Κοροναϊός: Τεστ για ταξιδιώτες από Κίνα φέρνει το «τσουνάμι» κρουσμάτων
Σιγά σιγά, αρκετές χώρες αρχίζουν να υιοθετούν μέτρα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα ζητώντας να υποβάλλονται σε τεστ για τον κοροναϊό
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- Έλτον Τζον και Φαρέλ Γουίλιαμς: Στη βραχεία λίστα για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
Ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το «τσουνάμι» κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα αλλά και η χαλάρωση των μέτρων ενώ την ίδια στιγμή η Δύση εκφράζει τον προβληματισμό της για τα ελλιπή στοιχεία που έρχονται στο φως για το τον αριθμό των νοσήσεων και των θανάτων.
Σιγά σιγά, αρκετές χώρες αρχίζουν να υιοθετούν μέτρα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα ζητώντας να υποβάλλονται σε τεστ για τον κοροναϊό.
Εκτός από ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αρνητικό τεστ από τους κινέζους ταξιδιώτες ζητούν και η Αυστραλία και ο Καναδάς.
Η κινεζική αδιαφάνεια ως προς την εξέλιξη της πανδημίας ωθεί όλο και περισσότερες χώρες στη λήψη μέτρων. Καναδάς και Αυστραλία θα ζητούν από τις 5 Ιανουαρίου αρνητικό τεστ όχι παλαιότερο των 48 ωρών πριν από την αναχώρηση.
Την ίδια στιγμή η Γαλλία έκανε έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για COVID τους κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος της νόσου στην Κίνα.
Υπενθυμίζεται πως μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.
Από χθες, η Γαλλία απαιτεί από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για κοροναϊό που να έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ενώ θα πραγματοποιεί και τυχαίους ελέγχους στις αφίξεις.
«Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.
Το επόμενο διάστημα, είναι πιθανό να ακολουθήσουν σε αυτό τον δρόμο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αν και ακόμη δεν φαίνεται να υιοθετείται μία ενιαία στάση από την Ε.Ε.
Σκεπτικισμός για τα στοιχεία από την Κίνα
Πάντως η Κίνα συνεχίζει την καταμέτρηση κρουσμάτων και θανάτων με τον… δικό της τρόπο.
Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.250 νεκρούς από τα τέλη του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση υψηλού επίπεδου ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Κίνα με θέμα την τρέχουσα έξαρση» της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστούν «περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
«Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων».
Εκτίμηση για 11.000 νεκρούς την ημέρα
Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Κίνα πάντως δεν φαίνεται να πείθουν κανέναν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας, εκτίμησε πρόσφατα ότι η πανδημία στην Κίνα πιθανότατα προκαλεί γύρω στα 1,8 εκατομμύρια κρούσματα και 11.000 θανάτους την ημέρα.
Τα κρούσματα στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο, η κατάσταση όμως βγήκε εκτός ελέγχου τον Δεκέμβριο μετά την άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid», εναντίον της οποίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία Airfinity, την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Κίνα είναι πιθανό να έφτασε τα 100.000, ανεβάζοντας το σύνολο από την αρχή της πανδημίας στα 18,6 εκατομμύρια.
Η εκτίμηση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα βάσει των στοιχείων που ανέφεραν οι κινεζικές επαρχίες πριν αλλάξει η μεθοδολογία αναφοράς.
Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις την ημέρα.
Οι δε θάνατοι προβλέπεται να κορυφωθούν λίγο αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου, οπότε οι νεκροί θα φτάνουν τους 25.000 την ημέρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις