Κάτι τρέχει με τον Ναδάλ: Το… μυστικό του Φέντερερ μπορεί να «σώσει» τον Ράφα; (vids)
Η απότομη πτώση και το αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για τον Ισπανό, που δείχνει ανήμπορος να ακολουθήσει τον ρυθμό των αντιπάλων του – Ο Ρότζερ Φέντερερ και ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε ο Ελβετός να «ξεγελάσει» τον χρόνο.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
«Το τένις είναι ένα άθλημα θέσης. Πρέπει να είσαι πολύ γρήγορος και πολύ νέος κι εγώ δεν είμαι πια», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Ράφαελ Ναδάλ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την ήττα από τον Αμερικανό, Φράνσις Τιαφό, με 3-1 σετ για τον τέταρτο γύρο του US Open.
Ηταν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για τον Ισπανό τενίστα, ο οποίος από τότε πήρε την κάτω βόλτα. Ο Matador μέχρι την ήττα από τον Τιαφό είχε απολογισμό 38 νίκες και 5 ήττες, εκ των οποίων η μία άνευ αγώνα από τον Νικ Κύργιο στα ημιτελικά του Γουίμπλεντον.
Από την ήττα από τον Αμερικανό και μέχρι το τέλος της περασμένης σεζόν ο Ναδάλ έδωσε άλλα τέσσερα ματς, στα οποία είχε 3 ήττες και 1 νίκη. Εχασε στο Παρίσι από τον Τόμι Πολ και στα ATP Finals από τους Τέιλορ Φριτζ και Φέλιξ Οζέ Αλασίμ, ενώ νίκησε μόνο τον Κάσπερ Ρουντ.
«Στα περισσότερα σημεία του αγώνα ήμουν στην άμυνα και εκείνος στην επίθεση. Μου ήταν δύσκολο να κάνω κάτι διαφορετικό, γιατί για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να είμαι πιο γρήγορος στα πόδια και στο μυαλό», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Ράφα Ναδάλ μετά την ήττα από τον Τέιλορ Φριτζ, για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων των ATP Finals (Τορίνο).
Ο 36χρονος όσο καλά ξεκίνησε την περασμένη σεζόν (20-0) τόσο άσχημα την ολοκλήρωσε, με τον έμπειρο τενίστα να δείχνει αργός μέσα στο κορτ και να δέχεται ήττες από τενίστες όπως ο Πολ, τον οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να τον είχε νικήσει με 2-0 σετ. Ηττες που άρχισαν να ανησυχούν τους θαυμαστές του, οι οποίοι περίμεναν μετά το τέλος της περσινής σεζόν ο αγαπημένος τους τενίστας να γεμίσει τις μπαταρίες του και να γυρίσει στα κορτ, ανανεωμένος και έτοιμος να παλέψει για την κατάκτηση του Αυστραλιανού Οπεν.
Ο Ράφα Ναδάλ κατά τη διάρκεια της off season δούλεψε με τους προπονητές του και τους γυμναστές του στην ακαδημία που διατηρεί στην Ισπανία (Μαγιόρκα), αλλά όπως φαίνεται από τις εμφανίσεις του στο United Cup, κάτι δεν πάει καλά. Κάτι φταίει και δεν μπορεί να αποδώσει μέσα στο κορτ. Δύο ματς, δύο ήττες από Κάμερον Νόρι και Αλεξ Ντε Μινόρ. Δύο ήττες μάλιστα που ήρθαν με ανατροπή για τον 36χρονο, που συνεχίζει να απογοητεύει τους θαυμαστές του, αλλά και όλη την τενιστική κοινότητα, που περίμενε έναν δυνατό Ράφαελ.
Στο παιχνίδι με τον Κάμερον Νόρι πήρε το πρώτο σετ με 6-3, αλλά έχασε τα επόμενα δύο με 6-3 και 6-4. Στην αναμέτρηση με τον Αλεξ Ντε Μινόρ ξεκίνησε δυνατά και πήρε το πρώτο σετ με 6-3, αλλά και πάλι ο Ισπανός δεν κατάφερε να διατηρήσει το παιχνίδι του σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα ο Αυστραλός να γυρίσει το ματς και να πάρει τη νίκη με 6-1, 7-5.
Δύο πανομοιότυπες ήττες για τον Ράφαελ Ναδάλ, που ξεκίνησε δυνατά, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον ρυθμό του και στο τέλος έφυγε από το κορτ με σκυμμένο το κεφάλι. Οι έξι ήττες σε 7 αναμετρήσεις μάλιστα είναι αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για τον Ισπανό, ο οποίος είχε να χάσει τόσα πολλά παιχνίδια μαζεμένα από τα τέλη του 2002 έως τις αρχές του 2003.
Ο Ιβηρας είχε ηττηθεί στο US Open του 2002 από τον Μαροκινό Γιούνες Ελ Αϊναουί και στη συνέχεια από τους Ρισάρ Γκασκέ, Ντόμινικ Χρμπάτι, Άλεξ Κορέτσα και Φελιθιάνο Λόπεζ, όπως επίσης και στο πρώτο παιχνίδι που έδωσε το 2003 από τον Γάλλο Τιερί Ασιόν. Η μοναδική νίκη που είχε πετύχει ήταν απέναντι στον Γάλλο, Ροντόλφ Καμπάρ.
Τις πταίει και ο Ισπανός δεν μπορεί να ορθοποδήσει; Ο ίδιος απέδωσε την ήττα από τον Ντε Μινόρ στα λάθη που έκανε σε κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης. «Έπαιξε καλύτερα από εμένα και αυτό έκανε τη διαφορά. Είχα τις ευκαιρίες μου, αλλά έκανα πολλά λάθη σε κρίσιμα σημεία», ανέφερε και στη συνέχει αναφέρθηκε στην έλλειψη ρυθμού: «Πέρασα έξι ώρες στο γήπεδο μεταξύ των δύο παιχνιδιών (σ.σ Νόρι και Ντε Μινόρ), αλλά χρειάζομαι περισσότερες. Σχεδόν δεν έπαιξα επίσημα παιχνίδια τους τελευταίους έξι ή επτά μήνες».
Ο Ράφα Ναδάλ, φυσικά, γνωρίζει καλύτερα από όλους μας τους λόγους της ήττας από τον Ντε Μινόρ. Πιθανότατα να είναι αυτοί που είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με τον Αυστραλό. Αυτό, όμως, που είναι ολοφάνερο σε όσους είδαν τις δύο αναμετρήσεις που έδωσε στο United Cup, αλλά και τις αντίστοιχες σε US Open, Paris Masters και ATP Finals, είναι ότι ο Ισπανός φτάνει πλέον δεύτερος στις περισσότερες μπάλες και αυτό στο τέλος του κοστίζει. Στο πρώτο σετ του παιχνιδιού με τον Ντε Μινόρ ήταν πολύ επιθετικός.
Εφτασε on time στις περισσότερες μπάλες και έψαχνε συνεχώς τους winners. Είχε σε θέση άμυνας τον Αυστραλό και του έκανε τη ζωή δύσκολη, αναγκάζοντάς της σε λάθος επιλογές ή σε χαμηλές επιστροφές, τις οποίες έπαιρνε ο Ράφα και τις τελείωνε με winners. Ο Ισπανός δεν ήταν ποτέ φουλ επιθετικός παίκτης, αλλά ήταν ο καλύτερος αμυντικός του tour. Στα 36 πλέον δεν έχει τις ίδιες αντοχές που είχε στα 25, στα 28 ή ακόμα και στα 32. Η συνεχόμενη άμυνα τον κουράζει και δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να επιτεθούν, μετά από κοντές επιστροφές και να γυρίσουν τα παιχνίδια. Όπως έκανε ο Αλεξ Ντε Μινόρ σήμερα.
Θα πρέπει ο Ράφαελ να βρει έναν τρόπο να «καλύψει» αυτό το ντεσαβαντάζ που έχει πλέον και να γυρίσει την κατάσταση υπέρ του, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει η καθοδική πορεία και ουσιαστικά θα ζούμε με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Με τα laso hands που μεγαλώσαμε, ζήσαμε, λατρέψαμε και απολαύσαμε. Τις μεγάλες άμυνες. Τους πόντους, που είπαμε «τους έχασε» και τελικά τους κέρδισε βγάζοντας μαγικά χτυπήματα.
Ισως θα πρέπει ο Ράφα Ναδάλ να παραδειγματιστεί με όσα έκανε ο Ρότζερ Φέντερερ, όταν ο Ελβετός «μαέστρος» κατάλαβε ότι δεν έχει τις αντοχές για να παίζει πολύωρα παιχνίδια. Όταν δεν έχει την έκρηξη που είχε στα «ντουζένια» του. Οταν έβλεπε τους αντιπάλους του να παίρνουν το πάνω χέρι στους πόντους, όπως κάνουν πλέον με τον Ισπανό τενίστα.
Ο πανέξυπνος Ρότζερ Φέντερερ άλλαξε τις ισορροπίες, κερδίζοντας χρόνο για τον ίδιο και κλέβοντας από τον αντίπαλό του. Αρχισε να χτυπάει το μπαλάκι αμέσως μετά το σκάσιμο στο κορτ, γεγονός που τον έκανε απρόβλεπτο. Του έδινε το πάνω χέρι στους πόντους και έφερνε σε θέση άμυνας τους αντιπάλους του. Μια ακόμα καινοτομία από τον Ελβετό, με την οποία ο σπουδαίος «μαέστρος» κατάφερε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και να.. νικήσει τον χρόνο. Αλλαξε τρόπο σκέψης, τρόπο παιχνιδιού και δικαιώθηκε απόλυτα.
Μπορεί ο Ράφα Ναδάλ στα 36 του να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού και να βρει το… ελιξίριο της νεότητας, όπως έκανε πριν από λίγα χρόνια ο Φέντερερ ή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα περάσει στην αιωνιότητα όπως έκανε ο σπουδαίος Ρότζερ, μετά την απόσυρσή του;
Μόνο ο ίδιος το ξέρει. Ο Ισπανός, πάντως, όπως δήλωσε πρόσφατα, δεν σκέφτεται ακόμα τη… συνταξιοδότηση και θα συνεχίσει να παλεύει για νίκες, τίτλους και διακρίσεις. «Όταν έρθει αυτή η μέρα, θα σας ενημερώσω. Μην συνεχίζετε με την αποχώρηση, γιατί είμαι εδώ για να συνεχίσω να παίζω τένις», ανέφερε μετά την ήττα από τον Κάμερον Νόρι.
Θα καταφέρει να βελτιωθεί και να διεκδικήσει το Αυστραλιανό; Θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το μόνο σίγουρο είναι πλέον ότι παρακολουθούμε τις τελευταίες παραστάσεις του κορυφαίου ίσως τενίστα που έβγαλε η ανθρωπότητα.
Πηγή: to10.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις