Στρασβούργο και Φανάρι: το «προφίλ εξωτερικού» του Ανδρουλάκη
Ο Ανδρουλάκης, λόγω και της ιδιότητας του ευρωβουλευτή, ξέρει την σημασία που έχει η παρουσία ενός πολιτικού αρχηγού στο εξωτερικό
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στην Βραζιλία επένδυσε στην δική του διεθνή παρουσία, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει το ίδιο, σε μια διήμερη επίσκεψη με διαφορετικό χαρακτήρα: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να περάσει τα Φώτα στην Κωνσταντινούπολη, καλεσμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Σ’ αυτήν την επίσκεψη, εκτός από τον θρησκευτικό χαρακτήρα λόγω των ημερών, και την καθιερωμένη τελετή στον Κεράτιο Κόλπο, θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την ελληνική ομογένεια, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και στο Ζωγράφειο.
Η επίσκεψη θεωρείται πως ταιριάζει στο προφίλ του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος από το Στρασβούργο έχει πολλές φορές παρέμβει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τουρκική προκλητικότητα, στηρίζοντας ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκία.
Πιο πρόσφατα, στην τελευταία του ομιλία στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει αιχμές για την στάση της ΕΕ απέναντι στην τακτική της Αγκυρας, λέγοντας πως «φαίνεται να ξεχνάμε εύκολα καθώς παραμένουμε παρατηρητές των προκλήσεων και των συνεχών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου» και πως «το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι η επιβολή άμεσου εμπάργκο όπλων και κυρώσεων που θα πλήξουν το καθεστώς Ερντογάν».
Προφίλ Βρυξελλών
Ο Ανδρουλάκης, λόγω και της ιδιότητας του ευρωβουλευτή, ξέρει την σημασία που έχει η παρουσία ενός πολιτικού αρχηγού στο εξωτερικό. Ο ίδιος δεν έχει διατελέσει πρωθυπουργός, δεν έχει αποκτήσει τις εμπεδωμένες σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί ανάμεσα σε προοδευτικούς ηγέτες (με αναφορά στην Σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά) και στον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα όμως, αξιοποιεί την παρουσία του στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο. Και προετοιμάζεται: ο τομέας Εξωτερικών είναι ο μοναδικός που ακόμα δεν έχει αρμόδιο τομεάρχη, και ο Ανδρουλάκης προσανατολίζεται σε πρόσωπο με εμπειρία στο διπλωματικό σώμα για την θέση.
Είναι χαρακτηριστικό πως η υπόθεση Καϊλή δεν άλλαξε την εικόνα που έχει φτιάξει ο Ανδρουλάκης στο Στρασβούργο -κι αυτό εν μέρει γιατί φρόντισε να ειδοποιήσει εγκαίρως πως η Καϊλή στην υπόθεση των υποκλοπών έδρασε εκτός της γραμμής των Σοσιαλδημοκρατών, ανακοινώνοντας στην επικεφαλής της ευρωομάδας, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ, την απόφασή του η πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚ να μην συμπεριλαμβάνεται στα επόμενα ευρωψηφοδέλτια. Ο φόβος του pasokification, που θα μπορούσε να έχει δυσκολέψει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε αντίκτυπο στο εξωτερικό -γιατί ακόμα και οι κατηγορίες από την πλευρά του ΕΛΚ, που έκανε λόγο για «σοσιαλδημοκρατικό σκάνδαλο», δεν στηρίζονται ευρωπαϊκά μέχρι να φανεί πόσο βαθιά επηρεάζει το Qatargate και οι φερόμενες δωροδοκίες από το Μαρόκο όλες τις πλευρές του Ευρωκοινοβουλίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις