Στέλιος Μπέλλος: Ο τραγουδιστής που διέδιδε το δημοτικό τραγούδι ανά την υφήλιο
Μέσα από την ιδιότητα τού καθηγητή και ερμηνευτή προσπάθησε να μεταδώσει στα ελληνόπουλα της διασποράς την αγάπη για την μητέρα πατρίδα και το δημοτικό τραγούδι.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο Στέλιος Μπέλλος, ο χαρισματικός καθηγητής και σπουδαίος ερμηνευτής, με τη μελωδική και εκφραστική φωνή έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα αφήνοντας πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη και καλλιτεχνικό έργο.
Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, που για 50 ολόκληρα χρόνια, με απόλυτο σεβασμό και αγάπη, διέσωσε και διέδωσε το δημοτικό τραγούδι, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, από τη Σουηδία, μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία. Για την ανεκτίμητη προσφορά του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις, επαίνους και βραβεία.
Θαυμαστές του ήταν πολιτικοί ανάμεσα τους ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιώργος Ράλλης. ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας, οι οποίοι διασκέδαζαν με τη μουσική και τα τραγούδια του.
Η αγάπη για τη δημοτική παράδοση
Ο Στυλιανός Μπέλλος, υπήρξε καθηγητής φιλόλογος, Λυκειάρχης, ερμηνευτής και μελετητής του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού με καταγωγή του από τη Σέλλιανη, Παραμυθιάς.
Παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, μελέτησε συστηματικά και την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στο λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό Τάσο Χαλκιά.
Την περίοδο 1958-1959, η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών καθώς και τον πρώτο του δίσκο την Ασημούλα. Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκτελώντας τα όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους.
Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με διακεκριμένους μουσικούς της λαϊκής ζυγιάς, βιρτουόζους του κλαρίνου όπως ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πέτρος Λούκας, ο Ναπολέων Δάμος, ο Σταύρος και ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σούκας, ο Θανάσης Χαλιγιάννης, ο Βασίλης Μπατζής, ο Φίλιππος Ρούντας, ο Ναπολέων Ζούμπας, κ.α. και τραγουδιστές όπως ο Φώτης Χαλκιάς, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Γιώργος Κούρτης, ο Χρήστος Φωτίου, ο Σάββας Σιάτρας, ο Χρήστος Πανούτσος, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Βασίλης Κολοβός, η Γιώτα Βέη, η Αιμιλία Χατζηδάκη, η Ελένη και Ειρήνη Κονιτοπούλου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, ο Χρύσανθος και ο Δημήτρης Βάγιας με τον οποίο συνεργάστηκε επί διετίας και στο μαγαζί του, το Ηπειρώτικο Σαλόνι, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης της Αθήνας.
Λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας του καθηγητή αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας βρέθηκε σε σχολεία του εξωτερικού ανάμεσα του αυτά της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Λιβύης, της Τουρκίας, του Σουδάν προσπάθησε να ματεδώσει στα ελληνόπουλα της διασποράς την αγάπη για την μητέρα πατρίδα και το δημοτικό τραγούδι.
Συναυλίες σε όλον τον κόσμο
Διοργάνωσε συναυλίες Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια), Ηνωμένες Πολιτείες (Ν. Υόρκη, Σικάγο), Καναδάς (Τορόντο), Βέλγιο (Βρυξέλλες), Γερμάνια (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Νυρεμβέργη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο), Ελβετία (Ζυρίχη, Γενεύη), Ινδία (Νέο Δελχί, Βομβάη, Καλκούτα),Αυστραλία (Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Αδελαΐδα, Καμπέρα), Ρωσία (Μόσχα), Σοβιετική Αρμενία (Ερεβοκάν), Σουηδία (Στοκχόλμη), Φινλανδία (Ελσίνκι), Αλβανία (Αργυρόκαστρο, Τίρανα) και Γεωργία και ασχολήθηκε με τη συστηματική συλλογή, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προώθησε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας.
Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά του τόπου του της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας ενώ παρουσίασε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στην τηλεόραση.
Μεταξύ των πλούσιων και ποικιλόμορφων δραστηριοτήτων του υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη 4/1/23 στη 13:00 στην Ιερά Μονή Παναγιάς Παραμυθιώτισας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις