Ολυμπιακός Πύργος του Μανχάταν: Δεκαπλασίασε την αξία του
Το 1998 ξεκίνησε πολυδάπανο πρόγραμμα ανακαίνισης των κοινοχρήστων χώρων και της εισόδου και αναβάθμισης των μηχανολογικών συστημάτων του κτηρίου
- Οι τρανσέξουαλ στο πρώτο διάταγμα που θα υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ - Από πού τους διώχνει
- «Έμαθα ελληνικά, χόρεψα παραδοσιακούς χορούς»: Ο Κόλιν Ρένφριου, η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα και η θεωρία του για την Κέρο
- Τι είναι τα lee waves που έκαναν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο
- Αυτή είναι αιτία θανάτου της Georgina Cooper, του μοντέλου των '90s που πέθανε στην Ελλάδα στα 46 της χρόνια
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης επέλεγε να επενδύει κυρίως στην παγκόσμια ναυτιλία και λιγότερο στα ακίνητα, αν και βέβαια διέθετε μεγάλο αριθμό. Ανάμεσα σε αυτά τον πρώτο λόγο έχει ο μεγαλοπρεπής Ολυμπιακός Πύργος (Olympic Tower) στο Μανχάταν, τον οποίο ο Έλληνας κροίσος έχτισε σε συνεργασία με την εταιρεία ακινήτων Άρλεν στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Βρίσκεται βρίσκεται στον αριθμό 645 της 5ης Λεωφόρου στη γωνία με την 51η οδό, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Πατρικίου και στεγάζει το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος βρίσκεται στο Λιχτενστάιν, όπως επιθυμούσε ο ιδρυτής του. Η θέα του έχει το γλυπτό Άτλαντα, στο Ροκφέλερ Πλάζα. Κληρονόμος του μεριδίου του Ωνάσση ήταν η κόρη του Χριστίνα.
Στο ίδρυμα Ωνάση ολόκληρος ο Ολυμπιακός Πύργος
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, θέλοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε επιχειρηματικούς τομείς με μικρότερο ρίσκο απ’ ό,τι στη ναυτιλία, αγόρασε το 50% του Ολυμπιακού Πύργου που ανήκε στην εταιρία Άρλεν.
Λίγο μετά το θάνατο της Χριστίνας, οι επικεφαλής του Ιδρύματος, οι οποίοι είχαν τότε το ρόλο και του διαχειριστή της περιουσίας της μικρής Αθηνάς, παρότρυναν τον πατέρα της, Τιερί Ρουσέλ, να αγοράσει το μερίδιο του Iδρύματος για την κόρη του. Εναλλακτικά, του πρόσφεραν την επιλογή να πουλήσει το μερίδιο της Αθηνάς στο Ίδρυμα. Ο Ρουσέλ επέλεξε τη δεύτερη λύση, κι έτσι το Ίδρυμα Ωνάση βρέθηκε να κατέχει ολόκληρο τον Ολυμπιακό Πύργο.
Η πλήρης ανακαίνιση
Διήρκησε 2 χρόνια και από τον Οκτώβριο του 2000 στεγάζονται τα γραφεία του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση Νέας Υόρκης όπου διαμορφώθηκαν οι αίθουσες του Ωνάσειου Πολιτισμικού Κέντρου, ο χώρος διαλέξεων και εκθέσεων με θέα στον εσωτερικό καταρράκτη, το αίθριο, το καφέ και το πωλητήριο, ενώ το ισόγειο του κτηρίου διαμορφώθηκε με ελληνικό ύφος και διακόσμηση. Γύψινα εκμαγεία τμημάτων της ζωφόρου και των αετωμάτων του Παρθενώνα, τα οποία κατασκευάστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα στη Βρετανία, και έχουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, γιατί έγιναν πριν από τις γνωστές επεμβάσεις του Βρετανικού Μουσείου στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα εκμαγεία αυτά συντηρήθηκαν με έξοδα του Ιδρύματος και τοποθετήθηκαν με δημιουργικό τρόπο στον χώρο, σε ύψος και με ρυθμό ανάλογο προς αυτόν που θα είχαν εάν είχαν μείνει στον Παρθενώνα.
O Ολυμπιακός Πύργος αποτελείται από γραφεία συνολικού εμβαδού 35.000 τ.μ., καταστήματα 4.300 τ.μ., ενώ οι υπόλοιποι όροφοι καταλαμβάνονται από 225 ιδιόκτητα διαμερίσματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις