Δύο ερμηνείες στην «είδηση» Μητσοτάκη για τους μισθούς
Κάθε κίνηση του Μαξίμου φουντώνει την εκλογική φλόγα - Ποιες συζητήσεις άνοιξε η ανακοίνωση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί τελικά τον Απρίλιο – Τι απαντά ο πρωθυπουργός για τον εκλογικό χρόνο και για τη «διπλή αποστολή» της κυβέρνησης
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διαφορετικές εισηγήσεις για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα με τον ίδιο να παραπέμπει έστω και έμμεσα σε αναμέτρηση, οπωσδήποτε, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
«Όσο το δυνατόν πιο κοντά» στο τέλος της τετραετίας, εκτιμούν άλλωστε και πρόσωπα του περιβάλλοντός του. «Το 2023 είναι εκλογική χρονιά» επιμένει να απαντά ο ίδιος γενικώς και αορίστως και, αποφεύγοντας μήνες και ημερομηνίες, ζητεί από τα στελέχη του πλήρη εγρήγορση αλλά με συνέχιση στην παραγωγή έργου.
Όλο το γαλάζιο στρατόπεδο (και όχι μόνο) αναλύει πλέον με εκλογικούς όρους κάθε κίνηση, ανακοίνωση, πρόθεση και πρωτοβουλία της κυβέρνησης, φουντώνοντας συνεχώς τη φλόγα της σεναριολογίας για τον χρόνο της κάλπης. Η φωτιά σιγοκαίει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τη σβήνει, ξορκίζοντας τον κίνδυνο να σχηματιστεί προς τους πολίτες – μέσα στον… βαρύ χειμώνα – μια εικόνα παράλυσης, πόσω μάλλον αγωνίας ενόψει εθνικών εκλογών.
Είναι χαρακτηριστικές οι συζητήσεις του παρασκηνίου, που ξεσήκωσε η «είδηση» Μητσοτάκη ότι η δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί έναν μήνα νωρίτερα από το αναμενόμενο: την 1η Απριλίου, αντί της πρωτομαγιάς.
Ερμηνείες που έφτασαν γρήγορα και στα αυτιά του Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να σπεύδει σε επιχείρηση αποσύνδεσης των εκλογών από τη συγκεκριμένη επιλογή. «Ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει τον πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο», είπε σε δημοσιογράφους, «αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο».
Αντίπαλα στρατόπεδα
Στο μεταξύ όμως έδιναν και έπαιρναν οι… ερμηνείες της «είδησης» που συμπεριλήφθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού. Εκείνοι που ζητούν εκλογές μετά το Πάσχα είδαν στην απόφαση Μητσοτάκη τη βούληση να ωριμάσουν τα πιο κομβικά κυβερνητικά μέτρα – παροχές (να αποτυπωθούν κοινώς στην καθημερινότητα) προτού στηθούν οι κάλπες.
Δεν είναι βέβαιο όμως ότι έπεισαν όλους τους θιασώτες του σεναρίου για κάλπες στις 9 Απριλίου, καθώς και εκείνοι είδαν στην πρωθυπουργική ανακοίνωση ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της θέσης τους.
Αν σε κάτι συμφωνούν τα αντίπαλα στρατόπεδα είναι ότι οι μισθοί και γενικώς τα μηνύματα προς τον κόσμο της εργασίας θα είναι ψηλά – αν όχι στην κορυφή – της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ.
Μαζί και «η αξιοπρεπής υγεία για όλους» και «η προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά», όπως προέκυψε από το τελευταίο για το 2022 μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες.
«Καθαρός διάδρομος» τριών μηνών
Το Μαξίμου φαίνεται να διεκδικεί έναν «καθαρό διάδρομο» τριών μηνών ώστε να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο (νομοθετήματα, μεταρρυθμίσεις κ.ά.), να οργανωθεί η προεκλογική καμπάνια αλλά και να αποδώσουν τα πρώτα για το 2023 μέτρα – παροχές προς ευάλωτους και μεσαία τάξη.
Στο πλαίσιο αυτό, μπαίνουν στο επίκεντρο της κυβερνητικής ρητορικής τόσο η «κοινωνική φροντίδα» όσο και οι μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου ο πρωθυπουργός θυμίζει στα στελέχη του τη «διπλή αποστολή» της κυβέρνησης, προκειμένου να δίνει έμφαση ταυτόχρονα στις αναπτυξιακές πολιτικές και στη στήριξη της κοινωνίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις