιες επιπτώσεις αυτής της αύξησης).
Ως προς τους απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων, η Ελλάδα έρχεται δωδέκατη στην παγκόσμια κατάταξη, έχοντας καταγράψει σχεδόν 188.000 κρούσματα τις τελευταίες 28 ημέρες. Αυτό μάς φέρνει στην 4η θέση σε αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, η αναγωγή του αριθμού των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού δείχνει πόσο δυσχερής είναι η κατάσταση στη χώρα μας η οποία βρισκόταν στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου 2022, οπότε τα θλιβερά σκήπτρα πήρε η Γαλλία και από τότε είμαστε δεύτεροι.
Οσο για τους θανάτους, αυτοί φαίνεται να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας κάθε χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προπορευόμενη σε αριθμό κρουσμάτων Ιαπωνία κατέγραψε τις τελευταίες 28 ημέρες 6.147 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ με λιγότερα από τα μισά κρούσματα σε σχέση με την Ιαπωνία κατέγραψαν 10.735 θανάτους. Στο ίδιο διάστημα η χώρα μας κατέγραψε 601 θανάτους και δυστυχώς η αναγωγή θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού μάς φέρνει από τον Ιούλιο και μετά σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ (μας συναγωνίζονται στη θλιβερή πρωτιά η Εσθονία και η Κροατία).
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός ούτε σε προσωπικό ούτε σε πολιτειακό επίπεδο. Και μπορεί όλοι να νοσταλγούμε την ανέμελη Πρωτοχρονιά του 2020, τότε που κανένας δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε, όμως το να αγνοούμε σήμερα αυτά που μας δίδαξαν τα προηγούμενα τρία χρόνια ισοδυναμεί με εγκληματική αδιαφορία.
Θερμές ευχές για το 2023. Με υγεία!
Έντυπη έκδοση Το Βήμα
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ