Ρωσία: Σπάνια παραδοχή για την πολύνεκρη επίθεση στο Ντονέτσκ – 4+1 χάρτες για την πορεία του πολέμου
Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά θύματα από την ουκρανική επίθεση με τους αμερικάνικους πυραύλους HIMARS.
Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή για απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα αναγνώρισε σήμερα ότι δεκάδες στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε ένα από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από εθνικιστές μπλόγκερ που ζητούν να τιμωρηθούν οι διοικητές για την επιλογή να στεγαστούν στρατιώτες δίπλα σε αποθήκη πυρομαχικών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 63 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην πυραυλική επίθεση που κατέστρεψε ένα κτίριο επαγγελματικής σχολής, που είχε μετατραπεί σε προσωρινό στρατώνα στην πόλη Μακιίβκα, την οποία ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ.
Για 400 νεκρούς κάνει λόγο το Κίεβο
Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι το κατάλυμα χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, υποστηρίζοντας ότι άλλοι δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Το Κίεβο ανέφερε ότι ο αριθμός των Ρώσων ανέρχεται σε σχεδόν 400, αν και αξιωματούχοι της ρωσικής κατοχικής διοίκησης χαρακτήρισαν υπερβολικό αυτόν τον απολογισμό.
Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, πολλοί με εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους στα ιστολόγιά τους, είπαν ότι η τεράστια καταστροφή ήταν αποτέλεσμα της αποθήκευσης πυρομαχικών στο ίδιο κτίριο με έναν στρατώνα, παρά το γεγονός ότι οι διοικητές γνώριζαν ότι ήταν εντός της εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων.
Καταρρίφθησαν 39 drones
Ξεχωριστά, το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε και τα 39 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία σε μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιδρομών εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων αποτελεί απόδειξη ότι η τακτική της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές με στόχο να αχρηστεύσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας αποτυγχάνει ολοένα και περισσότερο καθώς το Κίεβο ενισχύει την αεράμυνά του.
«Κάθε λάθος έχει όνομα»
Μη επαληθευμένα πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στον απόηχο του πλήγματος στους ρωσικούς στρατώνες στη Μακιίβκα δείχνουν ένα τεράστιο κτίριο να έχει μετατραπεί σε συντρίμμια με καπνούς να αναδύονται.
Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην διοικητής των φιλορωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους εθνικιστές στρατιωτικούς μπλόγκερ, είπε ότι οι νεκροί ήταν εκατοντάδες, ενώ αργότερα επεξεργάστηκε την ανάρτησή του για να συμπεριλάβει και τους τραυματίες. Στο σημείο είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά και ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν ήταν καμουφλαρισμένος, είπε.
Ένας άλλος εθνικιστής μπλόγκερ, ο Ριμπάρ, είπε ότι περίπου 70 στρατιώτες είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και περισσότεροι από 100 οι τραυματίες.
«Αυτό που συνέβη στη Μακιίβκα είναι φρικτό», έγραψε ο Archangel Spetznaz Z, ένας άλλος Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ με περισσότερους από 700.000 ακόλουθους στο Telegram.
«Ποιος σκέφτηκε να τοποθετήσει τόσο πολυάριθμο προσωπικό σε ένα κτίριο, όπου ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι ακόμη και αν χτυπήσουν με πυροβολικό, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες ή νεκροί;» έγραψε. Οι διοικητές «δεν νοιάστηκαν καθόλου» για τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε αταξία στο πεδίο της μάχης, είπε.
«Makiivka Massacre 1/1/2023» #HIMARS pic.twitter.com/yjmlgGBTAo
— M|§F|T 🇺🇸🇺🇦 (@am_misfit) January 1, 2023
Σπάνια παραδοχή
Η αναγνώριση από την πλευρά της Ρωσίας των δεκάδων θανάτων σε ένα περιστατικό δεν έχει προηγούμενο. Η Μόσχα σπάνια δημοσιοποιεί στοιχεία για τις απώλειές της και όταν το κάνει οι αριθμοί είναι συνήθως μικροί. Για παράδειγμα αναγνώρισε μόνο έναν θάνατο στο πλήρωμα που είχε εκατοντάδες μέλη όταν η Ουκρανία βύθισε τον Απρίλιο τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva.
Η Ρωσία εξαπέλυσε την Πρωτοχρονιά νυχτερινές επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Οι νυχτερινές επιδρομές σηματοδοτούν μια αλλαγή τακτικής, μετά από μήνες κατά τους οποίους η Μόσχα συνήθως έκανε τέτοια πλήγματα με διαφορά περίπου μίας εβδομάδας.
Μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων στις 31 Δεκεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες ιρανικά drones Shahed την 1η και την 2α Ιανουαρίου. Ωστόσο, το Κίεβο ανέφερε σήμερα ότι κατέρριψε και τα 39 drones στο τελευταίο κύμα, συμπεριλαμβανομένων 22 που καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας.
Το Κίεβο είπε ότι η νέα τακτική ήταν σημάδι απόγνωσης της Ρωσίας καθώς η ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της έχει βελτιωθεί.
«Τώρα αναζητούν κατευθύνσεις και απόπειρες να μας χτυπήσουν με κάποιο τρόπο, αλλά οι τρομοκρατικές τους τακτικές δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Ο ουρανός μας θα μετατραπεί σε ασπίδα», δήλωσε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Άντριι Γιέρμακ στο Telegram.
Χθες το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τους Ουκρανούς για την ευγνωμοσύνη που δείχνουν προς τα στρατεύματα και ο ένας στον άλλον και είπε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας θα αποδειχθούν άχρηστες.
«Drones, πύραυλοι, όλα τα άλλα δεν θα τους βοηθήσουν», είπε για τους Ρώσους. «Επειδή είμαστε ενωμένοι. Τους ενώνει μόνο ο φόβος».
4 + 1 χάρτες για την πορεία του πολέμου
Ο Guardian σε γράφημά του παρουσιάζει πού βρίσκεται η Μακιίβκα, όπου έγινε η ουκρανική επίθεση.
Από τη μεριά του το Sky News, παρουσιάζει σε τέσσερις χάρτες πώς έχουν εξελιχθεί οι ρωσο-ουκρανικές συγκρούσεις τους τελευταίους 10 μήνες.
25 Μαρτίου
Τον περασμένο Μάρτιο, η Ρωσία συνέχιζε να προελαύνει στην Ουκρανία. Είχε αναλάβει τον έλεγχο μεγάλου μέρους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας γύρω από το Σούμι και το Χάρκοβο. Οι δυνάμεις της Μόσχας προσπάθησαν επίσης να κινηθούν προς το Κίεβο, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν την πρωτεύουσα.
27 Ιουνίου
Μέχρι τον Ιούνιο, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει το Τσερνίχιβ και περιοχές στα βόρεια, αλλά κέρδισαν περαιτέρω εδάφη στα ανατολικά γύρω από το Χάρκοβο. Μετά από σφοδρές μάχες στην περιοχή του Λουγκάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη Σεβεροντονέτσκ.
28 Σεπτεμβρίου
Τον Σεπτέμβριο, η αντεπίθεση της Ουκρανίας είχε ξεκινήσει και οδήγησε σε μια σειρά επιτυχιών για τις δυνάμεις του Κιέβου. Αιφνιδίασε τη Μόσχα και οδήγησε σε μια σειρά από υποχωρήσεις για τις δυνάμεις του Πούτιν. Στην περιοχή του Χαρκόβου, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πόλεις-κλειδιά, όπως το Ιζιούμ.
25 Δεκεμβρίου
Καθώς ερχόταν ο Δεκέμβριος, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να οχυρώνονται για τον χειμώνα, προκειμένου να ενισχύσουν τις αμυντικές τους επιχειρήσεις. Τον Νοέμβριο, η Μόσχα απέσυρε τις δυνάμεις της από την πόλη Χερσώνα στα νότια – σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Ρωσίας, καθώς είχε καταλάβει την πόλη στις αρχές του πολέμου. Παρά τον βραδύτερο ρυθμό των μαχών στο έδαφος, η Ρωσία εξαπέλυσε μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian και Sky News)
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια