Φυσικό αέριο: Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία Bulgargaz – Botas
Τι δήλωσε η κυβέρνηση της Σόφιας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz με την τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botas, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση. Η συμφωνία αυτή δίνει στη Σόφια πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς της γειτονικής Τουρκίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου στα σύνορά της.
Η Βουλγαρία, η οποία ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές μετά τη διακοπή των παραδόσεων από τη Μόσχα τον Απρίλιο λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Δεκεμβρίου ο βούλγαρος υπουργός Ενάργειας επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη. Εκεί ο Ρόσεν Χριστόφ έχει συνομιλίες αναφορικά με το deal, στις οποίες συμμετείχαν ανώτερα στελέχη της Bulgargaz, αλλά και του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.
Η συμφωνία
Τότε ο Χριστόφ είχε πει στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες μεταξύ της βουλγαρικής Bulgargaz και της τουρκικής Botas προχωρούν γρήγορα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του έτους.
Μια συμφωνία με τη Botas θα επιτρέψει στην Bulgargaz να υπογράψει τις δικές της συμβάσεις εισαγωγής φυσικού αερίου με αμερικανικούς ή ευρωπαίους παραγωγούς LNG και να περικόψει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είπε ο Χριστόφ.
LNG από την Ελλάδα
Για να προσπαθήσει να επιτύχει καλύτερες τιμές, είπε ότι η Bulgargaz μπορεί επίσης να συμμετάσχει στις ήδη προχωρημένες συνομιλίες της Botas με μεγάλους παραγωγούς LNG των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Επί του παρόντος, η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγει 1 bcm φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν και καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες της, περίπου 3 bcm ετησίως, μέσω εισαγωγών LNG από τη γειτονική Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας, η Βουλγαρία θα καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές φυσικού αερίου LNG μέσω Τουρκίας, το ένα τρίτο μέσω του τερματικού σταθμού LNG κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και το ένα τρίτο με προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις