Η Αθήνα βάρεσε κανόνι και επικράτησε πανικός
Η ιστορία πίσω από την παράδοση που τρομοκράτησε τους κατοίκους της Αθήνας.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Ήταν λίγες ώρες μετά την έλευση του νέου έτους που οι κάτοικοι της Αθήνας ξύπνησαν από τους δυνατούς κρότους.
Οι δυνατοί ήχοι, που έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους της Αθήνας το πρωί της Πρωτοχρονιάς, προέρχονταν από το έθιμο των κανονιοβολισμών, το οποίο τηρήθηκε για μια ακόμα χρονιά.
Η ρίψη χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, για τον εορτασμό της πρώτης μέρας του νέου χρόνου, τρόμαξε κατοίκους του κέντρου.
Πώς προέκυψε το έθιμο
Το έθιμο των κανονιοβολισμών, που τηρήθηκε και την πρώτη μέρα του 2023, έχει τις ρίζες του στο αγγλικό ναυτικό. Είθισται μέλη του ελληνικού στρατού να πραγματοποιούν 21 κανονιοβολισμούς σε ανάλογες εορταστικές περιπτώσεις.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη του χρόνου, με επικρατέστερη εκδοχή να θέλει τη συνήθεια να αποδίδεται στο βρετανικό ναυτικό. Τα πλοία του διέθεταν επτά κανόνια, με δυνατότητα ρίψης 3 βλημάτων το κάθε ένα. Για αυτό και οι 21 κανονιοβολισμοί.
Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας πριν μπουν σε λιμάνι έπρεπε να αδειάσουν τα κανόνια τους. Και για αυτό οι 21 κανονιοβολισμοί που έχουν υιοθετηθεί και στη χώρα μας.
Η παράδοση φέρεται να υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου το 1838. Και αυτό επειδή οι σχέσεις του ελληνικού και του βρετανικού ναυτικού ήταν πολύ στενές, αφού η Βρετανία υποστήριξε την ελληνική επανάσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1820.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις